5.4 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăTechCe mai înseamnă cuplul Mazăre-Constantinescu în PSD?

Ce mai înseamnă cuplul Mazăre-Constantinescu în PSD?

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu au pierdut mai multe bătălii în PSD, în ultima vreme. Cât de amenințată este poziția lor și ce înseamnă ei fără sigla partidului?

Demiterea prefectului Radu Volcinschi este numai cea mai recentă dintre pierderile suferite de PSD Constanța. De câțiva ani, cuplul care îl conduce cu mână de fier a pierdut mai multe astfel de bătălii, dar niciodată războiul: Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu se află la conducerea PSD Constanța și pare că nimic și nimeni nu îi poate detrona.

Volcinschi, omul de casă

Radu Volcinschi a fost director în Consiliul Județean Constanța înainte de a deveni subprefect și ulterior, în martie anul acesta, prefect. În mandatul său au avut loc două tragedii: cea de la restaurantul Beirut, în care trei fete au ars de vii, și cea de pe Siutghiol, cu patru victime. Șapte morți pentru care, în cele din urmă, a dat socoteală: nu și-a dat demisia, a așteptat să fie demis. Îndemnul de a-l înlătura din funcție a venit de la vicepremierul Gabriel Oprea, șeful UNPR. Victor Ponta, președintele PSD, a ascultat sfatul. Primul răspuns la întrebarea cât de puternic mai este cuplul Mazăre – Constantinescu în PSD va veni în curând, odată cu nominalizarea unui nou prefect. În martie 2014, PSD l-a impus pe Volcinschi, luând astfel fața liberalilor, care numiseră prefectul anterior. Acum, pe val, cu Oprea în spate, UNPR emite pretenții la scaunul de prefect.

Mitrea, cel de la care a început totul

Conducerea PSD Constanța a pierdut un prieten în conducerea centrală a partidului: Miron Mitrea. Mitrea, care a anunțat că se retrage din toate funcțiile politice, este cel care a propus, în octombrie 2003, cooptarea independentului Radu Mazăre în partid. Relația dintre Mazăre și Mitrea a fost apropiată de-a lungul acestor ani. Cei doi s-au susținut și prin declarații publice și nu numai. PSD Constanța a inclus-o pe listele sale pe soția lui Miron Mitrea, Manuela, în alegerile parlamentare. Mai mult, i-au oferit un colegiu bun, urban, unde a candidat în tandem cu fratele lui Radu Mazăre, Alexandru. Manuela Mitrea a câștigat lejer alegerile și reprezintă acum Constanța în Camera Deputaților pentru al doilea mandat consecutiv. „Am discutat cu soţia domnului Mitrea şi cred că este o variantă bună dacă Miron Mitrea ajunge la Ministerul Transporturilor. În fiecare seară când se bagă în pat, nevastă-sa îi aminteşte că trebuie să repare podul şi trebuie făcută şoseaua de coastă. Acolo se obţin cele mai importante lucruri. Manuela Mitrea este o femeie serioasă, este o femeie implicată în politică şi are un soţ care ne-a ajutat foarte mult, cel mai bun ministru al trasnporturilor”, a spunea Radu Mazăre în 2008, când anunța că intenționează să o susțină pe Manuela Mitrea pentru Parlament. Aceasta a avut și o decizie care l-a supărat pe Mazăre (a vrut să interzică fumatul în locuri publice), dar lucrurile între ei s-au rezolvat fără certuri și rapid. ”Am avut şi am o relaţie cu mulţi lideri locali, inclusiv Oprişan – Mazăre, şi nu întotdeauna această realitate m-a ajutat în opinia publică, dar ea există şi nu am de gând să o neg sau să renunţ la ea”, spunea Miron Mitrea acum doi ani.

„Portul nu mă mai interesează“

Există și situații concrete care demonstrează că liderii PSD Constanța nu mai au o mare putere de convingere asupra celor din București. După circa un an și jumătate de încercări, Radu Mazăre a anunțat, luna trecută, că renunță să mai ceară acțiuni la Administrația Porturilor Maritime Constanța. ”Portul nu mă mai interesează. Dacă vor să-l dea, bine, dacă nu, iarăşi bine. Eu am renunţat, ce pot să fac mai mult de atât?”, a declarat el, după ce Curtea Constituţională a României a decis că 20% din acțiuni au fost deținute ilegal de Consiliul Local Municipal Constanţa. Transferul acestor acțiuni se făcuse în 2008, în decurs de numai opt luni, cu un ministru al Transporturilor care s-a opus fățiș. „Acţiunile pe care le-am avut la Portul Constanţa le-am pierdut definitiv şi nu le vom mai recupera niciodată. Asta înseamnă o pierdere anuală la bugetul Primăriei de 2,5 milioane de euro”, a confirmat, ieri, Radu Mazăre.

Ponta vs Constantinescu

Dacă relațiile dintre Ponta și Mazăre par amicale, cele cu Constantinescu sunt mai încordate. În martie 2013, Ponta l-a susținut la conducerea Uniunii Naționale a Consiliilor Județene pe Oprișan, în detrimentul lui Constantinescu, cel care conducea uniunea și care candida pentru un nou mandat. ”Votul a fost politic, influențat de conducerea partidului, de Guvern, inclusiv de premier, datorită poziției pe care am avut-o cu arieratele. Puterea nu suportă ca cineva să aibă verticalitatea să spună adevărul atunci când greșește”, a spus atunci șeful Consiliului Județean Constanța. O lună mai târziu, pierdea și alegerile pentru conducerea PSD regiunea S-E, în fața aceluiași Oprișan.

Precedentul Bîgiu

După alegerile prezidențiale, cuplul Mazăre – Constantinescu pare o țintă mai ușoară pentru Victor Ponta. Dacă dorește să îi înlăture de la conducerea partidului, acesta se poate prevala de faptul că amândoi au dosare penale. PSD a creat un precedent, prin excluderea președintelui CJ Buzău, Cristian Bîgiu, exclus cu unanimitate de voturi de Biroul Permanent Național pe 8 decembrie. ”Am anunţat foarte clar că de acum încolo toleranţa noastră faţă de faptele de corupţie trebuie să fie zero şi că atitudinea noastră trebuie să fie în acest sens. Acest lucru prefigurează una din schimbările esenţiale pe care PSD trebuie să le dezbată şi să le adopte la Congresul din primăvară”, a spus Victor Ponta. Bîgiu fusese arestat pentru fapte de corupție. Radu Mazăre a fost reținut pentru o seară de procurorii DNA, în vară, iar Constantinescu a stat circa o lună în arest preventiv.

”Mazăre nu a fost niciodată de stânga”

”Mazăre și Constantinescu au schimbat câte ceva din filosofia electoratului constănțean, care era preponderent de dreapta”, spune Mihai Petre, analist politic. Mazăre devine deputat în 1996 de pe listele USD, care era în opoziție cu PSDR. Ziarul la care scria îl ataca în mod constant pe Iliescu (e deja celebră replica ”Măi, animalule”, adresată de Iliescu unui ziartist din trust, Paul Pârvu). ”Radu Mazăre nu a fost niciodată un om de stânga. El și Nicușor și Strutinsky au ieșit cu arma în mână în decembrie 1989 și au luptat împotriva lui Ceaușescu. În continuare este un om de dreapta, chiar dacă dă pachete”, spune Mihai Petre.

Nu pleacă

Radu Mazăre a afirmat, ieri, în cadrul șe­dinței de Consiliu Local, că nu intenționează să-și dea demisia din PSD. „Sunt anchetat de 10 ani, dar am susținut mereu că sunt  nevinovat“, a precizat Mazăre.

Cel mult 30%

Dacă Mazăre și Constantinescu sunt excluși din partid, PSD nu ia mai mult de 30%, spune Mihai Petre. Pe de altă parte, nici cei doi nu ar mai putea câștiga actualele funcții: nici un partid nu i-ar mai primi, iar din postura de independenți ar putea câștiga ceva voturi, suficient să deranjeze ceva calcule, dar nu în­deajuns pentru a câștiga. În schimb, dacă PSD mizează pe unii oameni experimentați pe care îi are, cum ar fi Decebal Făgădău și Nicoale Moga, ar putea câștiga Primăria Constanța și CJ. ”Dacă pleacă Mazăre și Constantinescu, vor mai pleca alături de ei câțiva, cei care sunt mai atașați sau sunt legați de afaceri, dar cei mai mulți vor rămâne”, consideră Mihai Petre. Acesta subliniază însă că PSD trebuie să își facă ordine în partid. ”Baronii PSD nu reprezintă partidul, ci pe ei și camarila lor. Ei înseamnă o structură parapolitică. Se folosesc de sigla partidului”.

Cele mai citite

Arbitru slovac pentru Qarabag – FCSB! Filip Glova, delegat de UEFA

Meciul dintre Qarabag și FCSB, contând pentru penultima etapă a grupelor Europa League, va fi arbitrat de slovacul Filip Glova, însoțit de o brigadă...

Garth Hudson a murit la vârsta de 87 de ani. Artistul a contribuit la succesul formației The Band

Garth Hudson, renumit organist, saxofonist și acordeonist canadian, cunoscut pentru contribuțiile sale esențiale la succesul formației The Band, a murit în somn la un...

Ion Diaconescu a încetat din viață la 67 de ani! Fostul atacant al Stelei, omagiat de lumea fotbalului

Ion Diaconescu, fost atacant la Steaua București și cluburi precum CSU Galați și Oțelul Galați, a decedat la vârsta de 67 de ani, lăsând...
Ultima oră
Pe aceeași temă