3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiArmata Română poate avea securitate cibernetică de la Microsoft

Armata Română poate avea securitate cibernetică de la Microsoft

Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României a semnat un memorandum în baza căruia Armata Română ar putea beneficia de securitate cibernetică de la Microsoft.

Semnarea acestui memorandum a fost anunțată atât de MApN cât și de compania Microsoft Romania.

Memorandumul de Înțelegere dintre Microsoft România și MApN se referă la colaborarea în domeniul tehnologiei informației, securității și apărării cibernetice.

„Ca urmare a acestei colaborări, Microsoft va furniza atât informații care vizează experiența practică la scară globală, cât și exemple de bune practici și beneficiile aduse de implementarea unor tehnologii sau ecosisteme inovatoare precum cele referitoare la aplicații ale Inteligenței Artificiale, Data Analytics, Cloud, Big & Open Data, Internet of Things, ZeroTrust, Data Lake și Data Warehouse etc.

Totodată, Microsoft va pune la dispoziția Ministerului Apărării Naționale informații referitoare la tehnologii privind infrastructuri securizate, servicii și platforme standard pentru colaborare, cu accent pe securitatea și protecția datelor ca piloni principali pentru consolidarea capacităților de securitate cibernetică și analiză a amenințărilor din spațiul cibernetic”, precizează comunicatul de presă transmis de MApN.

Din partea MApN, șeful Direcției comunicații și tehnologia informației (CIO), generalul de brigadă dr. Mihai Burlacu, în calitatea sa de coordonator al procesului de transformare digitală la nivelul instituției, a evidențiat importanța colaborării dintre Ministerul Apărării Naționale și Microsoft România.

„Procesul de transformare digitală al Armatei României, critic pentru obținerea superiorității informaționale și decizionale, reprezintă o prioritate în vederea realizării unui ecosistem agil, care să faciliteze folosirea datelor ca resursă strategică la scara organizației, să accelereze cercetarea, inovarea și dezvoltarea în acest domeniu și care să permită integrarea tehnologiilor avansate la nivelul capabilităților militare, precum și menținerea relevanței organizației din perspectivă tehnologică. Încheierea Memorandului de Înțelegere cu Microsoft România face parte din efortul nostru constant de a implica sistematic actorii relevanți din mediul privat și mediul academic în acest proces de o importanță deosebită pentru Armata României”, a declarat generalul Burlacu.

Securitate cibernetică de la Microsoft, pentru o societate digitală sigură

„Colaborarea între mediul public și cel privat constituie o metodă eficientă de accelerare a dezvoltării la nivel național. Credem în transparență și în puterea unui dialog deschis pe marginea unei agende comune, care să genereze beneficii pentru toate sectoarele economiei și ale societății. Securitatea cibernetică este un domeniu căruia Microsoft îi acordă o importanță aparte, în lume și în egală măsură în România. Peisajul amenințărilor din această sferă este în continuă schimbare, așa că este important să ne asigurăm că dispunem de toate instrumentele și soluțiile necesare pentru a le opri. Suntem onorați să contribuim, alături de Ministerul Apărării Naționale, la consolidarea domeniului tehnologia informației, cu accent pe securitate cibernetică, ca parte a unei societăți digitale sigure și reziliente”, a declarat Bogdan Putinică, manager general Microsoft România.

Cele două părți confirmă faptul că Memorandumul de Înțelegere nu conține niciun angajament al MApN de a achiziționa ofertele comerciale ale Microsoft și nu obligă părțile la o posibilă colaborare comercială.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iranul și Rusia și-au conectat rețelele de plată, pentru a facilita tranzacțiile

Acest parteneriat, pregătit de mai bine de doi ani, se desfășoară în contextul sancțiunilor internaționale aplicate ambelor state Iranul și Rusia au realizat o conexiune...

Cătălin Predoiu are încredere că angajații MAI vor face ca alegerile să se desfășoare ireproșabil

Toate cadrele Ministerului Afacerilor Interne, indiferent de armă, de structură, de funcţie, de grad, sunt obligate prin lege şi Constituţie să fie neutre şi...

Blocaj în procesul de amnistie fiscală: Sindicaliștii cer prelungirea termenului de procesare a cererilor

Amnistia fiscală întâmpină dificultăți majore, din cauza problemelor legate de sistemul informatic, spune liderul SedLex Sindicaliștii din cadrul Ministerului Finanțelor solicită extinderea termenului de procesare...
Ultima oră
Pe aceeași temă