Cătălin Predoiu este "complet nepregătit" pentru funcţia de prim-ministru, iar moţiunea de cenzură pe care opoziţia vrea să o depună este motivată doar de "setea de putere", susţine purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea.
"Din păcate, PNL este la fel de distructiv sub conducerea Alinei Gorghiu şi a luiVasile Blaga precum era PDL atunci când era condus de Traian Băsescu. Un demers a cărui singură menire este să îi aducă pe democrat-liberali din nou la putere, în frunte cu un prim-ministru complet nepregătit, în persoana lui Cătălin Predoiu, este complet neserios", a menţionat Firea.
Ea afirmă că PNL nu reprezintă în acest moment o alternativă pentru că nu are un proiect de guvernare sau o viziune pentru România. "Singura motivaţie politică a celor din opoziţie este în acest moment setea de putere – iar românii nu asta aşteaptă. (…) Moţiunea de cenzură este motivată doar de o sete de putere ", a spus Firea.
Purtătorul de cuvânt al PSD a mai arătat că PNL este incapabil să se reformeze. "Deşi a avut de mai multe ori şansă să îşi asume drept obiectiv stabilitatea politică a României, PNL demonstrează în continuare că nu este capabil să se reformeze şi să se prezinte în faţa electoratului drept un partid serios. În condiţiile în care singurul proiect pe care liberalii şi colegii lor din PDL sunt capabili să îl prezinte este cel al unei moţiuni de cenzură, putem trage concluzia că aceştia nu susţin măsurile utile luate de actualul Guvern pentru creşterea economică, a numărului investiţiilor şi a locurilor de muncă pentru tineri", a menţionat Firea.
Copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, au declarat, luni, că doresc preluarea guvernării prin iniţierea unei moţiuni de cenzură împotriva Cabinetului Ponta şi negocierea unei majorităţi în actualul Parlament, deoarece aleşii nu ar vota în majoritate pentru declanşarea anticipatelor.
Declaraţiile au fost făcute într-o conferinţă de presă comună, la care au luat parte cei doi copreşedinţi PNL.
Conform Constituţiei, mecanismul de dizolvare a Parlamentului şi declanşare a alegerilor anticipate este determinat de respingerea solicitării de învestitură a două propuneri de Guvern.
Alina Gorghiu a făcut referire la cum doreşte PNL să preia guvernarea, invocând ideea alegerilor parlamentare anticipate. "Ne dorim în primul rând alegeri anticipate. Desigur, nu suntem copii, să ştiţi că ştim că este un lucru care se poate îndeplini extrem de dificil, asta este Constituţia, cu ea defilăm şi noi, acestor dispoziţii din Constituţie ne vom supune", a afirmat Gorghiu.
Copreşedintele PNL a declarat că în cursul sesiunii parlamentare care va începe la 1 februarie va fi depusă o moţiune de cenzură, însă tema şi data depunerii acesteia va fi stabilită după ce programul de guvernare va fi finalizat.
Vasile Blaga a fost întrebat dacă scopul moţiunii de cenzură este acela de a duce la declanşarea alegerilor anticipate sau dacă acest obiectiv este unul separat.
"Ne-am dori să poată fi parcurşi toţi paşii până să ajungi la alegeri anticipate, dar nu suntem copii. Suntem convinşi că al doilea guvern trece tocmai datorită numărului excesiv de mare de parlamentari şi, şi ei ştiu, mulţi dintre ei, că nu se vor regăsi în viitorul Parlament şi indiferent ce le vor spune conducerile partidelor, nu vor vota. Şi mă gândesc aici în special la PSD, care are mai bine de o treime din Parlament, 40%. Deci, moţiunea de cenzură este îndreptată împotriva Guvernului, cu o ofertă clară în faţă – şi v-a făcut vorbire doamna copreşedinte despre programul de guvernare – tocmai pentru că noi ştim că un program de guvernare nu poate fi făcut peste noapte, că am mai făcut. Toate partidele care sunt la putere sau în opoziţie, cele importante, au mai făcut peste noapte un program de guvernare. Vă aduc aminte numai 2009, PDL-PSD, ca să nu dau alt exemplu, ci dau un exemplu în care am fost şi noi implicaţi – un program de guvernare într-o noapte, se poate şi aşa – nu vrem să mai repetăm această istorie", a răspuns Blaga.
El a fost întrebat cu ce partide parlamentare va discuta pentru ca moţiunea de cenzură anunţată să fie adoptată.
"Vom discuta exact când acest program de guvernare va fi finalizat, pentru a aduce o nouă majoritate în jurul acestui program de guvernare. Sigur, se va discuta cu forţe politice din Parlament, exceptând PSD", a menţionat Blaga.