Statutul formațiunii ar putea fi amendat astfel încât foștii președinți ai PNL ar putea fi aduși în conducerea partidului. Unii lideri propun, însă, amendamente pentru a restrânge sfera de aplicare.
Liderii PNL nu doresc însă prezența Alinei Gorghiu în conducerea partidului. După ce aceasta a pierdut competiția pentru șefia grpului PNL din Senat, colegii de partid nu sunt de acord nici cu prezența ei în Biroul Executiv.
Astfel, Comisia pentru statut a PNL a propus o serie de amendamente la documentul care reglementează funcționarea partidului. Printre propunerile Comisiei de statut se numără și aceea ca foștii președinți ai partidului de după fuziunea PNL-PDL să devină membri de drept în cadrul Biroului Executiv, cu drept de opinie și de vot.
Principala beneficiară a acestui articol ar urma să fie Alina Gorghiu, copreședinte al PNL între 2014 și 2016. Însă, senatorul Iulian Dumitrescu a propus propria variantă: prevederea să se aplice doar foștilor președinți care au fost aleși într-un congres, prin votul delegaților. Potrivit unor surse din conducerea PNL, Dumitrescu a invocat faptul că din BEx fac parte numai colegii de partid aleși și validați prin votul delegaților partidului la Congres. Drept urmare, orice fost lider de partid este binevenit să participe la ședințele de conducere și să aibă drept de vot, dar numai dacă a fost președinte ales. Această propunere are darul să o excludă dintre beneficiari pe Alina Gorghiu, care nu a fost aleasă într-un congres, ci a fost votată președinte interimar de către Biroul Politic al vechiului PNL, devenind și copreședinte PNL.
Iulian Dumitrescu a candidat contra Alinei Gorghiu în competiția pentru șefia grupului PNL din Senat, Dumitrescu câștigând la diferență de un vot.
Noua regulă, aplicată doar după fuziune
Prevederea potrivit căreia foștii președinți fac parte automat din organele de conducere ale PNL a mai existat și, în trecut, în statutul partidului.
Amendamentul privind aplicarea articolului începând cu congresul de fuziune este menit să evite situațiile provocate de conflictele din trecutul partidului. Crin Antonescu a demarat fuziunea PNL-PDL, dar și-a dat demisia în mai 2014 înainte de congresul de fuziune, din vara anului 2014. Dacă se păstrează prevederea privind președinții post-fuziune, se pare că articolul nu i se va aplica lui Crin Antonescu. Fuziunea a fost parafată într-un congres, cu Klaus Iohannis președinte al PNL și Vasile Blaga, președinte al PDL. Ulterior, Blaga a devenit copreședinte al noului PNL. Iohannis nu poate face parte din Biroul Executiv, pentru că, fiind președintele României, nu poate fi membru de partid. Pe de altă parte, Vasile Blaga este suspendat din PNL fiind acuzat într-un proces privind finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2009.
După alegerile din 2016, PNL și-a ales un președinte interimar unic, în persoana Ralucăi Turcan. Însă ea nu a fost aleasă în cadrului unui Congres, ci a fost desemnată de Biroul Politic al liberalilor. Acum, Turcan nu are nevoie de schimbarea statutului, fiind membru ales al Biroului executiv la Congresul de anul acesta.
Decizia finală va fi luată de Consiliul Național, programat săptămâna viitoare.