17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăTechEuronews: Cum ar putea neutraliza acuzațiile de corupție proiectul emblematic de fizică...

Euronews: Cum ar putea neutraliza acuzațiile de corupție proiectul emblematic de fizică al României

Când va fi terminat, laserul ar putea fi cel mai mare din lume scriu jurnaliștii de la Euronews.com.

 

Este un laser de 356 de milioane de euro care este capabil să reproducă ceea ce se întâmplă atunci când o stea se prăbușește adânc în spațiu.

În prezent se află în construcție, în România, laserul masiv de 10 petawatt – când va fi terminat – va fi cel mai puternic de pe Pământ.

Dar, în ciuda capacității sale de a vaporiza materia, laserul nu este capabil să neutralizeze scandalul care este în prezent, în jurul proiectului.

Citește și: Laserul de la Măgurele. Contracte scumpe, interese uriașe

Nicolae Zamfir la ceremonia oficiala de comunicare a rezultatelor atinse in timpul testelor la putere maxima a laserului ELI-NP, la Magurele, Ilfov, miercuri 13 martie 2019. Inquam Photos / Octav Ganea

 

Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei din România, casa proiectului European Extreme Light Infrastructure, l-a concediat recent pe directorul său, Nicolae Zamfir, care a lansat un război public cu înlocuitorul său.

Zamfir, în vârstă de 68 de ani, face obiectul unei plângeri depuse de Uniunea Oamenilor de Știință din România, care susține că a depășit vârsta de pensionare (65 de ani) când a fost numit.

Zamfir spune că acuzația este nefondată – întrucât a trecut procesul de selecție pentru această funcție când avea încă sub 65 de ani – și că plângerea a fost depusă de membrii personalului care poartă o ranchiună personală împotriva sa.

El include pe această listă omul care l-a înlocuit, Nicolae Mărginean, numit director interimar pentru șase luni de la demisia lui Zamfir pe 15 august.

Mărginean a declarat pentru Euronews.com:

“Acest proiect va aduce cunoștințe, înțelegere și descoperiri științifice nemaiauzite anterior. Laserul va aduce beneficii nu doar României, ci întregii Europe”, a spus el.

“România a fost aleasă din acest proiect datorită istoriei sale remarcabile în cercetarea în domeniul fizicii nucleare”.

 Cum funcționează laserul?

Laserul are două brațe, de 10 petawați fiecare, care se ridică la zece milioane de miliarde de wați, sau o zecime din energia soarelui concentrată într-un singur fascicul de lumină.

 

Citește și: Guvernul a inclus Laserul de la Măgurele pe lista obiectivelor de interes naţional

 

Face parte din Infrastructura Luminii Extreme – Fizica Nucleară (ELI-NP) și face parte dintr-un mega-proiect științific paneuropean mai amplu, numit European Extreme Light Infrastructure, împărțit între România, Ungaria și Republica Cehă.

Oamenii de știință sunt pozitivi cu privire la modul în care laserul poate fi folosit pentru a trata cancerul.

“Laserele vor fi folosite pentru cercetarea tratamentelor împotriva cancerului folosind tehnologia laserelor de mare putere. Avem nevoie de astfel de lasere puternice pentru a accelera ionii grei și pentru a cerceta o tehnologie care în viitor va ajuta la tratarea tumorilor”, a declarat Călin vul, cercetător principal în fizica nucleară experimentală la Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) din București.

“Un tratament de radioterapie folosind lasere de mare putere va ataca numai celulele canceroase și nu dăunează pacientului, și va fi, de asemenea, rentabil. Dacă vrem să generăm un câmp de radiații suficient de puternic pentru a trata tumorile, avem nevoie de lasere atât de puternice.”

Laserul va ajuta, de asemenea, oamenii de știință să înțeleagă găurile negre (black holes) din univers, care sunt cauzate atunci când stelele se prăbușesc în spațiul adânc.

Citește mai mult pe Euronews.com

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...
Ultima oră
Pe aceeași temă