3.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăȘtiințăCompania americană Lockheed Martin va colabora cu Universitatea Tehnică din Cluj

Compania americană Lockheed Martin va colabora cu Universitatea Tehnică din Cluj

Compania americană Lockheed Martin, unul dintre cei mai mari producători de tehnologie din lume, va colabora cu Universitatea Tehnică din Cluj Napoca.

Un comunicat transmis de compania Lockheed Martin anunță că a început „o colaborare între Laboratorul său de Cercetare și Leadership în Știință, Tehnologie și Inginerie (STELaRLab) și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) din România, pentru a sprijini dezvoltarea cercetării în domeniul inteligenței artificiale în vederea aplicării ei în domeniul securității naționale și al științelor mediului”.

„Parteneriatul dintre STELaRLab și Centrul de Cercetare în Prelucrarea Imaginilor și Recunoașterea Formelor al UTCN va explora dezvoltarea unui sistem autonom distribuit pentru asistență umanitară și ajutor în caz de dezastre, permițând o mai bună planificare și execuție a intervențiilor de urgență”, precizează compania americană.

“Anunțul de astăzi marchează o etapă importantă în parteneriatul nostru cu România. Echipa de la STELaRLab a Lockheed Martin va colabora îndeaproape cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru a dezvolta soluții esențiale de inteligență artificială care vor contribui la abordarea unora dintre cele mai mari provocări ale lumii. Această colaborare demonstrează angajamentul Lockheed Martin de a investi în parteneriate pe termen lung în România sprijinind crearea de locuri de muncă înalt calificate și transferul de tehnologie”, a declarat Ray Piselli, vicepreședinte Lockheed Martin pentru afaceri internaționale.

Inteligență artificială, avioane și rachete

Delegația condusă de Ray Piselli a fost primită și de premierul Nicolae Ciucă.

“Este o nouă dovadă a consolidării Parteneriatului Strategic România-SUA. Guvernul sprijină investițiile, iar componenta economică vine să consolideze parteneriatul nostru în domeniul militar. Mă bucur că România poate oferi un cadru de dezvoltare integrat, care să includă industria, înalta tehnologie, mediul universitar și cercetarea, într-un domeniu de viitor, precum Inteligența Artificială. Cooperarea industrială va crea plus valoare și poate genera transfer tehnologic necesar dezvoltării economiei noastre”, a declarat premierul Ciucă.

„Cu aceeași ocazie, a fost analizat stadiul implementării programelor de înzestrare derulate prin intermediul Lockheed Martin, atât în privința avioanelor multirol, precum și a sistemelor de apărare anti-rachetă”, a anunțat Guvernul României.

Avioanele multirol deja intrate în dotarea României sunt model F-16, produse de Lockheed Martin. Aceeași companie produce și avioanele de transport Hercules, aflate și în dotarea Armatei Române.

Universitatea Tehnică din Cluj va lucra în domeniul inteligenței artificiale

„Universitățile tehnice din România au demonstrat competențe de nivel mondial și sunt încântat că Lockheed Martin a recunoscut expertiza românească în domeniul inteligenței artificiale”, a declarat, la rândul său, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Parteneriatul este încheiat pentru o perioadă inițială de un an. Cercetătorii români vor primi acces la rețeaua globală de cercetare și dezvoltare a Lockheed Martin. Cea mai importantă unitate din rețea este Centrul de Inteligență Artificială. Lockheed Martin este o companie din industria aerospațială și de securitate, cu aproximativ 114.000 angajați în întreaga lume.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Traian Băsescu spune că Rusia nu va risca folosirea armelor nucleare

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și...

Elena Lasconi dezvăluie ce le-ar cere lui Putin și lui Trump dacă s-ar vedea cu ei

Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a fost întrebată, miercuri seara, în emisiunea electorală „Alege ce urmează!“ de la Antena 1, ce ar...

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă