Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil cererea DNA privind reținerea și arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Șova, acuzat într-un nou dosar de corupție. Votul de ieri poate fi însă răsturnat în plen, fiind semnale că atât unii social-democrați, cât și foștii aliați de guvernare din UNPR și ALDE vor vota împotriva solicitării procurorilor.
După ce senatorul PSD Dan Șova și-a studiat cele aproape 3.000 de pagini din dosar și și-a susținut nevinovăția, în spatele ușilor închise ale Comisiei juridice, cererea DNA a fost avizată favorabil, cu cinci voturi „pentru“, două voturi „împotrivă“ și trei abțineri. Cu alte cuvinte, un rezultat pe muchie de cuțit, care arată că, în ciuda declarațiilor recente, marile partide politice nu au reale intenții de a sprijini necondiționat lupta împotriva corupției.
În prezent, din Comisia juridică a Senatului fac parte cinci senatori PNL, cinci senatori PSD+UNPR și un reprezentant al UDMR. După ce DNA a trimis Camerei Superioare a doua cerere formulată pe numele lui Dan Șova, liderii PNL și PSD s-au grăbit să dea asigurări publice că parlamentarii lor nu-l vor apăra și de această dată pe prietenul fostului premier Ponta.
„Nu ne putem opune unor demersuri ale justiției. Cu toată părerea de rău, PSD va vota pentru ridicarea imunității“, spunea, luni, președintele PSD, Liviu Dragnea. La rândul său, co-președintele PNL Alina Gorghiu invoca decizia politică, adoptată „de multă vreme“ de conducerea liberală, referitoare la încuviințarea cererilor Justiției. Doar că decizia respectivă, datând din iulie 2014, nu a împiedicat „accidentul“ din februarie 2015 de la votul în cazul lui Varujan Vosganian.
Diferențe și asemănări față de 25 martie
La prima cerere a DNA pe numele lui Dan Șova, în dosarul Turceni-Rovinari, Comisia juridică a avizat, tot cu un vot la limită, solicitarea procurorilor anticorupție privind reținerea și arestarea senatorului PSD. Jocurile aveau să fie făcute însă, cu adevărat, în plen și cu ajutorul lui Călin Popescu Tăriceanu: deși 79 de senatori au votat „pentru“, iar 67 „împotrivă“, președintele Senatului a concluzionat că nu a fost întrunit votul majorității, drept pentru care cererea DNA a fost considerată respinsă. Ne amintim că, ulterior, în scandal a avut un cuvânt de spus și Curtea Constituțională, că senatorii puterii au forțat un nou vot, la circa două luni distanță, și că solicitarea procurorilor a fost, în cele din urmă, respinsă. Se poate, așadar, ca și acum să apară surprize la votul din plen, programat pentru 2 decembrie, mai ales că aleșii sunt protejați (se votează secret, cu bile).
Față de votul din 25 martie s-au schimbat însă multe date din ecuația politică, începând cu faptul că Victor Ponta nu mai este nici șef al PSD, nici premier. Cel mai probabil, senatorii social-democrați se vor împărți în două tabere: unii vor urma indicația lui Liviu Dragnea de a-i ridica imunitatea lui Șova, alții se vor pronunța împotriva cererii DNA (fie din convingere personală, fie prin apartenență la gruparea Ponta).
În noul dosar de corupție, fostul ministru al Transporturilor este acuzat că ar fi pretins și primit, în total, 100.000 de euro, pentru a-și exercita influența asupra directorului general al CET Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta să încheie contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură. În primul dosar, Turceni-Rovinari, Șova se află sub control judiciar și a fost trimis deja în judecată, alături de ex-premierul Victor Ponta.