UPDATE 16.28: Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, presei că organizarea unui referendum pentru modificarea Constituției, la primăvară „este o decizie înțeleaptă”.
„Se pare o decizie înțeleaptă să se facă un referendum la primăvară”, a declarat Klaus Iohannis.
––––
PNL susține organizarea unui referendum pentru modificarea Constituției, în privința definirii familiei în luna aprilie 2017. Demersul este similar cu unul deja anunțat de conducerea PSD, dar vine în contradicție cu poziția președintelui României.
Biroul Politic al PNL a votat, ieri, un protocol cu Coaliția pentru Familie prin care liberalii vor susține organizarea referendumului de revizuire a Constituției în privința definirii familiei drept relația dintre un bărbat și o femeie. Potrivit estimărilor șefului de campanie al PNL, Gheorghe Falcă, referendumul ar urma să aibă loc în aprilie 2017. Decizia a fost luată de conducerea PNL cu o majoritate largă, înregistrându-se doar trei voturi pentru și patru abțineri.
Până acum, poziția conducerii PNL, reprezentată de Alina Gorghiu, fusese mai degrabă reținută, ea afirmând că subiectul ar necesita un referendum distinct, și nu odată cu alegerile din 11 decembrie, așa cum propuseseră unii parlamentari PSD.
Poziții pro și contra
Unul dintre cei mai vocali susținători ai referendumului este Falcă însuși, cel care a anunțat decizia PNL. „Aşa cum ştiţi, în interiorul programului politic suntem oamenii care avem ca reper familia”, a comentat acesta. Falcă a evitat, inițial, să explice de ce susține schimbarea Constituției pentru o prevedere care există deja în legea ordinară. El a invocat în mai multe rânduri faptul că este o inițiativă semnată de trei milioane de români. „Mă îndeamnă inima și conștiința”, a răspuns Falcă la insistențele ziariștilor. El a dat asigurări că PNL este preocupat de drepturile minorităților, care ar putea fi reglementate printr-o lege a parteneriatului civil. De menționat că Senatul a respins, recent, un proiect în acest sens.
Printre liberalii care au votat împotrivă s-a numărat prim-vicepreședintele Adriana Săftoiu, potrivit unor surse din PNL. De altfel, poziția Adrianei Săftoiu era publică de mai multă vreme. „Ce ne-a apucat? Care e pericolul LGBT în România? Minor! Pe de altă parte, în cazul unui partid liberal ar trebui ca orice decizie să treacă prin această paradigmă: drepturile omului, care nu se suspendă nici măcar atunci când e vorba de un condamnat”, a comentat Săftoiu după ce Curtea Constituțională (CCR) a avizat inițiativa Coaliției pentru Familie.
Poziția lui Iohannis
Mutarea PNL vine după ce, recent, președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că s-a întâlnit cu membrii Coaliției pentru Familie și că susține organizarea referendumului în primăvara anului viitor. „Trebuie să dăm răspuns la această întrebare serioasă, altfel această temă riscă să producă răni adânci în societate”, a explicat președintele PSD. Acesta a arătat că nu a fost de acord cu organizarea referendumului în ziua alegerilor pentru că ar fi deturnat ideea alegerilor pentru Parlament, dar el crede în valorile creștine și în familia tradițională.
Concurența cu PSD îi pune pe liberali pe o poziție diferită de cea a președintelui Klaus Iohannis. Preşedintele nu este adeptul organizării unui referendum și i-a criticat pe politicienii care au exploatat subiectul. „Cred că este foarte, foarte important să avem grijă cu astfel de iniţiative. Sigur, se poate supune orice la vot, mergem, ştampilăm şi obţinem un rezultat. Însă ceea ce niciodată nu se poate obţine prin vot este pacea socială. Pacea socială se poate obţine numai prin compromis. Compromisul care trebuie făcut între politicieni, între politic şi societate, între societate şi biserică, între diferitele grupuri din societate. Or, niciodată pacea socială nu poate să fie rezultatul unui vot de tip referendum”, și-a explicat poziția șeful statului.
Salarizarea, varianta PNL
Liberalii au aprobat o serie de principii care să stea la baza unei noi legi a salarizării unitare și i-au cerut ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru, să prezinte acest act normativ în trei săptămâni, cu o săptămână înainte de alegerile din 11 decembrie. Potrivit liderului deputaților PNL, Eugen Nicolăescu, liberalii propun majorarea salariilor tuturor categoriilor de bugetari. Calculul pe patru ani ar arăta o creştere între 30% şi 40%, care va duce la sfârşitul anului 2020 la un salariu mediu pe economie de 4.238 lei. Impactul bugetar ar fi de 23 miliarde lei, faţă de 42 miliarde impactul propunerilor PSD. Noua lege ar urma să fie discutată de viitorul Legislativ. Majoritatea PSD din Parlament a votat, recent, majorări salariale pentru medici și profesori, caracterizate drept nesustenabile de PNL.