Cotroceniul, lideri ai PDL şi opoziţia cer ca vinovaţii de prăbuşirea economiei să plece.
Adriean Videanu şi Mihai Şeitan sunt primii pe lista posibililor remaniaţi, au declarat pentru România Liberă, surse oficiale. Potrivit acestora, înlocuirea miniştrilor Economiei şi Muncii ar urma să se întâmple curând după plecarea delegaţiei Fondului Monetar. „Aberaţii!” răspunde însă ministrul Videanu, întrebat de România Liberă dacă va fi demis. „Nu va fi nici o remaniere. Guvernul are alte priorităţi acum, probleme mult mai importante de rezolvat”, a întărit ministrul Economiei.
Cu toate acestea, nervozitatea politicienilor provocată de ipoteza creşterii cotei unice şi a TVA-ului este în creştere. Se cer tot mai intens căderea unor capete din Guvern. Mai mult, sursele citate dau ca sigură varianta schimbării unor miniştri. „Vor pleca cei care nu şi-au făcut treaba (reducerea cheltuielilor – n.r.). Ministerul Economiei ne poate salva de la dezastru, deci acolo trebuie să fie făcute musai schimbări şi nici la ministerele cu impact social lucrurile nu merg cum ar trebui”, au explicat sursele citate. Nici alţi miniştri nu stau prea bine la imagine, însă decapitarea lor nu este o urgenţă. Unul dintre cele mai vehiculate nume, Sebastian Vlădescu, declara ieri, la ieşirea de la întâlnirea cu şeful statului, că discuţia despre remanierea sa este la acest moment „o glumă”.
Boc ţine totul la secret
Premierul nu a dat nici o declaraţie oficială pe tema remanierilor şi nici nu a vorbit despre soluţiile pe care le va aplica după plecarea delegaţiei FMI. Emil Boc nu a dezvăluit nici concluziile întâlnirii de ieri cu preşedintele Băsescu. A amânat chiar şi o întrevedere cu reprezentanţii Fondului. Tăcerea lui Boc lasă loc speculaţiilor. Astfel, mai mulţi lideri PDL, printre care Vasile Blaga şi Elena Udrea au vorbit despre soluţia remanierilor ca urmare a evaluării miniştrilor PDL. Şi la nivelul eşalonului doi se discută de zor despre schimbări de miniştri. Cel mai vocal dintre pedeliştii care au cerut tăieri de capete a fost Sever Voinescu. „Dacă acest Guvern, cu aceşti miniştri, nu are o altă soluţie decât creşterea taxelor, ar trebui să vedem dacă nu există şi alţi potenţiali miniştri care au alte soluţii. Niciodată creşterea taxelor nu este unica soluţie”, a precizat Voinescu, într-o postare pe blog. Roberta Anastase, Sulfina Barbu, Raluca Turcan, Mircea Toader sunt doar câţiva dintre democrat-liberalii care au ridicat problema remanierilor, subliniind totodată că membrii partidului nu susţin măsurile Guvernului de creştere a fiscalităţii. „În acest context al ieşirii din criză şi al măsurilor care trebuie luate în acest sens, cota unică este de neatins. Dacă o atingem, ne distrugem legitimitatea ca partid de dreapta pe segmentul economic”, a explicat Raluca Turcan poziţia dificilă în care se găseşte PDL. Ea crede că majorarea impozitelor va descuraja mediul privat şi va duce la evaziune fiscală. „Pentru PDL ar fi foarte grav dacă ar ajunge să fie privit ca duşman al sectorului privat”, a precizat Turcan. La rândul lor, reprezentanţii opoziţiei au solicitat demisia premierului Boc sau a preşedintelui Băsescu pentru situaţia gravă a economiei naţionale.