7.6 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăȘtiințăOamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis în spaţiu elemente care reprezintă componentele de bază ale vieţii, informează Reuters, potrivit agerpres.ro.

În urmă cu aproximativ un an, din întâmplare, atunci când lumina emisă de acel fenomen a ajuns pe Pământ, o echipă de oameni de ştiinţă din Israel a observat-o şi a colectat pentru prima oară date despre primele etape ale unei astfel de explozii, cunoscută sub numele de supernovă.

Imaginea pe care o alcătuiesc cercetătorii israelieni oferă o perspectivă detaliată asupra originii unor elemente cruciale din jurul nostru, cum ar fi calciul din dinţi şi fierul din sângele nostru.

„Vedem de fapt cuptorul cosmic în care se formează elementele grele, în timp ce acestea se formează. Observăm cum se întâmplă. Aceasta este cu adevărat o oportunitate unică”, a declarat astrofizicianul Avishay Gal-Yam de la Institutul Weizmann de Ştiinţe.

Studiul cercetătorilor din Israel, publicat miercuri în revista Nature, indică, de asemenea, că steaua gigantică, situată într-o galaxie vecină numită Messier 101, a lăsat probabil în urma sa o gaură neagră după ce a explodat.

Un astronom amator care urmărea din întâmplare acea galaxie i-a informat pe cercetători că ceva important părea să se întâmple. Aceştia şi-au îndreptat rapid telescoapele de la sol către stea şi au început să documenteze primele etape ale exploziei.

Echipa, din care făcea parte şi doctorandul şi autorul principal al studiului, Erez Zimmerman, a contactat NASA, care şi-a modificat programul şi a orientat telescopul spaţial Hubble spre supernovă. Acest lucru a permis observarea în fază incipientă a luminii ultraviolete de la explozie, care este blocată de atmosferă şi nu este captată pe Pământ.

Pe lângă urmărirea elementelor precum carbonul, azotul şi oxigenul expulzate în spaţiu, datele ultraviolete au arătat o discrepanţă între masa iniţială a stelei şi masa pe care aceasta a proiectat-o în spaţiu în timpul exploziei.

„Suspectăm că după explozie a rămas în urmă o gaură neagră – o gaură neagră nou formată, care nu era acolo înainte. Este rămăşiţa exploziei. O mică parte din masa stelei s-a prăbuşit în centru şi a creat o nouă gaură neagră”, a declarat Avishay Gal-Yam.

Găurile negre sunt obiecte cosmice extraordinar de dense, cu o gravitaţie atât de puternică încât nici măcar lumina nu poate scăpa de atracţia lor.

După ce a creat un fel de amprentă digitală a supernovei de la începutul până la sfârşitul fenomenului, Avishay Gal-Yam a spus că acea „amprentă” ar putea să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să identifice supernovele iminente din alte părţi ale Universului.

„Poate că în următorii ani vom fi capabili să spunem, nu pentru toate stelele, dar poate pentru unele dintre ele, că bănuim că o anumită stea va exploda”, a adăugat cercetătorul israelian. „Va fi ceva fantastic, iar atunci vom şti să ne îndreptăm privirile în acea direcţie şi să fim pregătiţi”, a adăugat el.

Ploi de stele cazatoare in urmatoarele nopti

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Politicile lui Donald Trump divizează economiștii: Impact asupra SUA și la nivel global

Viziunea economică a fostului președinte american Donald Trump, care prioritizează măsuri protecționiste sub sloganul „America pe primul loc,” ar putea afecta creșterea economică pe...

De la Carpați la Via Transilvanica: România cucerește topurile destinațiilor de vacanță CNN

România a fost inclusă de CNN Travel pe lista celor 25 de destinații care merită explorate în 2025 Alături de România, pe listă se regăsesc...

Modificări legislative pentru agenții imobiliari: Măsuri sporite de cunoaștere a clientelei în tranzacții

Proiectul de lege care reglementează măsuri suplimentare pentru agenții imobiliari va fi dezbătut de Parlament în procedură de urgență, dar agenții atrag atenția asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă