Senatorii și deputații vor beneficia de pensii speciale, pe care le vor cumula cu pensiile obișnuite.
Mai mult, parlamentarii vor primi banii pentru transport pe baza unor declarații pe propria răspundere, fără documente justificative. Și aleșii locali ar putea beneficia de pensii speciale, pe baza unei legi care va ajunge la votul final.
Senatorii şi deputaţii au adoptat, ieri, proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, în urma reexaminării cerute de Klaus Iohannis. Astfel, parlamentarii vor primi o pensie specială, calculată în funcţie de numărul de mandate încheiate, însă în limita a cel mult trei. Pentru a beneficia de pensie, ei vor trebui să fi încheiat cel puţin un mandat complet. Un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga aproximativ 4.600 de lei.
Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor. Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar de patru ani. Deputații și senatorii beneficiază de indemnizația specială pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare. Parlamentarii pot cumula aceste pensii cu orice tip de pensie, precum şi cu orice alte venituri realizate. Banii se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaților și al Senatului, și se plătesc de acestea.
Portițe pentru corupți
Pentru a diminua impactul negativ al proiectului, parlamentarii au acceptat o parte din solicitările președintelui Klaus Iohannis, dar au făcut-o în manieră proprie. Nu beneficiază de pensie parlamentarii care au fost condamnați definitiv pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influență, ultraj, tulburarea de posesie, distrugere calificată, distrugere în culpă. De remarcat, însă, că restricțiile se referă doar la politicienii condamnați pentru fapte comise în calitate de parlamentari, ceea ce îi ocolește pe senatorii și deputații care au comis aceste fapte în alte funcții – miniștri sau aleși locali. De asemenea, contrar recomandărilor preşedintelui, comisia a decis că vor beneficia de pensii şi cei condamnaţi definitiv pentru incompatibilitate.
Adoptarea proiectului a fost marcată de dispute procedurale între PSD şi PNL. Parlamentarii au adoptat, în plen, raportul comisiei pentru statut, prin care era modificată Legea pensiilor. Ulterior, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (PSD), a anunţat că legea a fost adoptată cu totul, însă PNL a solicitat un vot suplimentar, invocând regulamentul, pentru lege în ansamblu. După o ceartă cu deputații PNL, Zgonea a acceptat acordarea unui nou vot, iar legea a obţinut 287 de voturi „pentru“ şi cinci abţineri şi un vot „împotrivă“, liberalii anunţând că nu vor vota în plen, pentru a se „delimita“ de acest proiect. Legea va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis, care este obligat acum, în termen de zece zile, să promulge proiectul, pentru că are dreptul să ceară reexaminarea o singură dată. Singura posibilitate de a amâna intrarea în vigoare a legii ar fi sesizarea Curții Constituționale.
Bugete mai mari
Tot ieri, plenul Parlamentului a respins cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis privind modificarea statutului parlamentarilor care acorda aleşilor o sumă fixă pentru transport, astfel încât acum aceştia nu vor mai beneficia de maşini. Suma inițială va fi de 1.400 de lei, dar aceasta poate fi modificată de conducerea Parlamentului, în funcție de resursele bugetare. Sumele vor fi acordate pe bază de declaraţie pe propria răspundere, care reprezintă un document justificativ, fără alte dovezi că au cheltuit acești bani. Practic, parlamentarii vor avea ocazia să își deconteze pe banii statului deplasările din campanie, 2016 fiind an electoral.
De asemenea, parlamentarii au majorat și bugetele Camerei Deputaților și Senatului, ca urmare a creşterilor salariale de 10%, dar şi a producerii efectelor ordonanţei privind majorarea indemnizaţiilor înalţilor demnitari. Astfel, Camera Deputaţilor şi-a mărit bugetul cu 45 milioane lei, de la 313, 7 milioane lei la 358,7 milioane lei, luând sume de la Ministerul de Finanţe. De asemenea, comisiile de buget au votat o suplimentare de 36 milioane lei pentru Senat.
Pensii speciale și pentru aleșii locali
Senatorii din Comisia juridică și din cea pentru administrație publică au dat, ieri, un raport favorabil proiectului de lege privind introducerea pensiilor speciale pentru primari, șefi de Consilii Județene, consilieri locali, consilieri județeni și viceprimari. Senatul este cameră decizională și proiectul va merge la votul final din plen. Pensiile se vor calcula pe același sistem ca pensiile parlamentarilor. Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia lunară. Proiectul mai prevede că pentru mandatele incomplete indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat exercitată, care nu poate fi mai mică de doi ani. Pensiile aleșilor locali ar varia între 500 de lei pentru un primar de comună care a exercitat funcția timp de doi ani și 6.000 de lei pentru un primar al Capitalei, cu trei mandate. Indemnizaţia se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii şi se suportă din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.