Interzicerea pe motive politice ar duce la majorarea semnificativă a costurilor și ar întârzia dezvoltarea rețelelor de comunicații.
Asociația „denunță orice interdicție a furnizorilor chinezi de 5G din motive geopolitice și subliniază că astfel de decizii pot fi justificate numai pe baza unor fapte bine stabilite”.
ECTA grupează operatori de telecomunicații alternative, precum 1&1 Drillisch din Germania, Iliada din Franța și Masmovil din Spania.
Poziția Huawei în Europa a fost supusă unor presiuni din SUA, presiuni al căror scop este de a elimina echipamentele de generație următoare ale producătorului dat fiind că ar putea fi folosite pentru spionaj. Producătorul din China a respins toate acuzațiile SUA.
Declarația ECTA vine după ce Franța a impus anumite restricții asupra echipamentelor Huawei, restricții care echivalează cu eliminarea totală a producătorului din Franța, conform unor surse citate de Reuters.
Tot factorul politic a stat și la baza deciziei operatorilor Orange și Proximus din Belgia de a înlocui echipamentele Huawei cu cele ale Nokia în rețelele comune de 5G.
Directorul general al ECTA, Luc Hindryckx, a declarat pentru Reuters că poziția Asociației reflectă îngrijorările CEO-urilor companiilor membre că adoptarea unei abordări comune a UE pentru evaluarea riscului furnizorilor – cunoscută sub numele de Toolbox – va face ca tot mai multe state membre să impună „interdicții reale sau de facto” furnizorilor chinezi.
Excluderea Huawei și a ZTE, un alt furnizor chinez, ar lăsa operatorilor de telecomunicații cu alegerea a doar trei furnizori – ceilalți jucători globali sunt Nokia, Ericsson și Samsung.
„O reducere a numărului de furnizori din întreaga lume de la cinci la trei nu va avea un impact doar asupra sectorului telecomunicațiilor prin creșterea costurilor, dar va avea un impact negativ și asupra performanței, va duce la întârzierea dezvoltării rețelelor 5G și la constrângerea potențialului de inovare”, a spus ECTA.
„ECTA și membrii săi reamintesc, de asemenea, că accesul la anumiți furnizori riscă să denatureze concurența atunci când nu este garantat pentru toți operatorii. Aceste implicații se pot materializa nu numai în statele membre individuale, ci și între țări, permițând astfel unora să obțină un avantaj comparativ prin tehnologii mai avansate și mai eficiente”, arată comunicatul Asociației.
„Prin urmare, o abordare sigură a viitorului a securității rețelelor europene ar trebui să se bazeze pe tehnologie și să aibe în vedere și partea comercială. Standardele, certificarea și normele legale trebuie să se unească pentru a crea un cadru coerent care să mențină securitatea și accesibilitatea comunicațiilor electronice.”
„Membrii ECTA sunt uniți în credința lor că concurența este cel mai bun motor al investițiilor eficiente și cel mai mare facilitator al inovației, alegerii și beneficiilor pentru cetățeni și întreprinderi, precum și pentru economia europeană în ansamblu”, concluzionează Asociația.