Eclipsa din 20 martie se va vedea din România doar parțial, dar în Uniunea Europeană lucrurile nu stau chiar atât de simplu. Motivul! Pe teritoriul țărilor nordice, acolo unde eclipsa va atinge praguri maxime, iar magnitudinea eclipsei va depăși 80%, sunt instalate sisteme care generează aproape 90 GW de energie solară.
CITEȘTE ȘI: 8 lucruri inedite pe care trebuie să le știi despre eclipsa de Soare din 20 martie
Vineri, 20 martie, va avea loc prima eclipsă a anului 2015. Este vorba despre o eclipsă totală de Soare vizibilă din nordul Oceanului Atlantic, eclipsa parțială fiind observabilă din Europa, nordul Africii și vestul Asiei. Fenomenul este observabil de pe teritoriul României, dar în țara noastră nu va avea o magnitudine mai mare de 63%, iar câmpurile fotovoltaice care generează energie solară sunt situate în zona de câmpie unde eclipsa nu va avea o magnitudine mai mare de 50%.
CITEȘTE ȘI: Locurile din România de unde eclipsa se va vedea cel mai bine
Eclipsa ar putea avea ca efect descreșterea acestei producții de energie solare cu până la 34 GW dacă cerul este fără nori. Este pentru prima dată când specialiștii își pun întrebări dacă sistemul de generare a altor tipuri de energie va putea compensa această scădere. Cele mai afectate țări ar putea fi Norvegia, Suedia, Olanda, Belgia și Danemarca unde discul solar va fi obturat în proporție de până la 80%.
Citește și: Când vom avea parte de o Super Lună
</p>