8.9 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăTechCum poate folosi PNL majoritatea din cazul MRU

Cum poate folosi PNL majoritatea din cazul MRU

PNL a obținut o victorie de etapă la numirea directorului SIE, însă schimbarea Guvernului Ponta cu un Executiv liberal pare dificilă în acest moment. Degringolada din coaliție îi poate, însă, avantaja pe liberali.

În ultima zi a sesiunii parlamentare, liberalii au convins 289 de senatori și deputați să asigure cvorumul pentru alegerea noului director al SIE, în ciuda boicotului PSD și ALDE. A fost al doilea succes al coaliției anti-PSD, după aprobarea Strategiei de Apărare Națională, inițiată de președintele Klaus Iohannis.  Reușitele liberalilor au alimentat scenariile privind formarea unui nou Executiv, dar acest lucru ar fi posibil doar pe baza unor negocieri purtate în perioada vacanței parlamentare. Varianta cea mai simplă ar fi demisia lui Victor Ponta, ca urmare a acumulării problemelor sale penale.

În acest caz, ședința de marți în care a fost ales noul șef al SIE, a prefigurat configurația noului guvern, fără PSD: PNL-UNPR-UDMR-PSRO. Și aceasta în condițiile în care liderul UNPR, Gabriel Oprea, a declarat că sprijinul său este pentru Victor Ponta și nu pentru PSD în general. Cu alte cuvinte, odată plecat Victor Ponta UNPR nu mai are nici o obligație să țină PSD la guvernare. În acest scenariu,  partidele din noua coaliție vor avea de negociat portofoliile, circulând deja informații neoficiale despre posibilitatea ca UNPR să solicite trei portofolii, iar UDMR trei.

Cum a crescut sprijinul pentru PNL

Ce se va întâmpla, însă, dacă, Victor Ponta nu își va da demisia din fruntea Executivului? Liberalii pregătesc, deja, o moțiune de cenzură pentru sesiunea parlamentară de toamnă. Pentru debarcarea Guvernului Ponta ar fi necesare 278 de voturi. Or, matematica parlamentară a demonstrat că sprijinul pro-PNL a crescut: liberalii au avut, marți, 230 de susținători în sală, în afară de parlamentarii UNPR. Acest calcul este necesar pentru că, dintre formațiunile care l-au sprijinit pe Ungureanu, doar UNPR a anunțat explicit că îl sprijină, în continuare, pe Ponta.   La moțiunea de cenzură de la începutul lunii iunie, fără sprijinul UNPR, PNL a strâns doar 194 de voturi. 

Sprijinul suplimentar a venit din partea unor partide mici precum PND sau din zona independenților și a Minorităților. Aceste grupări joacă, în permanență la două capete. Doar două exemple: fără cele 17 voturi ale Minorităților, USL nu ar fi dărâmat Guvernul Ungureanu în 2012, iar marți Ungureanu nu ar fi ajuns în fruntea SIE fără sprijinul Minorităților. Cu alte cuvinte, chiar dacă scenariul unei majorități fără UNPR, vehiculat de Mircea Geoană,  într-un interviu pentru „România liberă” pare greu de realizat, marja de manevră a PNL este în creștere. Fără sprijinul explicit al lui Oprea, liberalii ar mai avea nevoie de 48 de voturi pentru adoptarea unei moțiuni de cenzură. PNL va încerca să folosească nemulțumirile din PSD și ALDE.

Nemulțumiri în PSD

Chiar dacă zvonurile privind demisia din PSD a 40 de parlamentari au fost dezmințite pe toate canalele, este cert că în PSD există senatori și deputați care vor să își asigure viitorul în cazul schimbării majorității. De exemplu, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, care a evitat să pună în aplicare strategia PSD de amânare a plenului reunit. În plus,  în ciuda boicotului PSD și ALDE la ședința plenului au participat și trei parlamentari social-democrați și unul de la ALDE. Curajul celor care joacă la două capete poate fi alimentat și de paralizia conducerii PSD care, în absența lui Victor Ponta, evită să treacă la sancțiuni. Întrebată dacă preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ar putea fi sancţionat ca urmare a rezultatului votului pentru şefia SIE, șefa interimară a PSD, Rovana Plumb, a afirmat că nu s-a discutat şi nu a auzit astfel de comentarii în partid.  

Chiar și în cazul în care nu demisionează și nu este demis printr-o moțiune de cenzură, Victor Ponta nu va avea viață ușoară ca premier. Majoritatea parlamentară pe care o deține guvernul său scade de la o zi la alta și, în acest ritm, pentru Ponta va fi din ce în ce mai dificil să își treacă proiectele legislative. 

Senatorii Lucian Iliescu (PNL) și Ioan Iovescu (PP-DD) s-au înscris, ieri,  în UNPR, astfel că numarul parlamentarilor acestei formațiuni a ajuns la 59, față de  15 obținuți pe listele USL la alegerile din 2012.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă