-1.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăTechElena Udrea, cu un pas mai aproape de arestare

Elena Udrea, cu un pas mai aproape de arestare

Înainte de a afla, astăzi, verdictul colegilor față de avalanșa de cereri venite de la DNA pe numele său, fostul ministru al Dezvoltării a ieșit cu noi dezvăluiri, dar a primit și un ajutor important de la ex-președintele Traian Băsescu. Udrea a anunțat că nu demisionează din Parlament și a pus sub semnul întrebării dorința procurorilor de a o aresta preventiv.

Pe agenda Comisiei juridice a Camerei Deputaților s-au aflat, ieri după-amiază, nu mai puțin de cinci cereri având-o ca subiect pe Elena Udrea: trei de arestare preventivă (două în dosarul Microsoft și una în dosarul „Gala Bute“), o cerere de extindere a urmăririi penale (dosarul „Gala Bute“) și una de începere a urmăririi penale (dosarul Microsoft). Toate acestea pe lângă cererea de începere a urmăririi penale asupra căreia deputații-juriști s-au pronunțat deja miercurea trecută.

Potrivit informațiilor pe surse obținute până la închiderea ediției, colegii Elenei Udrea avizaseră pozitiv atât solicitările DNA de urmărire penală, cât și pe cele privind arestarea preventivă. Fostul ministru al Dezvoltării le ceruse, însă, colegilor să nu încuviințeze arestarea, pe motiv că nu ar mai putea vorbi și face noi dezvăluiri, deci nu s-ar putea apăra. Oricum, ultimul cuvânt îl va avea, astăzi, plenul Camerei Deputaților.

Înainte de a intra, ieri, la audiere în Comisia juridică, Udrea a declarat că solicitările procurorilor anticorupție de arestare preventivă nu ar fi justificate. Potrivit fostului ministru al Dezvoltării, cele două denunțuri împotriva sa (ale lui Dinu Pescariu și Gabriel Marin) ar fi existat și înainte ca ea să depună, la rândul său, denunțul împotriva generalului Florian Coldea.

Jurnalul și noi dezvăluiri

Într-un nou interviu, acordat B1 TV, Elena Udrea a arătat că știa de la ex-directorul SRI George Maior de fotografiile de la Paris, în care ea apare alături de fostul șef DIICOT, Alina Bica. Potrivit ex-ministrului Dezvoltării, Maior ar fi aflat, la rândul său, de existența fotografiilor de la generalul Florian Coldea.

Udrea a vorbit și despre jurnalul pe care ar fi început să-l scrie în timpul campaniei electorale, când s-a simțit „amenințată“. Concret, ar fi vorba de 50 de pagini de „notițe despre cum se întâmplau lucrurile“. „Mi-am dorit să le scriu şi i-am şi spus domnului Coldea că m-am apucat să scriu tot, pentru că era evident pentru mine ce se va întâmpla şi am vrut să se ştie“, a declarat Udrea, precizând că în „notițele“ respective sunt nominalizați „foarte mulți oameni“, care nu spun nimic acum, „pentru că nu au curaj“.

Cât despre afirmațiile potrivit cărora jurnalistul Oreste Teodorescu i-ar fi cerut bani, Udrea a precizat că ar fi fost vorba de 10.000 de euro, solicitați în schimbul unor documente legate de modul în care au fost cumpărate terenurile ICA, de firma Crescent și de „o doamnă senator apropiată de trustul Intact“. Fostul ministru al Dezvoltării a mai spus că i-a dat aceste documente președintelui Traian Băsescu și că acesta le-a înaintat DNA.

Totodată, Udrea a precizat că a avut mai multe întâlniri private cu Victor Ponta, dar că nu au avut relevanța celei în care au discutat numirea Laurei Codruța Kövesi în fruntea DNA.

Ajutorul lui Traian Băsescu

Fostul șef al statului și-a consumat prima ieșire publică de după terminarea mandatului la Cotroceni la Congresul de ieri al Partidului Mișcarea Populară. După ce și-a apărat cei zece ani de mandat, arătând că este „furibundă propaganda de demolare“ a ceea ce s-a întâmplat din 2004 până în 2014, Traian Băsescu i-a mulțumit Elenei Udrea pentru „delicatețea“ de a nu participa la reuniunea formațiunii pe care o condus-o
și și-a manifestat „speranța“ ca aceasta să-și demonstreze nevinovăția. „Sper să se bucure de condiţii corecte pentru a se putea apăra și sper să îmi confirme încă o dată că este un om cinstit. Am convingerea că, dacă va putea să o facă, o va face“, a precizat fostul șef al statului.

Totodată, întrebat despre acuzațiile pe care Elena Udrea i le-a adus șefului interimar al SRI, generalul Florian Coldea, Băsescu a răspuns că a avut cunoștință, dar nu și pârghiile necesare realizării unei verificări. „Singura instituţie care legal controlează serviciile de informaţii este Parlamentul României, preşedintele este doar beneficiar de informaţie strategică“, a declarat Băsescu. Acesta a dezmințit categoric și informația vehiculată în ultimele zile, potrivit căreia ar fi plecat de la Palatul Cotroceni cu mai multe zeci de dosare penale, pe care
le-ar fi primit de la SRI. „Este o minciună, cum să pleci cu dosare secrete din Cotroceni? Eu caut acum, mi-am luat toate calculatoarele, cât încă sunt în reședința oficială, să văd dacă nu am în calculatoare documente secrete pe care să le șterg, că e un lucru care trebuie făcut la încetarea mandatului“, a precizat fostul președinte.   

Congresul PMP: Tomac, succesorul lui Udrea

Din postura de unic candidat la șefia PMP, deputatul Eugen Tomac a fost ales președinte al formațiunii, prin votul a circa 98% din delegații prezenți. Fostul consilier prezidențial Dorel Onaca va ocupa, prin urmare, funcția de secretar general al formațiunii, iar europarlamentarul Siegfried Mureșan, pe cea de prim-vicepreședinte. Fostul președinte Traian Băsescu i-a asigurat pe membrii PMP că le va fi un „partener“ și și-a manifestat convingerea că „partidul va crește și va fi un etalon“.

Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă