Copreședintele PNL Alina Gorghiu consideră că este nevoie ca votul Senatului în cazul lui Gabriel Oprea să fie reluat, întrucât decizia senatorilor de a respinge cererea procurorilor anticorupție privind începerea urmăririi penale a fostului vicepremier „riscă să compromită total credibiliatea” instituției. Totodată, ea a mai susținut că nu există nicio preveedere legală care să împiedice Parlamentul să revoce o hotărâre, potrivit Agerpres.
„Cred că este nevoie de reluarea votului, în Senat, luni, în cazul Oprea pentru că altfel această majoritate (PSD-ALDE — n.r.) riscă să compromită total credibilitatea Senatului și sunt argumente. Este un mit faptul că nu se poate, în mod legal, cere reluarea votului. Resping din capul locului această sentință dată de ieri încoace de PSD-ALDE cum că nu poate fi reluat votul în cazul Oprea. Categoric se poate relua și dacă se vrea se poate și este opțiunea pe care o avem în față. Depinde dacă vrem să o folosim sau nu. Este un precedent, din punctul meu de vedere, pozitiv, au existat și precedente negative în cazul Șova sau legea defăimării. Nu există nicio normă legală care să împiedice Parlamentul să revoce o hotărâre sau o lege să fie abrogată, doar deciziile CCR și hotărârile instanțelor sunt definitive și obligatorii, dar și în acest caz mai există proceduri speciale de revizuire. În cazul domnului Oprea este vorba de o hotărâre a Senatului pe care nu ne împiedică nimeni și nimic să o abrogăm, decât eventual voința politică a cartelului politic care își împarte dreptatea de unul singur, PSD-ALDE”, a declarat copreședintele PNL, la RFI.
În opinia Alinei Gorghiu, judecătorul Cristi Dănileț a explicat foarte bine, în spațiul public, că nu există niciun fel de problemă în reluarea votului, menționând că aceasta este o soluție permisă în baza legii răspunderii ministeriale.
„Domnul Dănileț a spus că pentru a exprima un nou vot pentru ridicarea imunității nu este nevoie nici de probe noi aduse de procurori, nici să se găsească vicii în prima procedură desfășurată luni, ci pur și simplu este suficient ca această propunere să fie formulată și să se treacă la repetarea votului. În momentul în care juriștii din Biroul Senatului vor lectura aceste articole vor constata că nu este nevoie să facă nimic decât să reia procedura de vot”, a mai spus ea.
În 31 august, șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, pentru ucidere din culpă în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină. Cu toate acestea, luni, Plenul Senatului a respins cererea procurorilor anticorupție de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, cu 73 de voturi „împotrivă”, 45 „pentru” şi şase abţineri.