Procurorii anticorupție cer începerea urmăririi penale pentru Elena Udrea, pentru că, în perioada în care a fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, a aprobat atribuirea un contract de peste 10 milioane de lei unei firme pentru organizarea evenimentului ”Gala Bute”, fără licitație și care urma să fie rambursat din fonduri europene. Totodată, ea și-a folosit influența pentru ca firma organizatoare să primească un împrumut bancar garantat tot de Ministerul Dezvoltării. Udrea ar fi urmărit să obțină câștiguri electorale din acest eveniment, prin asocierea numelui ei cu cel al sportivului Lucian Bute, mai arată procurorii.
Citește și: Dosarul Gala Bute: Procurorii cer începerea urmăririi penale pentru parlamentarii Elena Udrea și Ion Ariton
În ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu, Udrea ar fi luat decizia de a luat decizia organizării galei, în urma unor discuţii informale cu Obreja Rudel, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanţării evenimentului, a cerut în mod repetat funcţionarilor din subordine să se întâlnească cu Rudel Obreja pentru a identifica soluţii pentru încheierea contractului şi a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achiziţiilor publice, arată procurorii DNA.
Udrea avea un interes direct în organizarea galei, pentru că Lucian Bute era, la acel moment, una dintre personalităţile române cu cea mai mare cotă de popularitate, iar ea ar fi urmărit beneficii electorale, din asocierea imaginii ei cu cea a sportivului.
De asemenea, în urma organizării evenimentului, fostul președinte al Federației de Box, Rudel Obreja, a beneficiat de fonduri publice pentru organizarea unui eveniment ale cărui venituri i-au revenit în mod exclusiv.
Citește și: GALERIE FOTO. Elena Udrea la Gala Bute
În această situație, fondurile publice ar fi fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului ar constitui în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului.
În ceea ce privește infracţiunea de tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, procurorii arată că, după executarea contractului, fostul ministru al Dezvoltării Regionale a transmis o cerere de rambursare către Organismul Intermediar pentru Turism, pentru 8,1 milioane de lei. Întrucât contractul făcea parte din proiectul „Promovarea brandului turistic al României”, urma să fie finanțat din fonduri europene.
Cererea de rambursare a sumei de 8.116.800 lei cuprinde declaraţii inexacte, în condiţiile în care scopul real al utilizării fondurilor – organizarea unei gale de box – nu se regăsea printre categoriile de cheltuieli eligibile, iar organizatorul nu era Federaţia Română de Box, împrejurare cunoscută de autorii cererii. Rezultatul nu s-a produs, iar fondurile europene nu au fost fraudate, deoarece Autoritatea de Management a dispus suspendarea soluţionării cererii ca urmare a sesizării organelor de urmărire penală, precizează DNA.
De asemenea, Udrea mai este cercetată și pentru folosirea influenței pentru obținerea de foloase necuvenite în legătură cu obţinerea unui credit bancar de către S.C. Europlus Computers S.R.L, firma care a organizat gala.
Fostul ministru al Dezvoltării Regionale și-ar fi folosit influența ca demnitar și vicepreședinte PDL, partid aflat la guvernare, asupra unui reprezentant cu putere de decizie dintr-o instituţie bancară şi asupra secretarului general al ministerului, pentru ca societatea S.C. Europlus Computers S.R.L. să obțină un credit bancar în condiții mai avantajoase.
La cinci zile după încheierea contractului cu firma Europlus Computers, Ministerul Dezvoltării Regionale a transmis o adresă băncii prin care comunica acceptul prealabil că îi va plăti băncii, în mod direct, sumele datorate firmei S.C. Europlus Computers S.R.L., din executarea contractului de servicii. Adresa a fost semnată de către secretarul general al ministerului, care a arătat ca a acţionat la cererea ministrului Udrea Elena şi că ministerul nu eliberase niciodată asemenea înscrisuri pentru a garanta creditele unor societăţi comerciale, mai arată procurorii.
În iunie 2011, a fost încheiat contractul de creditare a S.C. Europlus Computers S.R.L., având ca obiect acordarea unui credit pe termen scurt în sumă de 10.175.168 RON „pentru finanţarea cheltuielilor aferente contractului de servicii 232/24.06.2011 încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi S.C. Europlus Computers S.R.L.” Creditul ar fi trebuit restituit în termen de 3 luni, însă scadenţa a fost prelungită succesiv pentru 60 de zile, 30 de zile şi alte 30 de zile până la data de 27.01.2012.
În condiţiile în care MDRT a aprobat, ulterior, pentru plată doar suma 8.116.800 lei, o parte semnificativă a creditului a rămas neacoperită, motiv pentru care au existat mai multe discuţii la sediul ministerului între reprezentanţii instituţiei de credit, care solicitau achitarea întregii sume prevăzute în contract, şi cei ai instituţiei publice, care susţineau că nu pot achita decât serviciile recepţionate. Împrumutul a fost rambursat parţial în data de 02.02.2012, prin plata sumei de 8.116.800 lei de către MDRT.
Diferenţa a fost achitată de S.C. Europlus Computers S.R.L. la data de 08.02.2012 folosind fonduri primite de la o altă firmă care, la rândul său, le obţinuse în baza unui contract de achiziţie publică finanţat în regim de urgenţă de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Transporturilor şi care a fost atribuit cu încălcarea dispoziţiilor legale de către reprezentanţii municipiului Lupeni.