-0.1 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăTechCercetările Kaspersky au descoperit că majoritatea copiilor sunt expuși riscurilor online din...

Cercetările Kaspersky au descoperit că majoritatea copiilor sunt expuși riscurilor online din cauza încrederii excesive

Cercetările Kaspersky privind siguranța online a copiilor au scos la iveală faptul că 72% dintre tinerii chestionați nu pot identifica unul sau mai multe atacuri de phishing și nu pot face diferența între o înșelătorie și un e-mail legitim. În plus, 39% dintre copiii (11-15) chestionați care declară că au cunoștințe1 despre securitatea online au fost ei înșiși victimele unei escrocherii de tip phishing, evidențiind o problemă tot mai acută legată de generația Z: faptul că manifestă un nivel ridicat de încredere în siguranța online, lucru care îi pune în pericol.

Deși mulți tineri intervievați, cu vârste sub 18 ani, cred că sunt „informați din punct de vedere al securității cibernetice”, cercetările Kaspersky dezvăluie că peste jumătate (55%3) recunosc că afișează în continuare informații personale, cum ar fi numele și data nașterii lor, pe rețelele sociale. 54%3 au declarat că ar fi, de asemenea, pregătiți să dezvăluie numele animalelor de companie și emisiunea TV preferată în cadrul chestionarelor online.

Această naivitate contrastează cu nivelul de cunoștințe cibernetice pe care cred că le dețin, jocurile și chestionarele online fiind adesea folosite ca modalități prin care atacatorii cibernetici adună cât mai multe informații posibile despre indivizi.

Cercetările arată, de asemenea, că mai puțin de jumătate (42%) dintre adulții chestionați își ajută în prezent copiii sau generația mai tânără să identifice înșelătoriile de tip phishing.

De fapt, 40% dintre adulții chestionați au recunoscut că nu au deloc cunoștințe de securitate online, aproape o cincime (19%) spunând că au fost victime ale escrocherilor de tip phishing. Acest lucru sugerează că trebuie să existe mai multă educație și informații online, pentru toate vârstele, pentru a ajuta fiecare generație să rămână în siguranță online.

„Cunoașterea este putere. Dar numai cunoștințele nu sunt suficiente atunci când vine vorba de securitatea online”, a declarat David Emm, Principal Security Researcher Global Research and Analysis Team, Kaspersky. „Descoperirile noastre arată că un nivel scăzut de cunoștințe poate fi un lucru foarte periculos pentru copii. Încrederea excesivă pe care am descoperit-o în raport îi face pe aceștia să fie expuși unor riscuri serioase în ceea ce privește amenințările online.

„Din acest motiv, educația privind siguranța online trebuie să fie extinsă de la pericolele conținutului online, către tipurile de atacuri la care suntem expuși în fiecare zi. Iar educația în domeniul securității cibernetice nu poate fi doar pentru copii, ci trebuie extinsă și la generațiile mai în vârstă. În prezent, avem adulți care fie nu vorbesc deloc copiilor despre securitatea online, fie, dacă o fac, nu pot să-i ajute, deoarece ei înșiși nu înțeleg amenințările. Situația este îngrijorătoare și avem nevoie urgentă de măsuri de conștientizare și mai multă educație în acest sens.”

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă