2.6 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSportVIDEO. LIVE TEXT. Traian Băsescu CONTRAATACĂ: Pot servi interesele României MAI BINE...

VIDEO. LIVE TEXT. Traian Băsescu CONTRAATACĂ: Pot servi interesele României MAI BINE ca Ponta. Ideea că preşedintele are datorii la cei care l-au susţinut în vară este o dezinformare ticăloasă

Preşedintele Traian Băsescu susţine marţi, la ora 12:30, o declaraţie de presă, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

România Liberă prezintă, în format LIVE TEXT, cele mai importante declaraţii ale şefului statului:

– E obligaţia mea să fac unele clarificări privind negocierile pe bugetul UE.

– În primul rând, discutăm despre o situaţie de negocieri extrem de complexă, care nu poate fi lăsată doar pentru momentul prezenţei la Bruxelles.

– Acum, mă aflu într-un proces de corelare a poziţiei noastre.

– V-aş da câteva exemple: pentru PAC, în dezbaterea publică se discută de cifre. Principalul meu obiectiv este să port discuţia pe principii. Şi în urma lor vin şi cifrele corespunzătoare.

– În mod deosebit, mă refer la zona de plăţi directe.

– România are, în Tratatul de aderare, un articol care face trimitere la o obligaţie asumată de toate statele membre – un proces prin care treptat subvenţiile pentru suprafaţa cresc, cu tendinţa de a ajunge la media subvenţiei pe UE.

– Pentru a avea toate drepturile, trebuie respectat Tratatul.

– Aici mai e o discuţie făcută în ultima vreme, şi e chiar propunerea comisarului Cioloş de convergenţă. Comisarul încearcă să genereze o noua abordare în interiorul căreia se află un nou proces de convergenţă, dar care încă nu este legalizat într-un alt normativ, ci doar la nivel politic.


<!–
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/4ddba96b54f81c64a853fec81bc670e0/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// –>
&lt;a href=”http://www.contentchannel.ro” mce_href=”http://www.contentchannel.ro” target=”_blank”&gt; &lt;img border=”0″ alt=”content channel” title=”content channel” src=”http://worker.contentchannel.ro/img/logo-mic.png” mce_src=”http://worker.contentchannel.ro/img/logo-mic.png” /&gt; &lt;/a&gt; ;

– Convergenţa înseamnă să se reducă mai rapid diferenţa între statele cu subvenţie mai mare şi cele cu subvenţie mai mică.

– La acest stadiu, problema convergenţei o discutăm politic, dar nu e o obligaţie.

– În ceea ce priveşte coeziunea, s-au facut nişte penalizări asupra României.

– Propunerea de penalizare a României nu este în regulamente.

– Nu există acte care să gestioneze accelerarea convergenţei.

– Mecanismul de formare a bugetului UE nu este precis. Ce este precis este că bugetul UE poate fi maxim 1,23 % din PIB-ul Uniunii. Ultima alocare a fost de 1,08% din PIB-ul Uniunii.

– Poziţia donatorilor la bugetul european s-a schimbat. Unii au cerut o reducere a bugetului de 80, alţii de 100, alţii de 200 de miliarde de euro. Având în vedere poziţia donatorilor, preşedintele Consiliului European, dl Herman Van Rompuy, a pus pe masă un buget redus. Acesta era la primul prag de reducere, de 80 de miliarde.

– Preşedintele Consiliului European şi-a asumat negocierea în continuare între statele membre pentru a ajunge la o concluzie.

– Nu voi merge mai departe cu detaliile, nici nu este posibil. Dar vreau să ştiţi că lucrăm la crearea de alianţe, de consultare, de găsire de soluţii la nivelul UE.

– Interesul României este să negocieze bugetul 2014-2020.

– Dacă plecăm cu ideea de veto şi îl şi anunţăm, suntem în afara negocierilor. Nu ne mai caută nimeni. Şi vom vedea la urmă dacă ne asumăm veto-ul sau nu. Pentru că nu numai noi avem nevoie de aliaţi, şi alţii au nevoie de noi, fie că vorbim de PAC, de finanţare (…) şi de orice.

– România, ca a şaptea ţară ca mărime din UE, are capacitate de negociere.

– Personal, susţin ca interesul României este să negocieze, şi nu să plece de la Bucureşti cu ideea unui veto.

– Forţarea ideii „dacă nu e ca noi, România arată veto”, arată incapacitatea de negociere. Ori România n-a fost niciodată în această situawţie de când suntem în UE, şi sper să nu fie niciodată. România trebuie să obţină măcar un compromis.

– O singură dată în opt ani am dat posibilitatea să dăm veto, când ministrul de Externe era Cristian Diaconescu. Veto-ul legat de poziţia României în chestiunea minorităţilor din Serbia, dar nu a ajuns în Consiliul European.

– De ce merge Băsescu şi nu merge Ponta. Este un moment dificil, pentru că nimeni nu este mulţumit în momentul de faţă propunerea de buget depusă de Herman Van Rompuy,

– Aş fi considerat că nu mi-am îndeplinit atribuţiile funcţiei dacă aş fi delegat premierului această chestiune.

– Pot servi interesele României mai bine ca Victor Ponta. Ştiu că am potenţial mult mai bun decât premierul Victor Ponta, din motive pe care nu insist să le enunţ.

– Niciodată n-am să fug de exercitarea atribuţiunilor constituţionale pentru a-mi proteja pielea. Ştiu responsabilitatea uriaşă pe care o am şi mi-o asum, ştiind toate riscurile şi implicaţiile, aşa cum am făcut-o şi altădată pentru ca românii să nu ajungă cum sunt alte state UE – să aştepte bani din împrumuturi pentru a-şi plăti salariile şi pensiile.

– Fac public o rugăminte către membrii Parlamentului şi către primul ministru să aibă în atenţie faptul că suntem în plin proces de negociere la Bruxelles, iar semnalele divergente sunt semnale în defavoarea noastră.

– Nu numai noi avem nevoie de aliaţi, şi alţii au nevoie.

– Ştiu responsabilitatea uriaşă şi trebuie să mi-o asum.

În spaţiul public circulă ideea că preşedintele are datorii la cei care l-au susţinut în vară. Este o dezinformare ticăloasă. Vreau să va spun că nimeni nu l-a susţinut pe Traian Băsescu, ci statul de drept din România.

– A mai fost o suspendare, în 2007, şi nu a fost nicio reacţie. Dar atunci s-au respectat procedurile, s-au respectat legile.

– Singura obligaţie este să apăr interesele României.

– Dacă n-ar fi fost demagog, Victor Ponta ar fi mers la CAG.

– Nu sunt departe de momentul la care voi decide să mă şi apăr.

Citeşte şi Bugetul UE încinge spiritele între Ponta şi Băsescu: Premierul se adresează Parlamentului. PDL NU participă

Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă