7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăTechCe test s-a descoperit a fi mai eficient pentru depistarea Sars-Cov-2

Ce test s-a descoperit a fi mai eficient pentru depistarea Sars-Cov-2

Testele din salivă pentru coronavirus ar fi mai sensibile decât cele nazofaringiene în special la pacienții asimptomatici sau la cei care au luat o formă ușoară a virusului. Acest lucru este susținut de un studiu publicat în „Nature”, realizat de Universitatea din Singapore.

Cercetătorii au analizat 200 de muncitori migranți: 149 provin dintr-un centru public și 51 dintr-o unitate de îngrijire în care se aflau persoane infectate. 45 din cei 149 aveau deja boli respiratorii acute, iar 104 erau asimptomatici, dar avuseseră contact direct cu persoane infectate. Testele din salivă au fost analizate cu metoda PCR, apoi cu secvențiere, iar rezultatul ar evidenția superioritatea testelor de salivă, care au fost pozitive în 62% din cazuri față de 44,5% din cele nazofaringiene și 37,7 % din cele nazale autoadministrate.

Conform „Repubblica”, rezultatele Universității din Singapore confirmă concluziile unui studiu realizat din octombrie până în decembrie pe peste 5.500 de angajați ai Universității din Padova, care a demonstrat eficacitatea testului de salivă moleculară pentru detectarea infecției cu virusul SarsCov-2.

În perioada 8 octombrie – 24 decembrie, 5.579 de angajați ai Universității din Padova s-au alăturat programului și au făcut aproape 20.000 de teste de salivă. 5.350 dintre aceștia au repetat testul salivei de la minim 3 până la maxim de 5 ori, timp de 11 săptămâni.

98% este rata de coincidență între cele două tipuri de teste

În acest timp, au fost identificate 62 de probe pozitive, cu o frecvență de 0,31%. Toți angajații în saliva cărora s-a găsit Covid au fost supuși apoi testelor nazofaringiene în decurs de 24 de ore, iar rezultatele au coincis în 98% din cazuri. Singurul pacient cu test de salivă pozitiv, dar cel nazofaringian negativ avea sarcină virală scăzută.

Studiul a fost realizat de cercetători din Padova, coordonați de prof. Mario Plebani.

„În termen de 24 de ore de la rezultatul pozitiv a fost activată urmărirea contactelor pentru angajați și studenți care frecventează același mediu. Acest lucru a făcut posibilă identificarea altor trei angajați pozitivi, care au fost imediat izolați, împiedicând dezvoltarea focarelor în cadrul Universității”, spune acesta.

Spre deosebire de studiul din Singapore, în cel italian saliva este colectată cu o eprubetă care conține o bucată de bumbac, mestecată cel puțin un minut dimineața pe stomacul gol.

„Programul bazat pe autocolectarea de teste salivare s-a dovedit a fi un instrument de încredere, bine acceptat și eficient pentru detectarea Sars-CoV-2 la subiecți asimptomatici”, a afirmat Mario Plebani.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Italia cucerește Billie Jean King Cup! Paolini și Bronzetti, eroinele finalei

Italia a devenit campioană în Billie Jean King Cup 2024, după ce a învins Slovacia cu un categoric 2-0 în finală, pierzând doar 9...

Rusia ar planifica divizarea Ucrainei în trei regiuni

Surse din serviciile de informații ucrainene susțin că Rusia ar avea un plan pentru divizarea Ucrainei în trei regiuni distincte, însă informația nu a...

De Crăciun, „se poartă” ciocolata cu jumări, bomboana cu fetească neagră și pralina cu vin fiert

Ciocolatierii români își lansează colecțiile de dulciuri și cadouri pentru sărbătorile de iarnă,  la Sala Polivalentă din București Festivalul “Chocolate Saga“ deschide sezonul cadourilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă