20.9 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒTechCumetrie la Partida Romilor: Nicolae Pฤƒun vrea sฤƒ-ศ™i facฤƒ fina deputat

Cumetrie la Partida Romilor: Nicolae Pฤƒun vrea sฤƒ-ศ™i facฤƒ fina deputat

Trimis în judecatฤƒ, ศ™eful Partidei Romilor Pro-Europa, îศ™i pregฤƒteศ™te succesiunea în Parlament.

Potrivit unor surse, el ar trage sforile pentru ca în Legislativ sฤƒ ajungฤƒ Viorica Gotu, ศ™efa filialei din Galaศ›i, o apropiatฤƒ a lui Pฤƒun. De altfel, Pฤƒun este  naศ™ul copiilor acesteia, motiv pentru care o sprijinฤƒ sฤƒ ajungฤƒ în Legislativ, afirmฤƒ sursele citate. Astfel, Pฤƒun ar fi fฤƒcut lobby pentru aceasta prin telefoane ศ™i vizite în teritoriu. Însฤƒ, în partid au apฤƒrut nemulศ›umiri, pentru cฤƒ Pฤƒun pregฤƒteศ™te terenul pentru a încฤƒlca o hotฤƒrâre, recentฤƒ, a Adunฤƒrii Generale potrivit cฤƒreia listele pentru Parlament vor fi stabilite prin competiศ›ie deschisฤƒ.

În schimb, Pฤƒun a convocat, pentru mâine un Colegiu Director, fฤƒrฤƒ a anunศ›a în prealabil cine este pe listฤƒ. Pe primul loc este chiar Viorica Gotu ศ™i pentru a „dezarma” opoziศ›ia din partid, membrii forului de conducere au fost convocaศ›i la ore diferite. Pฤƒun intenศ›ioneazฤƒ sฤƒ supunฤƒ lista la vot, singurele variante fiind acceptarea sau respingerea acesteia, fฤƒrฤƒ o competiศ›ie realฤƒ între candidaศ›i. Nicolae Pฤƒun nu a rฤƒspuns pe telefonul de la Camera Deputaศ›ilor, pentru a-ศ™i spune punctul de vedere asupra scandalului din partid. 
Care este miza acestei proceduri? Partida Romilor este o formaศ›iune a minoritarilor de aceastฤƒ etnie ศ™i, la alegerile din 11 decembrie, va depune o listฤƒ de candidaศ›i, la fel ca restul partidelor. Însฤƒ, legislaศ›ia prevede condiศ›ii speciale pentru reprezentarea minoritฤƒศ›ilor care primesc un deputat în cazul în care acestea nu reuศ™esc sฤƒ treacฤƒ de pragul electoral minim de 5%. Singura condiศ›ie este ca formaศ›iunea respectivฤƒ sฤƒ obศ›inฤƒ 5% din numฤƒrul mediu de voturi valabil exprimate pe ลฃarฤƒ pentru alegerea unui deputat (undeva între 1000 ศ™i 2000 de voturi). Cum Partida Romilor nu a depฤƒศ™it niciodatฤƒ 5% la nivel naศ›ional (mare parte din aceศ™ti minoritari votând cu PSD) este clar primul clasat – în acest caz Viorica Gotu – va fi singura care va ajunge în Legislativ, iar locurile urmฤƒtoare sunt „de umpluturฤƒ”. 

Acuzat cฤƒ a deturnat banii romilor

Procurorii anticorupลฃie i-au trimis în judecatฤƒ, la începutul lunii iulie, pe parlamentarii Mฤƒdฤƒlin Voicu ลŸi Nicolae Pฤƒun, alฤƒturi de fostul ลŸef al ANAF, Gelu Diaconu, aceลŸtia fiind acuzaลฃi, împreunฤƒ cu alte persoane, de mai multe infracลฃiuni de corupลฃie.
Nicolae Pฤƒun este acuzat de DNA de folosire sau prezentare cu rea-credinลฃฤƒ de documente ori declaraลฃii false, inexacte sau incomplete, dacฤƒ fapta are ca rezultat obลฃinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbarea, fฤƒrฤƒ respectarea prevederilor legale, a destinaลฃiei fondurilor obลฃinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, deturnare de fonduri, spฤƒlare a banilor, cumpฤƒrare de influenลฃฤƒ, fals în înscrisuri sub semnฤƒturฤƒ privatฤƒ, efectuare de operaลฃiuni financiare, ca acte de comerลฃ, incompatibile cu funcลฃia, atribuลฃia sau însฤƒrcinarea pe care o îndeplineลŸte o persoanฤƒ ori încheierea de tranzacลฃii financiare, în scopul obลฃinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, folosire, cu rea-credinลฃฤƒ, a bunurilor sau creditului de care se bucurฤƒ societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altฤƒ societate în care are interese direct sau indirect.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Furtul din umbrฤƒ: ANAF dezvฤƒluie cazuri de rambursฤƒri uriaศ™e nedeclarate

Zeci de milioane de lei fฤƒrฤƒ declaraศ›ie fiscalฤƒ, noua metodฤƒ de a recicla bani, prin plฤƒศ›i ramburs Vรขnzarea de articole de pescuit, lenjerii de pat,...

A cฤƒzut รฎntr-un canal adรขnc de patru metri รฎntr-un parc din Capitalฤƒ

Un bฤƒrbat รฎn vรขrstฤƒ de 45 ani a cฤƒzut รฎntr-un canal, la aproximativ patru metri adรขncime, รฎn parcul OrฤƒลŸelul Copiilor, din sectorul 4 al...

Caz cรขศ™tigat de CRJ la รŽnalta Curte de Casaศ›ie ศ™i Justiศ›ie

รŽnalta Curte de Casaศ›ie ศ™i Justiศ›ie s-a pronunศ›at de curรขnd รฎn privinศ›a respectฤƒrii drepturilor la locuire, viaศ›ฤƒ privatฤƒ ศ™i nediscriminare a grupurilor vulnerabile, drepturi...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ