25.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSportVotul final pe proiectul de lege privind asistenţa socială va fi dat...

Votul final pe proiectul de lege privind asistenţa socială va fi dat peste o săptămână

Liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor au agreat, marţi, ca votul final asupra priectului de lege privind asistenţa socială să fie dat peste o săptămână, respectiv marţea viitoare, relatează Mediafax.

Liderii de grup au stabilit, totodată, ca lunea viitoare să nu mai fie şedinţă de plen, ci program de lucru în comisii, astfel încât atât Comisia de muncă, sesizată în fond, cât şi comisiile avizatoare să se întrunească şi să facă raportul la acest proiect de lege.

„În urma întâlnirii liderilor de grup şi aş spune în urma negocierilor care au avut loc, cred că am găsit o soluţie astfel încât prevederile regulamentare să poată fi respectate întru totul. În acest sens, v-am propus dumneavoastră şi liderii de grup au acceptat ca luni după-amiază să nu mai fie şedinţă de plen, ci să fie numai şedinţe de comisii, astfel încât şi comisiile avizatoare şi comisia de muncă, sesizată în fond, să poată să facă rapoartele potrivit prevederilor noastre regulamentare. Iar marţi dimineaţă, de la ora 10.00, să se poată intra cu proiectul de lege în plen pentru dezbatere, cu sau fără raport, depinde cum vor lucra comisiile noastre, urmând ca marţi să se dea votul final. Cred că în felul acesta intrăm pe un făgaş aproape de respectarea Regulamentului”, a declarat, marţi, în plen, viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolăeascu, după pauza de consultări.

Proiectul de lege privind asistenţa socială a generat, marţi, în plenul Camerei, dispute, opoziţia acuzând puterea că ar fi încălcat procedurile regulamentare privind sesizarea în procedură de urgenţă a Comisiei de muncă şi termenele de depunere a amendamentelor.

Şedinţa de plen a debutat cu solicitările viceliderilor grupurilor PSD şi PNL, Aura Vasile şi Eugen Nicolăescu, de rediscutare în Biroul Permanenet a sesizării în procedură de urgenţă a Comisiei de Muncă în ceea ce priveşte proiectul de lege privind asistenţa socială, precum şi a termenelor de depunere a amendamentelor.

Mai mult, opoziţia a solicitat o pauză de consultări astfel încât liderii de grup să se pună de acord asupra acestor lucruri şi să se intre în legalitate.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a explicat că şedinţa Biroului Permanent a fost convocată pentru marţi dimineaţă, înaintea şedinţei de plen, având ca punct principal pe ordinea de zi proiectul de lege privind asistenţa socială.

Anastase a spus că programul stabilit de Biroul Permanent este conform Regulamentului Camerei, menţionând că acesta este apanajul conducerii Camerei şi că discuţia pe această temă nu are fundament în plen.

Cu toate acestea, Anastase a dat curs solicitării opoziţiei privind pauza de consultări, ea invitându-i pe liderii de gurp în biroul său pentru a se pune de acord asupra sesizării în procedură de urgenţă a Comisiei de Muncă şi asupra termenelor de depunere a amendamentelor.

Deputaţii din Comisia de muncă trebuie să depună raportul la proiectul Legii privind asistenţa socială până în 14 noiembrie, pentru ca legea să intre cât mai repede în plenul Camerei, a declarat, marţi, Niculae Mircovici, secretar al Camerei Deputaţilor.

Potrivit lui Mircovici, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a stabilit, marţi, că deputaţii pot depune până în 11 noiembrie amendamentele la proiectul Legii privind asistenţa socială, urmând ca membrii Comisiei de muncă să elaboreze raportul până în 14 noiembrie.

Mircovici a mai spus că este necesar ca legea să fie adoptată cât mai repede de Camera Deputaţilor pentru ca Parlamentul să analizeze apoi proiectul bugetului de stat pe anul 2012.

Legea asistenţei sociale a fost adoptată tacit de Senat în 3 noiembrie, în varianta Executivului, în condiţiile în care şedinţa de luni a acestei Camere, ultima înainte de acest termen, a fost suspendată din lipsă de cvorum fără ca proiectul să fie dezbătut, pentru că senatorii PDL au părăsit plenul.

Proiectul primise, iniţial, raport favorabil, cu amendamente, din partea Comisiei pentru muncă şi a Comisiei pentru drepturile omului.

Actul normativ are caracter organic şi urmează să intre în dezbaterea Camerei, for decizional.

Dezbaterile la proiectul Legii asistenţei sociale au fost blocate mai multe săptămâni în Senat.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că legile privind reforma sănătăţii, asistenţa socială şi numirile de judecători la ICCJ vor fi adoptate prin asumarea răspunderii, pentru că s-a dovedit că nu pot fi trecute prin Parlament.

Cele mai citite

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...

West Side Hallo Fest, cel mai mare festival de Halloween din țară, revine pe Insula Lacul Morii cu o ediție spectaculoasă. Pe scenă vor...

Peste o lună, Insula Lacul Morii din Sectorul 6 va deveni polul distracției din Capitală. Aici, pe o suprafață de 32.000 de metri pătrați,...

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă