4.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialGALERIE FOTO. Istoria României la Eurovision, în imagini

GALERIE FOTO. Istoria României la Eurovision, în imagini

Ideea concursul muzical internațional Eurovision a fost concepută în anul 1955, de directorul general al televiziunii elvețiene, Marcel Bezençon. Scopul concursului televizat a fost să unească țările membre ale Uniunii Europeane de Radio și Televiziune, care au fost divizate de cel de-Al Doilea Război Mondial. Prima ediție a competiției a avut loc în orașul Lugano din Elveția, în 24 mai 1956. România a participat la Eurovision de 15 ori și s-a clasat de două ori pe locul 3, în anul 2005 cu Luminița Anghel și Sistem și în anul 2010 cu Paula Seling și Ovidiu Cernăuțeanu.

Primul an în care a participat România la concursul muzical Eurovision a fost 1994, când a intrat în competiția internațională interpretul Dan Bittman. Artistul a cântat melodia „Dincolo de nori”, care l-a clasat pe locul 21 din totalul de 25 de participanți.

Citește și: EUROVISION 2015. Trupa Voltaj a câștigat finala Eurovision România (FOTO)

Din cauza rezultatului slab de la prima participare în concurs, România a mai putut intra în competiție abia în anul 1996. În acel an, țara a fost reprezentată la Oslo de Monica Anghel și de formația Sincron. Însă, artiștii au obținut ultimul loc din competiție.

Astfel, România a mai lipsit într-un an de pe scena Eurovision și a mai putut participa abia în anul 1998. Mălina Olinescu a fost interpreta care a câștigat selecția națională. Cântăreața a intrat în competiție cu melodia „Eu cred”. Nici de această dată România nu a fost clasată pe un loc bun, pentru că artistei i-au fost acordate doar șase puncte, care au clasat-o pe locul 22 din 25.

Următorul an în care România a putut participa la Eurovision a fost anul 2000. La ediția care s-a desfășurat la Stockholm a fost trimisă trupa Taxi, cu piesa în limba engleză, „The Moon”. Taxi s-a situat pe locul 17 din 24, cu doar 25 de puncte.

Din cauza rezultatului prea slab, în anul 2001 România nu a putut participa la Eurovision. Însă, în anul 2002, la ediția Eurovision de la Tallinn, Monica Anghel și Marcel Pavel au clasat țara pe cel mai bun loc din istorie și au intrat în top 10. Artiștii au interpretat melodia „Tell Me Why” și au obținut locul 9, cu 71 de puncte.

Citește și: EUROVISION 2015. Tot ce trebuie sa stim despre finala Eurovision România 2015

Succesul nu a părăsit țara nici în anul 2003, când România a fost reprezentată la Riga de Nicola, cu melodia „Don't Break My Heart". Cântăreața a obținut 73 de puncte și s-a situat pe locul 10 în clasament.

În anul 2004, România a trimis-o pe Sanda să reprezinte țara cu melodia „I Admit". Interpreta a obținut locul 18, cu 18 puncte.

În anul 2005, țara a fost reprezentată de Luminița Anghel și de formația Sistem, cu melodia „Let me try". Artiștii s-au clasat în semifinală pe locul întâi, cu 235 de puncte, iar în finală au obținut locul 3, cu 158 de puncte.

România a continuat să aibă succes în competiția Eurovision și în anul 2006, când l-a trimis la Atena pe interpretul Mihai Trăistariu, care a cântat melodia „Tornerò”. Piesa României a terminat pe locul 4, cu 172 de puncte.

În anul 2007, românii au votat formația Todomondo, care a interpretat melodia „Liubi, liubi, I Love You”, în șase limbi diferite, engleză, italiană, spaniolă, rusă, franceză și română. Însă, trupa nu a primit mai mult de 84 de puncte și s-a situat pe locul 13 în clasament.

Citește și: Eurovision 2015: O trupă formată din persoane cu dizabilităţi, reprezentanta Finlandei

La ediția Eurovision din anul 2008, România a fost reprezentată la Belgrad de Nico și de Vlad Miriță, cu melodia „Pe-o margine de lume". Artiștii nu au avut succes și s-au clasat pe locul 20, cu 45 de puncte.

În anul 2009, cântăreața Elena Gheorghe a reprezentat România la Moscova cu piesa „The Balkan Girls" și s-a clasat pe locul 19, cu 40 de puncte.

După trei ani consecutivi în care România nu a avut succes în competiția muzicală internațională, în anul 2010 au trecut de selecția la nivel național artiștii Paula Seling și Ovi. Cei doi interpreți au cântat melodia „Playing with Fire” și i-au adus României un rezultat foarte bun la Eurovision, egal cu cel din anul 2005. Artiștii au obținut locul trei în clasament, cu 162 de puncte.

În anul 2011, România a fost reprezentată în Germania de trupa Hotel FM, care a interpretat melodia „Change”. Deși formația a obținut locul 4 în a doua semifinală, în finală s-a situat pe locul 16, cu 77 de puncte.

Citește și: Prefaţa Eurovisionului

Selecția națională pentru Eurovision din anul 2012 a fost câștigată de trupa Mandinga, cu piesa „Zaleilah". Chiar dacă în prima semifinală s-au clasat pe locul trei, în finală formația a obținut locul 12 din 26, cu 71 de puncte.

În anul 2013, reprezentantul României la Eurovision a fost Cezar Ouatu, cu piesa „It's my life". În finală, interpretul a obținut locul 13, cu 65 puncte.

Paula Seling și Ovi au revenit pe scena Eurovision în anul 2014, cu piesa „Miracle”. Deși în semifinală au obținut locul 2, cu 125 de puncte, în finala de la Copenhaga, artiștii au ocupat locul 12 cu 72 de puncte.

La ediția Eurovision din anul 2015, România va fi reprezentată la Viena de trupa Voltaj.

Cele mai citite

Hamas propune un armistițiu în Gaza și cere presiuni asupra Israelului din partea viitorului președinte al SUA

Hamas a declarat că este „gata” să accepte un armistițiu în Fâșia Gaza, cu condiția ca propunerea să fie respectată de Israel. Basem Naim, membru...

Statele Unite resping acuzațiile ONU privind genocidul în Gaza și critică raportul Human Rights Watch

Statele Unite au condamnat ferm concluziile unui comitet special al ONU care a sugerat că metodele utilizate de Israel în Fâșia Gaza „corespund caracteristicilor...

Robert F. Kennedy Jr., controversatul critic al vaccinurilor, nominalizat de Trump pentru conducerea Sănătății în SUA

Robert F. Kennedy Jr., în vârstă de 70 de ani, a fost propus de viitorul președinte Donald Trump pentru a conduce Departamentul de Sănătate...
Ultima oră
Pe aceeași temă