România ar putea pierde mai multe miliarde de euro după semnarea anul trecut a unui memorandum cu guvernul SUA prin care s-a angajat să “evalueze riguros” furnizorii de tehnologie 5G. De fapt, ar fi vorba de impunerea anumitor condiții care să îngreuneze participarea companiei Huawei la licitația pentru implementarea tehnologiei 5G în România. Transpunerea memorandumului în legislație se dovedește foarte dificilă, deoarece ar putea intra în conflict cu anumite norme europene și cu legile concurenței. Huawei a integrat o mare parte din tehnologia 3G și 4G de la noi, iar o eventuală înlocuire a infrastructurii existente vine cu un cost uriaș, scrie puterea.ro.
Dezvoltarea infrastructurii 5G va oferi viteze de 20 de ori mai mari față de actuala tehnologie 4G/4G+ și va deschide un nou val de transformare industrială cu impact pe termen lung asupra economiei României, dar și a celei internaționale. Totodată, infrastructura 5G va aduce mai aproape de consumatori inovația din sectoare precum transportul, sănătatea, energia și divertismentul. Mașinile autonome care circula în siguranță prin orașe și intervențiile medicale robotizate sunt câteva exemple de zone în care 5G va aduce valoare adăugată.
La finalul anului 2019, statul român a publicat Strategia 5G, un document care prezintă viziunea României privind implementarea noului standard din industria de telecomunicații. Digitalizarea economiei și societății, avântul industriei de TIC și software, alături de creșterea masivă a cererii de internet & date, de mobilitate sunt câteva dintre oportuntiățile identificate de stat în dezvoltarea 5G.
Economia României ar urma să câștige 4,7 miliarde de euro și peste 250.000 de locuri noi de muncă în mod direct și indirect prin implementarea 5G, se arată în document. La nivel european, beneficiile economice din implementarea 5G sunt estimate la 142 de miliarde de euro și peste 2,4 milioane de locuri de muncă.
Licitația pentru 5G se lasă așteptată
Investițiile în noua infrastructură 5G au ca punct de plecare alocarea spectrului de către autorități. Acest lucru se realizează printr-o licitație, însă până în prezent au fost avansate o serie de termene care nu au fost respectate. Recent, Eduard Lovin, vicepreședintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), a declarat că procedura de licitație pentru acordarea licențelor implementării 5G ar urma să aibă loc în ultimul trimestru din 2020, potrivit unui interviu acordat financialintelligence.ro. Înainte de a scoate la vânzare benzile de radiofrecvență pentru dezvoltarea 5G, autoritățile mai trebuie să aprobe tarifele de pornire la licitație, dar și să transpună memorandumul semnat cu SUA pentru tehnologia 5G. Memorandumul a fost desecretizat la finalul anului trecut, iar în document nu este menționat numele vreunui companii.
La începutul lunii iunie, Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, spunea că memorandumul nu se poate aplica dacă nu este transpus în legislație de către Guvern sau Parlament. „Îmi doresc ca până la finalul anului să ținem această licitație”, a precizat șeful ANCOM.
Totuși, comentatorii au afirmat că acest acord între România și SUA ar avea drept scop limitarea capacității Huawei de a furniza echipamente telecom pentru dezvoltarea noii infrastructuri în România. Președintele american Donald Trump susține că echipamentele Huawei ar reprezenta o amenințare la adresa securității naționale din cauza unor legături între companie și statul chinez.
Huawei a respins acuzațiile în mai multe rânduri și a subliniat că echipamentele sale respectă cele mai stricte norme de securitate și protejare a datelor. Mai mult, compania operează în Europa centre de transparență pentru securitate cibernetică unde noile soluții dezvoltate de companie pot fi analizate și testate de specialiști din partea guvernamentală și din sectorul privat. Memorandumul cere evaluări riguroase pentru furnizorii de rețele 5G și măsuri suplimentare de protecție împotriva perturbării sau manipulării şi asigurarea vieţii private a libertăţilor individuale ale cetăţenilor.
Riscul pierderilor pentru economie și consumatori
Prezența Huawei pe piața din România s-a consolidat de-a lungul timpului prin parteneriatele strategice încheiate cu principalii operatori telecom pentru dezvoltarea infrastructurii de comunicații. Compania are peste 2.100 de angajați la nivel local, din care 1.700 sunt specialiști români. Numărul de locuri de muncă create direct și indirect în România se ridică la 7.100, din care 6.700 sunt ocupate de români. De fapt, Huawei are în România al doilea cel mai mare număr de angajați din Europa, după piața din Germania. La nivelul anului 2018, contribuţia producătorului chinez la PIB-ul României a fost de 219 milioane de euro, conform unui studiu Oxford Economics susținut de Huawei. Cercetarea mai arată că între 2014 și 2018, contribuția Huawei în economica locală a crescut în medie cu 20% de la an la an. Parteneriatul cu operatorii telecom locali pentru implementarea 5G ar genera valoare adăugată în continuare și ar consolida poziția României ca un actor cheie pe piața telecom la nivel regional.
„În România, Huawei lucrează cu mai mulţi parteneri telecom în construirea reţelei 5G, suntem capabili şi pe deplin pregătiţi să îi sprijinim în implementarea tehnologiei 5G aici şi vrem ca toţi operatorii să ştie că uşa Huawei le e mereu deschisă”, spunea George Zhang, CEO Huawei România, într-un interviu publicat la finalul anului trecut. Echilibrul între costurile investiției pentru dezvoltarea 5G și prețul final plătit de consumatori, fie că vorbim de companii sau persoane fizice, ar putea fi deraiat în cazul excluderii unui furnizor cheie din piață.
Executivul Huawei România estimează că economia României va pierde cel puțin 6,7 miliarde de euro, dacă se va decide schimbarea echipamentelor Huawei din rețelele locale. Numai excluderea echipamentelor din procesul de dezvoltare al rețelei 5G în România ar aduce în sine costuri de peste 2 miliarde de euro. Prin urmare, clienții și consumatorii finali ar putea să plătească prețuri chiar și de trei ori mai mari pentru a beneficia de noua infrastructură.
În Marea Britanie, cabinetul premierului Boris Johnson a prezentat recent o decizie prin care Huawei nu va putea participa la dezvoltarea infrastructurii 5G începând cu anul 2021. Autoritățile britanice mai doresc ca toate echipamentele Huawei 5G să fie înlocuite din rețeaua de comunicații până la finalul anului 2027. Decizia va avea impact asupra investițiilor în noua rețea, iar estimările privind pierderile financiare care vor fi înregistrate de Marea Britanie sunt semnificative.
Britanicii vor avea acces la 5G cu o întârziere de 18 până la 24 de luni din cauza excluderii Huawei. Aceasta întârziere se poate traduce în pierderea potențială a productivității economiei locale de până la 29 de miliarde de lire sterline. Situația este cu atât mai complicată cu cât Marea Britanie miza pe 5G drept unul din marile motoare de repornire ale economiei după criza de coronavirus.
România are acces la un set de instrumente 5G lansat de Comisia Europeană
Comisia Europeană (CE), instituția executivă a Uniunii Europene, a publicat la începutul anului un set de recomandări pentru statele membre în procesul de implementare a rețelei 5G. Reunite sub conceptul de „toolbox”, principiile se referă în mare parte la standarde de securitate pentru 5G și asigurarea unui lanț de furnizori „divers și sustenabil” pentru noua rețea.
Noul set de recomandări a adus mai multă claritate în procesul de reglementare, au precizat reprezentanții Huawei. Încă de la finalul anului 2019, compania a venit cu un pachet de recomandări în privința securității rețelelor 5G. „Testarea și dezvoltarea de noi protocoale de securitate cibernetică și siguranță, conceperea unor instrumente fiabile, verificabile și deschise pentru clienții și consumatorii noștri sunt elementele cheie ale gândirii noastre strategice proactive”, a spus Zhang într-un interviu acordat economica.net.
Rețeaua 5G ar trebui să fie disponibilă în toate statele membre până în anul 2025, potrivit unui plan de acțiune al CE. Fiecare membru UE va stabili condițiile în care o companie poate fi acceptată în proiectul de dezvoltare al noii rețele. Serviciile 5G ar trebui deja să fie utilizate de consumatorii din 138 de orașe europene până la sfârșitul acestui an. Autoritățile europene lucrează în paralel la strategia pe termen lung pentru implementarea 6G.
În România, principalii operatori telecom au început deja să implementeze tehnologia 5G începând cu anul 2019, însă fluxul investițiilor se va accelera după stabilirea datei exacte pentru licitația noilor licențe. Între timp, marii producători de telefoane au lansat deja modele de top care sunt compatibile cu noul standard 5G.