Ion Ganea, ales în urma votului din 11 decembrie ca senator pe lista PMP Tulcea, respinge ideea că el ar fi fost lucrător al Securității pe timpul comunismului, așa cum a decis Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), informează joi Agerpres.
Ion Ganea susține că el a fost, în timpul comunismului, ofițer de informații în cadrul unui serviciu de contraspionaj al statului român.
„Nu am colaborat cu Securitatea înainte de anul 1989, ci am fost ofițer de informații în cadrul unui serviciu de contraspionaj”, a declarat joi Ion Ganea.
El a precizat că a lucrat timp de aproximativ 30 de ani în serviciul de contraspionaj al statului român și că nu intenționează să anuleze în instanță decizia CNSAS potrivit căreia a fost lucrător al Securității.
„Eu nu mă pot regăsi în Parlament alături de persoane cu probleme penale. Din cauza lor riscăm ca instituțiile Justiției să fie controlate și folosite în interesul lor”, a mai spus Ganea.
Potrivit lui, în acest context trebuie înțeleasă declarația pe propria răspundere înregistrată la Biroul Electoral Județean (BEJ) odată cu depunerea candidaturii la alegerile parlamentare, declarație potrivit căreia nu a fost lucrător sau colaborator al Securității care a funcționat în România înainte de Decembrie 1989.
„Potrivit declarației înregistrată la BEJ încă din perioada de primire a candidaturii, declarație aflată în original la Birou, al doilea exemplar în original transmis la CNSAS, domnul Ganea a menționat că nu a îndeplinit calitatea de lucrător sau colaborator (al Securității, n.red.)”, a precizat purtătorul de cuvânt al BEJ, judecător Daniel Nicola-Gheorghiu.
CNSAS a anunțat în urmă cu o săptămână că șase dintre candidații la alegerile parlamentare din 11 decembrie au decizii definitive de colaborator sau lucrător al fostei Securități. Printre aceștia se află și Ion Ganea, candidat aflat pe prima poziție pe lista pentru Senat depusă la BEJ de organizația județeană a PMP care, potrivit CNSAS, a fost lucrător al Securității.
În urma alegerilor parlamentare, potrivit BEJ, organizația județeană a PSD a obținut două mandate de deputat și unul de senator, organizația județeană a PNL a obținut două mandate de deputat, iar cea a PMP — un mandat de senator.
La Camera Deputaților, PSD a obținut 49,44% din voturile valabil exprimate, PNL — 18,78%, PMP — 7,22%, ALDE — 6,06%, iar USR — 5,33%. La Senat, PSD a obținut 51,94%, PNL — 20,25%, PMP — 7,39%, ALDE — 6,22%, iar USR 6,04%.