În afară de lotul deja cunoscut al candidaților cu probleme penale, pe care conducerea Partidului Social-Democrat și l-a asumat public, în provincie, pe listele pentru alegerile parlamentare, se află numeroase persoane cu probleme de integritate.
Baronul de Prahova, Mircea Cosma, fost președinte al Consiliului Județean, vrea să își trimită fiica în Parlament. Andreea Cosma (foto), de profesie notar, a fost trimisă în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu într-un dosar în care este acuzată că acceptat să autentifice contractele de vânzare-cumpărare prin care SC Plopeni Industrial Parc a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul „Ciuperceasca“. În legislatura 2012-2016, fratele ei, Vlad Cosma, a fost deputat PSD, iar majoritatea parlamentară l-a protejat de arestarea solicitată de DNA.
Pe listele din Argeș, sunt doi candidați cu probleme penale: Mircea Drăghici și Cătălin Rădulescu. Drăghici a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar în care mai sunt prinși Constantin Niculescu, fost președinte al CJ Argeș, și 38 de primari.Potrivit DNA, primarii au încheiat contracte de consultanță inutile cu o firmă controlată de Drăghici. Deputatul Cătălin Marian Rădulescu, fost președinte PSD diaspora, a fost deja condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), în martie 2016, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. Decizia nu este însă definitivă. În plus, Rădulescu a fost personajul central al mai multor scandaluri sexuale, după ce a încercat să acosteze tinere pe Facebook.
Doi parlamentari prinși în scandalul fostului judecător la CCR Toni Greblă mai vor un mandat: Iulian Iancu și Lucian Șova. Procurorii au disjuns însă dosarul celor doi. Conform DNA, Iulian Iancu și Lucian Șova au făcut intervenții pentru organizarea pe banii Transelectrica a transportului cu autocare a membrilor și simpatizanților PSD la mitingul USL organizat la București pe 17 octombrie 2010. Transportul a costat 10.000 de lei și ar fi fost decontat printr-o firmă care avea contracte cu Transelectrica.
Senatorul Niculae Bădălău își dorește un nou mandat în Giurgiu, deși este cercetat penal pentru trafic de influență, într-un dosar în care procurorii suspectează o evaziune fiscală de 50 de milioane de euro. DNA susține că, printre „atenţiile“ primite de senatorul PSD Nicolae Bădălău, se numără: 200 pulpe de pui, 200 bucăţi piept de pui şi 20 kg ficat de pasăre, ceea ce i-a atras porecla de „senatorul-ficățel“.
Dragoș Benea, care deschide listele din Bacău, la Senat, a fost audiat, în 2014, la DNA București, dar de la acel moment nu s-a mai auzit nimic despre acel dosar. În decembrie 2015, el a lovit cu mașina o femeie, iar presa a susținut că Benea ar fi mușamalizat accidentul.
Și plagiatorii sunt bine primiți
În afara candidaților cu probleme penale, social-democrații i-au oferit o poziție eligibilă lui Mihai Tudose, fost ministru al Economiei, suspectat că și-a plagiat teza de doctorat. Printre persoanele pe care acesta le-ar fi plagiat se numără și Traian Băsescu și Ion Iliescu, scrie Centrul Român pentru Jurnalism de Investigații. „Nu am plagiat şi, în al doilea rând, eu nu am luat de la Iliescu sau Băsescu, ci de la preşedinţi“, a fost explicaţia lui Tudose.
La Călărași a primit azil fostul lider UNPR Eugen Nicolicea, primul pe listele pentru Camera Deputaților. În 2011, Nicolicea spunea despre Ponta că „a dus o viaţă de aurolac la Paris, dormind în gară, spălându-se în fântânile arteziene şi trăind din banii din cărucioarele din gară“.