20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechAmbasada Olandei la Bucureşti a premiat cele mai bune aplicaţii digitale ce...

Ambasada Olandei la Bucureşti a premiat cele mai bune aplicaţii digitale ce promovează cultura

Stella Ronner Grubacic a menţionat că pe 3 martie este Ziua Internaţională a Datelor Deschise, precizând totodată că echipele din cadrul “Culture Hack” au lucrat pentru deschiderea conţinutului în domeniul cultural.

“Sunt multe alte arii în care dorim să facem acest efort. Acest lucru nu este nou, îl facem de ceva timp. Mai este încă un drum lung de parcurs nu numai în Romania, dar şi în Olanda”, a declarat ambasadorul.

Ea a subliniat că, în acest domeniu, participarea publică este importantă, ca atare evenimentul “Culture Hack” a fost inspirant.

“S-a pornit de la o hartă a României expusă în muzeu, care a fost inclusă într-o aplicaţie care are rolul de a ajuta vizitatorii să interacţioneze cu harta, să dea zoom, să vadă anumite localităţi unde s-au purtat bătălii sau au avut loc evenimente istorice importante pentru România, informaţii despre domnitori sau personalităţi din istoria ţării”, a menţionat Diana Zamfir, muzeograf la Muzeul Hărţilor, despre aplicaţia care a câştigat premiul întâi.

Oana Enăşel, reprezentantă a Muzeului Judeţean de Artă din Baia Mare, a spus că aplicaţia câştigătoare a locului al doilea centralizează electronic statisticile vizitatorilor acestui muzeu.

“În prezent aceste statistici se ţin de mână şi trebuie pe de o parte să le raportăm autorităţilor care conduc instituţiile noastre şi pe de altă parte ne ajută şi pe noi în adaptarea ofertei muzeului la publicul pe care-l servim”, a adăugat reprezentanta muzeului băimărean.

Aplicaţia care a obţinut premiul al treilea reprezintă o platformă unde utilizatorii pot efectua un tur virtual al unor muzee.

Managerul de comunicare al Centrului pentru Inovare Publică, Claudia Iordache, a precizat, pentru AGERPRES, că valoarea totală a premiilor, care au fost finanţate de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, este de 2.500 de euro: 1.200 de euro – premiul I, 800 de euro – premiul II şi 500 de euro – premiul III.

Potrivit lui Iordache, “Culture Hack” a reprezentat un maraton de programare, iar echipele participante au fost formate din operatori culturali şi programatori.

“Am lansat o înscriere de idei de proiecte în domeniul culturii către operatorii culturali privaţi sau din instituţiile publice. (…) programatorii au selectat nouă proiecte la care să lucreze”, a declarat Iordache, precizând că programatorii au lucrat din ianuarie la aceste proiecte.

“Culture Hack” a fost organizat de Centrul pentru Inovare Publică, în parteneriat cu Open Government Romania, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, fiind finanţat de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, informează AGERPRES.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă