7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăTechBani de chirie pentru miniștrii „săraci“

Bani de chirie pentru miniștrii „săraci“

 

Să fii membru al Guvernului Ponta III devine din ce în ce mai profitabil. Ocupi o locuință RA-APPS și nici măcar chiria nu ți-o plătești: statul decontează pentru tine între 2.500 și 4.000 de lei pe lună. Totul, grație unei hotărâri de guvern adoptată, în secret, de Cabinetul Ponta pe 30 aprilie.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 338, adoptată în ședința Executivului din 30 aprilie și publicată în aceeași zi în Monitorul Oficial, de la vicepremier la ultimul secretar de stat din Guvernul Ponta III, precum și asimilații acestora, vor primi mai mulți bani pentru a sta în locuințele puse la dispoziție de Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat“ (RA-APPS). Concret, viceprim-miniștrii, miniștrii și miniștrii delegați, precum și persoanele care ocupă funcții asimilate celei de ministru vor putea deconta lunar 4.000 de lei din cheltuielile de cazare. Plafonul nu este stabilit întâmplător, ci e identic cu cel impus senatorilor și deputaților. Cât despre locuințele vizate, este vorba atât de cele din fondul locativ al RA-APPS, cât și de cele pe care Regia se chinuie de ceva vreme să le vândă. Beneficiarii sus-menționați vor primi cei 4.000 de lei lunar pe întreaga durată a mandatului.

Cabinetul Ponta nu i-a uitat, însă, nici pe cei din eșalonul doi. Este vorba de sute de secretari de stat, consilieri și șefi de agenții guvernamentale, care vor primi și ei 2.500 lei, timp de trei luni de la data numirii în funcție.

În cazul ambelor categorii, pentru a beneficia de deconturile menționate, demnitarii trebuie să nu dețină în proprietate exclusivă sau în co-proprietate vreo locuință în București. Actul normativ nu spune, așadar, nimic despre locuințele trecute pe numele copiilor sau soțiilor.

Cât de oportună este măsura?

Un ministru are un salariu brut de 7.643 lei, iar netul este în jur de 5.300 lei. La fel, ministrul delegat, în timp ce un secretar de stat are un salariu brut de 6.691 lei (circa 4.640 lei net). În plus, cel puțin la nivelul secretarilor de stat, veniturile sunt considerabil rotunjite prin participări la tot felul de consilii de administrație și adunări generale ale acționarilor. Alții dețin, în schimb, acțiuni la diferite societăți comerciale sau imobile pe care le închiriază pentru bani frumoși. De pildă, secretarul de stat în Ministerul Energiei Maricel Popa, despre care presa scria, în august 2013, că se află pe lista beneficiarilor RA-APPS, deține în județul Iași, împreună cu familia, 11 terenuri, trei apartamente și o casă de locuit, bijuterii și tablouri în valoare de 50.000 de euro și părți sociale la 14 societăți comerciale. În declarația de avere depusă în 2013, Popa admitea că a încasat, anul anterior, dividende de aproape 147.000 lei.

Apoi, suma de 4.000 de lei pe care Guvernul Ponta a decis să o deconteze din cheltuielile de cazare, depășește cu mult sumele pe care RA-APPS le pretinde cu titlu de chirie. Într-una din puținele liste date publicității de RA-APPS cu chiriașii săi de lux apărea, de pildă, tot anul trecut, ministrul Educației, Remus Pricopie. În cazul acestuia, chiria percepută de Regie, pentru o locuință cu cinci camere, plus una de serviciu, în suprafață de 206 mp, era de 1.235 lei.

Mai trebuie menționat că până la hotărârea de guvern din 30 mai, demnitarii puteau deconta lunar doar 1.550 lei.

Secretomania din jurul RA-APPS

Guvernele care s-au perindat în ultimii ani au avut grijă, întotdeuna, să mențină sub tăcere lista celor care beneficiază de locuințe de lux de la RA-APPS. Motivele sunt multe: de la chiriile mici percepute până la faptul că mulți politicieni sau clienți de partid continuă să ocupe locuințele mult după ce nu mai sunt în funcțiile care le-au permis obținerea privilegiului. Este de notorietate, de pildă, cazul lui Mircea Geoană, care stă de aproape un deceniu într-o vilă a Regiei și, ori de câte ori mai izbucnește un scandal, promite că-și va cumpăra o locuință și se va muta de la RA-APPS.

„Secret“ este cuvântul de ordine și în ceea ce privește adoptarea hotărârii de guvern prin care plafonul de decontare a fost majorat. Actul nu a figurat pe ordi­nea de zi publicată pe site-ul Executivului și nici nu s-a spus vreun cuvânt despre el, adoptarea fiind constatată în momentul publicării în Monitorul Oficial. Publicare care s-a făcut extrem de rapid, în aceeași zi, pentru ca majorarea plafoanelor să intre în vigoare „începând cu data de întâi a lunii următoare“. Adică, de a doua zi, 1 mai 2014. 

Cele mai citite

De la întrerupător clasic la control vocal | Transformă-ți lustra într-un sistem inteligent 

Deschizi ușa casei și, înainte să apeși pe întrerupător, lumina din living se aprinde singură. Lustra living-ului se colorează în nuanțe calde, creând instant...

Tot mai mulți angajați revin la birou: 63% lucrează exclusiv din sediu, doar 10% rămân remote

Un sondaj realizat de Genesis Property, pe un eșantion de 1.168 de respondenți din România, arată o creștere semnificativă a prezenței fizice la birou,...

Acordul pentru avioanele F-35, moment istoric

România a semnat, joi, la Palatul Victoria, acordul pentru achiziția avioanelor F-35, marcând un moment crucial în modernizarea Forțelor Aeriene Române Ceremonia a fost prezidată...
Ultima oră
Pe aceeași temă