18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportVasile Blaga

Vasile Blaga

» Candidatul Partidului Democrat-Liberal Vasile Blaga, cunoscut ca "mana dreapta" a actualului presedinte Traian Basescu si "buldogul", este de profesie inginer mecanic, specializarea masini termice, si provine dintr-o familie de oameni simpli dintr-un sat al judetului Bihor.

» Printre calitatile atribuite de catre apropiatii sai, dar si de psihiatru, se regasesc marea putere de munca, seriozitatea si ambitia. Printre defectele care i-au fost contabilizate lui Blaga se numara temperamentul coleric si lipsa de charisma politica.

» Cea mai mare gafa din activitatea de ministru a lui Vasile Blaga este ingradirea dreptului la libera circulatie, printr-o ordonanta, in august 2005, masura la care a renuntat la scurt timp, dupa ce Parlamentul i-a respins actul normativ.

 

Vasile Blaga
161.165 voturi
29,56%
Camelia Popa
Andrei Luca Popescu
redactori

Principalele calitati ale candidatului Vasile Blaga sunt, in opinia psihiatrului Florin Tudose, perseverenta, modestia si puterea de munca. "Aceste calitati pot fi, intr-un moment sau altul, si principalele lui defecte", spune Tudose. El apreciaza ca profilul lui Blaga corespunde celui al ardeleanului tipic, caracterizat in principal prin decenta, seriozitate si lentoare. Petru Filip, fostul primar PD-L al Oradei si fost coleg de facultate cu Blaga, spune ca acesta are o mare putere de munca si capacitatea de a coordona oamenii, desi uneori este cam "militaros". Filip crede ca Blaga a reusit in viata prin forte proprii, deoarece parintii lui sunt niste "oameni simpli, simpli, dintr-un sat prapadit, Petrileni". Alexandru Athanasiu, fost ministru, al carui partid a fost la un moment dat aliatul PD,  a apreciat ca principalele calitati ale lui Blaga ar fi ambitia, capacitatea de organizare si fidelitatea "in raport cu PD si cu Traian Basescu", iar principalele defecte – temperamentul coleric, lipsa de charisma politica si opacitatea la mesaje.

Trecutul dinainte de 1989 al lui Vasile Blaga este la fel de putin cunoscut ca si al contracandidatului sau, iar staff-ul de campanie refuza sa ofere informatii. Cunoscutii din copilarie, din comuna bihoreana Rieni, de care apartine satul Petrileni, isi aduc aminte de Blaga de pe vremea cand se scaldau impreuna in Cris. Parintii democratului sunt oameni simpli: tatal – mecanic de autobaza, mama – casnica. Despre tatal lui Blaga, sursele noastre isi amintesc ca "s-a specializat in RDG, prin anii ‘71-‘72. Nu a fost un caz special de plecare, mecanicii erau trimisi masiv, din toate orasele tarii, pentru a invata un nou tip de motoare care se introdusesera". Dupa ce a terminat Facultatea de Mecanica de la Timisoara, Blaga s-a intors ca "sef de centrala termica" la Uzina Mecanica "Dr. Petru Groza" din stei, actuala Mecanica Hiperion stei. Ascensiunea lui Blaga in cadrul uzinei bihorene nu a fost fulminanta: "In aproape zece ani, a ajuns sef de sectie, apoi director comercial, se ocupa cu aprovizionarea, depozitarea si desfacerea produselor". Despre Blaga, inginerul de la stei, un cunoscut isi aminteste: "Era un om practic, dar atunci nu puteai sa fii dur, cum e el acum, ca te vantura partidul de nu te vedeai. Era sufletist, oamenii apelau la el cu probleme". Dupa Revolutie, Blaga a ajuns prefect de Bihor, apoi seful Directiei Regionale Vamale Oradea, senator si ministru de Interne. "Nu a ajuns increzut, infumurat. Vine ca orice om, vorbeste cu tine. Nu exista luni de dupa Pasti, de Dezlegarea Mortilor, cum ii zice la noi, sa nu vina la cimitir, sa-si pomeneasca mortii", spune un localnic din Rieni. Despre viitorul lui Blaga ca primar al Capitalei, o persoana care il cunoaste de mic are indoieli mai degraba emotionale, decat tehnice: "El n-are ce cauta intre bucuresteni, care sunt oameni perfizi, cu doua fete. El e obisnuit ca la noi in Ardeal, asa. Poate pune piciorul in prag, dar in rest… In schimb, la administratie Blaga stie mai bine de o suta de ori decat Oprescu. Nu-l driblezi cu acte, stie tot". Cel mai nebulos si controversat moment din cariera lui Blaga, asupra caruia s-a speculat foarte mult, ramane cel de sef al Directiei Vamale Oradea.

In 2004, Blaga a devenit ministru al Administratiei si Internelor, in Cabinetul Tariceanu. Cea mai mare gafa din activitatea de ministru a lui Vasile Blaga este, potrivit presei, ingradirea dreptului la libera circulatie, survenita in august 2005, cand romanilor care doreau sa plece in concediu li s-a solicitat, la iesirea din tara, in baza unei ordonante promovate de MAI, sa precizeze "scopul si durata vizitei"  in strainatate, iar altor mii de cetateni le-au fost confiscate pasapoartele la granita, din cauza depasirii termenului legal de sedere in UE, de 3 luni. La doua luni dupa declansarea scandalului, Blaga a renuntat la cele doua masuri controversate, sustinand ca numarul "ilegalilor" s-a redus. Din vremea de ministru de Interne, un fost ofiter de Jandarmerie isi aminteste de Blaga, care l-ar fi concediat pentru ca l-a prins cu bautura in unitate: avea un program strict, controla tot ce misca in subordinea lui, "nu pleca nimeni acasa inainte de program, pentru ca te trezeai cu el cand nu te asteptai", mergea in controale neanuntate si nu tolera coruptia – "au incercat multi sa-i dea cadouri ca sa-i ierte, altii au apelat la colegi de partid. I-a dat pe toti afara". Numele ministrului de Interne Blaga a fost pomenit in scandalul contrabandistilor din Clisura Dunarii, cand au fost arestati mai multi politisti de frontiera, plus primarul PD-L al satului Pojejena, din Caras-Severin, arestat si el, dar eliberat. Intr-o interceptare telefonica, primarul Omer Radovancovici se lauda cu protectia pe care o avea de la Vasile Blaga. Acum, Radovancovici nu mai e la fel de vorbaret: "Mi se rupe mie de presa! Blaga e cel mai tare, el si Basescu".

» Despre Oprescu:
Vreau sa il aud pe Sorin Oprescu spunand: "Nu vreau sa ma sprijine PSD, domnul Iliescu, domnul Mitrea, domnul Geoana si nu am nevoie de PSD!" si in momentul acela o sa incep sa cred ca este independent.

2.000 de politisti corupti, epurati de Blaga
Vasile Blaga este singurul ministru al Internelor si Reformei Administrative laudat pentru programul sau anticoruptie. La inceputul anului 2005, Blaga a infiintat Directia Generala Anticoruptie, unde l-a numit ca sef pe procurorul Marian Santion.  In aproape doi ani au fost prinsi in flagrant de luare de mita circa 2.000 de politisti si alti functionari ai MIRA. Blaga parea hatarat sa disloce "camarila generalilor corupti" din MIRA, care apareau intr-un raport al sefului DGA Santion. Atunci figurau ca suspecti de fapte de coruptie generalii Costica Silion, Pavel Abraham, Anghel Andreescu, Mihai Berechet, Constantin Manoliu, Costica Voicu, Dan Fatuloiu.  "Vasile Blaga era extrem de activ, era hotarat sa-i rada pe generalii corupti. Acum ne ocupam mai mult de maruntisuri", ne-a declarat un ofiter al DGA. Activitatea tandemului  Blaga-Santion a fost laudata in toate rapoartele oficialilor europeni.     O.G.

CURRICULUM VITAE
Nume si prenume: BLAGA VASILE
Data nasterii: 26 iulie 1956
Locul nasterii: Petrileni, jud. Bihor
Stare civila: casatorit, 2 copii

STUDII:
1999 Colegiul National de Aparare seria a VIII-a;
1976-1981 Universitatea Politehnica "Traian Vuia", Timisoara, Facultatea de Mecanica.

CARIERA:
prezent: senator PD-L
2004-2008: senator PD;
2004-2007: ministrul Administratiei si Internelor, secretar general PD;
2000-2004: vicepresedinte PD;
1996-2000: senator PD;
1993-1996: directorul Directiei
Regionale Vamale Oradea;
1991-1993: prefect jud. Bihor;
1990-1991: deputat FSN;
1981-1990: sef formatie de lucru,
sef atelier, sef sectie schimb, sef sectie coordonator, director comercial
la SC HIPERION SA, stei, jud. Bihor

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă