Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, luni, că îl acceptă pe fostul liberal Dian Popescu în formaţiunea sa şi a precizat că senatorul nu este condamnat definitiv, astfel că are dreptul la prezumpţia de nevinovăţie, potrivit Mediafax.
Anunţul şefului Senatului vine după ce PNL a comentat anunţul senatorului Dian Popescu care a declarat, luni dimineaţă, ca a demisionat din PNL şi că doreşte să se alăture grupării ALDE.
„El este acuzat nu de corupţie, ci de complicitate la trafic de influenţă, ceea ce, în fine, deci nu direct, nu este condamnat definitiv. Cred că orice cetăţean beneficiază de prezempţia de nevinovăţie până la condamnarea definitivă”, a susţinut Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a mai spus că politicienii trebuie să se abţină de la comentarii şi de la a „cataloga sau eticheta” oamenii până când instanţele nu se pronunţă definitiv. „Justiţia nu o facem noi, justiţia o fac magistraţii, prin instanţe”, a precizat Tăriceanu.
Senatorul Dian Popescu a demisionat din PNL, pentru a se înscrie în formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, pe motiv că în orgnizaţia PNL Gorj sunt oameni care „nu au nicio legătură cu liberalismul”. Pe de altă parte, Biroul Politic Județean al PNL Gorj a transmis că PNL a propus excluderea senatorului, pe motiv că „nu corespunde criteriilor de integritate” ale partidului.
„Am fost timp de 25 de ani membru al acestui partid, dar în acest moment nu mai pot fi complice la fesenizarea partidului, impusă de oameni care nu au nici o legătură cu liberalismul. Timp de 25 de ani am luptat în județul meu, Gorj, pentru ideile liberale. Acum, PNL Gorj este condus de foști membri ai PSD și PPDD, printre care un personaj care în 1990 ataca pe postul național de televiziune manifestația din Piața Universității și făcea propagandă cripto comunistă. Este o rușine!”, a susţinut Dian Popescu, motivându-şi demisia din PNL.
Potrivit unui comunicat de presă, senatorul a declarat că gruparea ALDE reprezintăsingura modalitate prin care îşi poate respecta „ideile liberale pentru care a luptat două decenii”.
Pe de altă parte, potrivit unui comunicat de presă al Partidului Naţional Liberal, excluderea senatorului Dian Popescu s-a făcut la propunerea Biroului Politic Judeţean al PNL Gorj, astfel că demisia lui Popescu a „survenit după ce a fost exclus din partid”.
Mai mult, PNL precizează că senatorul nu corespunde criteriilor de integritate ale PNL, din cauză că a fost condamnat pentru fapte de corupție, motiv pentru care a pierdut conducerea filialei Gorj.
Citeşte şi: Dian Popescu a demisionat din PNL. Cum comentează partidul plecarea senatorului
Dian Popescu a fost ales senator, în 2012, pe listele USL, din partea PNL.
În 2014, el a fost condamnat la cinci luni de închisoare cu suspendare, într-un dosar de abuz în serviciu. Popescu a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu alături de un primar al unei comune din Gorj.