O echipă de cercetători din Marea Britanie şi Kuweit a descoperit, în cadrul unui studiu de amploare, că radiografiile repetate cresc riscul de cancer tiroidian. Chiar dacă aceste radiografii sunt necesare, oamenii de ştiinţă spun că ar trebui făcute doar atunci când este obligatoriu, şi nu în cadrul verificărilor de rutină. Şi asta pentru că cu cât mai multe radiografii, cu atât mai mare riscul de cancer, relatează publicaţia Daily Mail, citată de ziare.com.
Glanda tiroidă este sensibilă la aceste radiaţii, riscul fiind mult mai mare în cazul copiilor. Numai în Marea Britanie sunt diagnosticate 1.900 de cazuri de cancer tiroidian anual, numărul cazurilor dublându-se în perioada 1975 – 2006, faţă de cea anterioară. În Kuweit sunt însă şi mai multe cazuri, motiv pentru care subiecţii analizaţi în cadrul studiului au fost din această ţară.
Interesant este că şi în cazul personalului medical care lucrează în clinici stomatologice, indiferent că este vorba despre medici sau asistente, numărul cazurilor de cancer tiroidian este în creştere, ceea ce sugerează faptul că chiar şi expunerea indirectă este periculoasă. Cercetătorii din Kuweit, dar şi cei de la universităţile Brighton şi Cambridge, atrag atenţia că, cel puţin în cazul copiilor, radiografiile realizate la fiecare 6 sau 12 luni ar trebui reconsiderate.