Diferența dintre un televizor QLED și OLED se reduce pur și simplu la tehnologia pe care o folosesc pentru a produce imaginile de pe ecran. Restul ține de preferințele personale. Explorați diferențele tehnice de mai jos și descoperiți care dintre ele s-ar potrivi nevoilor dvs. de vizionare.
Dacă sunteți în căutarea unui TV nou, cel mai probabil ați intrat în contact cu o opțiune de televizor QLED. Și, în timp ce caracteristicile pe care le oferă un TV cu diagonala de 81 cm vă pot îmbunătăți instantaneu experiența de vizionare, este important să vă acordați un minut pentru a afla ce înseamnă QLED înainte de a vă orienta spre un nou televizor.
Ce este tehnologia QLED?
LED, sau diode emițătoare de lumină, reprezintă de ceva vreme sistemul standard de iluminare în majoritatea televizoarelor LED și LCD. Așadar, unde intervine Q?
Quantum dot display sau QLED, sau QLED, este un dispozitiv de afișare care utilizează filtre de puncte cuantice între lumina de fundal LED și stratul LCD, precum și nanocristale semiconductoare, care pot produce lumină monocromatică pură roșie, verde și albastră. Practic, un televizor QLED se potrivește cu formatul unui ecran de cinema, oferind o paletă de culori pline de viață și frumos de vii. Luminile LED mari din spate luminează pixelii din față și, deoarece lumina trece prin pixeli, acesta este cunoscut sub numele de televizor transmisiv.
Televizoarele QLED utilizează Quantum dots, care sunt materiale semiconductoare ultrafine de dimensiuni nanometrice – sunt anorganice, durabile, stabile și oferă „luminozitate ridicată”. Luminanța determină cât de luminos arată un ecran, ceea ce este important deoarece îmbunătățește raportul de contrast și înseamnă că un televizor QLED poate afișa peste 1 miliard de culori – toate cu un volum de culoare de 100% la orice luminozitate. În plus, televizoarele QLED nu se degradează niciodată (sau nu se ard) în timp – ceea ce permite o durată de viață generală mai lungă a televizorului.
QLED produce cele mai luminoase și mai vibrante culori dintre cele două tehnologii. Cu capacitatea de a da viață la peste un miliard de nuanțe și culori, oferă o experiență de vizionare imersivă, capabilă să încapsuleze detaliile, profunzimea și culoarea.
Nivelurile sale de negru au fost recent îmbunătățite și mai mult prin adăugarea unui strat anti-reflexie care ajută ca negrii să pară mult mai profunzi.
Nivelurile de luminozitate ale unui televizor QLED îl face perfect pentru jocuri. Nu mai este nevoie să închideți perdelele și să stingeți luminile pentru a putea vedea ecranul, chiar și jocurile în cele mai întunecate setări vor fi ușor vizibile. De asemenea, aceste televizoare au o rată de reîmprospătare foarte rapidă, care poate fi diferența dintre o victorie glorioasă sau o înfrângere zdrobitoare.
Ce mărci de televizoare folosesc QLED?
Televizoarele QLED sunt susținute de Samsung, care se concentrează pe producerea pe ecran a unor imagini luminoase și vibrante, fidele modului în care regizorul de film, televiziune sau jocuri a dorit să arate.
Ce este televizorul OLED?
OLED este acronimul de la Organic Light-Emitting Diode, care sunt cele care creează imaginile afișate pe un ecran. Acest tip de televizor este diferit de televizoarele LCD – prin faptul că nu are nevoie de o lumină de fundal – în schimb, fiecare pixel își creează propria lumină și poate fi pornit sau oprit individual. Acest lucru înseamnă că televizoarele OLED pot afișa negri perfecți, alături de culori strălucitoare din peste un miliard de nuanțe, ceea ce îi conferă un contrast perfect. Aceasta înseamnă, de asemenea, că imaginea rămâne colorată și vie chiar și la unghiuri largi de vizualizare, iar televizoarele pot fi făcute foarte subțiri.
Televizoarele OLED au cele mai dinamice niveluri de contrast dintre cele două tehnologii, ceea ce le permite să ofere imagini impresionante și naturale. De asemenea, au acces la peste un miliard de culori și nuanțe care produc o profunzime și detalii impresionante.
Nivelurile de negru din tehnologia OLED sunt cele mai profunde dintre cele două tehnologii, producând imagini impresionante și o profunzime sporită a umbrelor.
Tehnologia smooth motion a televizoarelor OLED este perfectă pentru vizionarea sporturilor sau a programelor TV cu ritm rapid. Aceasta previne ca imaginea să se estompeze pe ecran atunci când ceva se mișcă rapid, oferind o imagine mult mai clară și mai ușor de urmărit pentru ochi.
Ce mărci de televizoare folosesc OLED?
Principalii jucători din domeniul televizoarelor OLED sunt LG, Panasonic și Sony, care folosesc această tehnologie în televizoarele lor. Acestea se concentrează pe producerea unui televizor care nu folosește o lumină de fundal și care se autoemite.