Alina Gorghiu va fi unicul președinte al PNL, până la congresul pentru alegeri. Foștii democrat-liberali au renunțat la ideea de a solicita un post de copreședinte, după demisia lui Vasile Blaga. Mișcările de la vârful PNL cresc șansele ca liberalii să-l sprijine pe Dacian Cioloș pentru postul de premier.
Decizie surprinzătoare la vârful PNL: după câteva zile în care insistase pentru desemnarea unui copreședinte din fostul PDL, demisionarul Vasile Blaga a făcut un pas înapoi. Blaga avansase diverse nume, printre care Gheorghe Flutur (care a refuzat propunerea) sau Adriana Săftoiu. Ba chiar, potrivit unor relatări neoficiale din zilele trecute, Blaga l-ar fi admonestat pe Eugen Nicolăescu, care lansase în public scenariul conform căruia Alina Gorghiu ar trebui să fie președinte unic al partidului. Juridic, democrat-liberalii aveau de partea lor statutul, care prevedea că, în cazul vacantării unei funcții înainte de congres (programat pentru ianuarie 2017), succesorul este desemnat de partidul din care provine deținătorul postului. Totuși, foștii pedeliști au cedat.
Posibile explicații
Conducerile fostului PNL și fostului PDL s-au reunit, sâmbătă, în două ședințe separate. Surprinzător, la reuniunea fostului PDL, Vasile Blaga s-a prezentat în fața colegilor cerând ca Alina Gorghiu să rămână președinte unic. Din partea vechilor pedeliști a venit propunerea ca Daniel Buda să fie totuși împuternicit să semneze listele cu candidaţi pentru alegerile parlamentare (evident, ca garanție că foștii membri PD-L nu vor fi excluși), iar Gheorghe Falcă să fie șef de campanie.
Între timp, vechii liberali așteptau tensionați într-o altă reuniune. „Ne așteptam ca disputa să se adâncească, prin nominalizarea unui copreședinte din partea PDL. Am fost uimiți când s-a primit un sms cu soluția pedeliști“, au afirmat surse liberale. „La reuniunea comună desfășurată după ședințele separate, cei din vechiul PDL erau toți negri la față, Blaga părea cel mai supărat, noi nu avem o explicație clară pentru schimbarea de atitudine“, a afirmat unul dintre participanții la reuniune.
O explicație ar fi existența unor neînțelegeri chiar în fostul PDL, între Vasile Blaga, care dorea să își impună succesorul, și Gheorghe Falcă, dornic să ocupe postul, dar nedorit de Blaga. În plus, ar fi cântărit mult și informațiile neoficiale potrivit cărora președintele Iohannis ar fi dorit ca noul PNL să aibă un președinte unic.
Compromisul a fost desemnarea unui împuternicit-surpriză, europarlamentarul Daniel Buda. Apropiat de primarul Clujului, Emil Boc, Buda ar fi girat intrarea pe listele PNL Cluj a lui Sorin Moldovan, un apropiat al lui Vasile Blaga. Sorin Moldovan este fiul unui om de afaceri din Oradea, Petrică Moldovan, care are legături trainice cu Blaga, anterioare anului 1989.
Cioloș, tot mai aproape de susținerea PNL
Ce efecte pot avea deciziile luate la vârful PNL? Este clar că a crescut forța taberei care ar dori să îl sprijine pe Dacian Cioloș pentru un nou mandat de premier. De altfel, imediat după ce a preluat șefia unică a PNL, Alina Gorghiu a declarat că varianta ideală ar fi ca PNL să anunţe înainte de intrarea în campania electorală candidatul formaţiunii pentru mandatul de premier. Gorghiu a adăugat că afilierea, simpatia pentru un partid politic nu înseamnă un carnet de membru de partid. „În momentul în care prim-ministrul a anunţat că nu doreşte să facă acest pas, pentru că are un angajament încă de la începutul mandatului, evident că nu a insistat nimeni să facă acest pas şi nu se aşteaptă nimeni să-l facă, în afară de presă, care încă mai speculează că vine dl Cioloş să se înscrie în PNL. Ca să fie limpede pentru toată lumea: nu va face acest pas, e un om care îşi respectă angajamentele, pentru care eu nu aş mai avea acelaşi respect dacă ar face pasul înainte de 11 decembrie. Asta nu exclude perspectiva unui proiect comun cu Dacian Cioloş după aceste alegeri“, a arătat Alina Gorghiu.
RENUNŢARE. Premierii PDL au dispărut
Foștii membri PDL nu au dat niciun mesaj de susținere pentru Dacian Cioloș, sperând că ei ar fi urmat să nominalizeze viitorul premier. Blaga era cel mai înverșunat adversar al susținerii lui Cioloș ca premier. „PNL are câte un potenţial premier în fiecare zonă a acestei ţări! Noi nu stăm cu căciula în mână la nimeni. Avem nişte limite, când vedem că unii sunt foarte obosiţi după două luni, dar vor să continue. Hai la bătălie, atunci! Nu fi obosit!“, era comentariul lui Vasile Blaga, acum câteva săptămâni, pe vremea când nu era încă urmărit penal de DNA.
Conform surselor politice, președintele Iohannis și-ar fi dorit ca noul PNL să aibă un președinte unic.