Poliţia română revine cu noi completări privind modificarea Codului Rutier

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române singurele modificări ale codului rutier sunt cele referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune în vehicule, introduse prin Ordonanţa Guvernului nr. 21/2014.

Share

Petrica Rachita 0 comentarii

Actualizat: 10.02.2015 - 00:58

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române singurele modificări ale codului rutier sunt cele  referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune în vehicule, introduse prin Ordonanţa Guvernului nr. 21/2014.

Modificările aduse Codului rutier introduc sancţiuni pentru şoferii care nu se asigură că minorii poartă centurile de siguranţă sau folosesc dispozitivele de fixare omologate. Aceleaşi sancţiuni sunt aplicate şi dacă şoferul transportă un copil mai mic de trei ani fără a folosi un dispozitiv de siguranţă omologat: trei puncte de penalizare („nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condiţiile prevăzute de regulament” - articolul 108, alineatul 1, litera b, punctul 9. Plus: „nerespectarea dispoziţiilor art. 36 alin. (13) sau a condiţiilor prevăzute de regulament privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă” şi patru sau cinci puncte-amendă („Amenda contravenţională prevăzută  se aplică şi conducătorului de autovehicul sau tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 3 puncte de penalizare,

Potrivit Poliţiei amenzile nu au fost majorate odată cu noile modificări aduse Codului rutier. În schimb, valoarea amenzilor a crescut în 1 ianuarie 2015, când salariul minim pe economie a fost majorat la 975 de lei, un punct de amendă reprezentând 10 procente din salariul minim pe economie.

Oficiali ai Direcţiei Rutiere au infirmat informaţiile  apărută în presă conform căroră  cei surprinşi că vorbesc la telefon în timp ce şofează vor fi amendaţi cu 1600 de lei şi că, tot cu aceeaşi sumă vor fi sancţionaţi şi şoferii care nu poartă centura de siguranţă, precum şi un nivel ridicat al altor amenzi.

Poliţia Rutieră pretinde că neînţelegerile au  apărut pentru că în urmă cu un an a existat  un proiect de lege lansat în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului de Interne unde erau vizate schimbări în ceea ce priveşte vorbitul la telefon şi nepurtarea centurii de siguranţă însă respectivul proiect  a fost respins între timp de către Parlament.

Citește totul despre:

Comentarii