21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDe ce credea Steve Jobs în plictiseală

De ce credea Steve Jobs în plictiseală

Fiecare emoție are un scop și aduce un beneficiu pentru evoluția speciei – chiar și plictiseala. Imaginați-vă doar o lume în care nimeni nu s-ar plictisi – am fi cu toții continuu entuziasmați de orice lucru. Dar asta nu e tot. Rolul plictiselii este mai important decât credeți.

Atunci când ne plictisim, activăm o rețea din creier numită „modul automat“. Corpul nostru intră pe pilot automat în timp ce facem tot felul de activități neatractive de rutină, cum ar fi împăturitul rufelor sau mersul pe ace­lași drum de acasă la serviciu. Specialiștii sunt de părere că acestea sunt momentele în care devenim mai creativi.

„Abia în acele momente, creierul nostru devine, de fapt, ocupat cu adevărat“, explică cercetătoarea Sandi Mann, citată de revista americană Nautilus. Mann a efectuat mai multe studii asupra efectelor plictiselii. Ea susține că atunci când ne plictisim, începem să visăm cu ochii deschiși, iar în acele momente avem capacitatea de a gândi dincolo de conștient, ceea ce permite realizarea unui alt gen de conexiuni.

 

Un laborator pentru sclipirile de geniu

 

Când suntem pe modul automat, putem face legătura între idei disparate, descoperim soluții la unele dintre cele mai sâcâitoare probleme și facem ceva numit „planificare autobiografică“ –  adică ne privim viața de până atunci, constatăm momentele importante, ne creăm o istorie personală și apoi fixăm obiective și ne gândim la pașii care trebuie făcuți pentru a le atinge.

S-ar putea spune, așadar, că plictiseala este un laborator pentru sclipiri de inteligență. Este starea inconfortabilă, confuză, frustrantă în care trebuie să ne aflăm puțin pentru a reuși să găsim în cele din urmă acea formulă câștigătoare.

„Hobbitul“ lui J.R.R.Tolkien s-a născut din plictiseală. Autorul, profesor la Oxford, povestește că avea un morman de lucrări de corectat, iar această activitate era migăloasă și extrem de plictisitoare. La un moment dat, în teancul de lucrări, a dat peste una goală, o foaie albă. Tolkien a exclamat atunci „Grozav! Nimic de citit!“ și într-un gest involuntar a scris pe foaie: „Într-o gaură din pământ trăia un hobbit“.

Dar când vine vorba de inteligență strălucitoare, maestrul este Steve Jobs, care a schimbat lumea cu viziunea lui despre tehnologia populară. Iar el spunea: „Cred cu tărie în plictiseală… Toate lucrurile sunt minunate, dar să nu ai nimic de făcut poate fi și mai minunat“.

Jobs și-a exprimat chiar îngrijorarea că dispozitivele pe care chiar el le-a inventat erodează plictiseala și reduc posibilitatea de a visa cu ochii deschiși. El recomanda tuturor să îmbrățișeze plictiseala și spunea că odată ce reușim să trecem de prima fază inconfortabilă și enervantă a acestei stări, se declanșează uimitoarele ei efecte secundare și cine știe ce idei revoluționare pot ieși la suprafață.   

Cele mai citite

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă