17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSportValeriu Stoica: "Cristian Preda e suparat ca n-are functie in partid"

Valeriu Stoica: „Cristian Preda e suparat ca n-are functie in partid”

» In prima sedinta a comisiei de statut a PDL, europarlamentarul Cristian Preda a prezentat o lista de "10 principii pentru modernizarea PDL". Schimbarile pe care le presupun par insa mai profunde decat disponibilitatea spre reforma a unor lideri consacrati ai PDL

» Vicepresedintele PDL Valeriu Stoica, membru in comisia de modificare a statutului partidului, este de parere ca discutiile iscate de Cristian Preda ascund de fapt dorinta acestuia de a capata o mai mare vizibilitate printre democrat-liberalii mai vechi in partid si, eventual, o functie de conducere.

Cele "10 principii pentru modernizarea PDL" discutate ieri seara la PDL (discutiile nu se terminasera la ora inchiderii editiei – n.r.) au fost precedate de o serie intreaga de observatii, nuantari, atentionari sau chiar avertismente lansate de lideri mai  vechi ai partidului de guvernamant. Cei mai influenti dintre ei au repetat ca statutul PDL nu va suferi modificari profunde. Vicepresedintele PDL Ioan Oltean a declarat ca statutul actual "Corespunde actualelor necesitati politice" si ca cel mai probabil modificarile vor fi legate de numarul de membri din structurile nationale. "Nu vor fi 12 vicepresedinti, vor fi probabil mai multi sau mai putini, nu se vor chema prim-vicepresedinti, ci presedinti executivi.

Sunt propuneri care se vehiculeaza, dar nu va fi o modificare de substanta", a exemplificat Ioan Oltean. Declaratii asemanatoare a facut si prim-vicepresedinele PDL, Adriean Videanu, care a spus ca "sunt anumite corectii mici care se pot aduce Statutului, in ideea de a dinamiza activitatea din interiorul partidului, dar sa nu credeti ca PDL isi va schimba fundamental Statutul". El a insistat ca "PDL este un partid care a castigat alegerile. Nu este un partid care a pierdut alegerile, asa cum sunt PSD si PNL" si ca "isi va gestiona foarte atent relatia interna". Vasile Blaga a declarat, la randul sau, ca nu este nevoie de modificarea a mai mult de 10-12 articole din statutul PDL si ca cei care propun intarirea puterii Colegiului Director, adica a filialelor, ar trebui sa stie ca actualul statut il asaza pe picior de egalitate cu Biroul Permanent (conducerea centrala). "In Colegiul Director intra Biroul Permanent si toti presedintii de organizatii, iar faptul ca trebuie sa se intruneasca lunar acest lucru scrie si azi in Statut, sa-l citeasca colegii".

Reprosurile mai deschise sau mai discrete cu care se confrunta conducerea PDL sunt legate in fapt de mecanismul practic de decizie in partid, care pare sa tina aproape exclusiv de triada Blaga, Berceanu si Videanu, alaturi de presedintele Boc si vicepresedintele Gheorghe Flutur. La randul sau membra a comisiei de statut, Monica Macovei a avertizat ca partidul are nevoie de "oameni cu specialitate, cu expertiza in toate domeniile, care se numesc in functiile publice sau guvernamentale, pe criterii profesionale, si nu pe baza de telefoane".
Din comisia de statut, fac parte dupa expresia vicepresedintelui Cezar Preda, "toti de la Boc in jos, primii cinci ai partidului: Flutur, Stolojan, Blaga, Berceanu, Videanu, dar si sefii primelor organizatii judetene", adica liderii filialelor cu cele mai bune rezultate in alegeri.

Fostul liberal Valeriu Stoica sustine garda veche a Partidului Democrat
Diana Lazar: Zgomotoasa reforma din PDL, dar pana acum, cel putin, pare a fi mai mult forma decat fond. Asa sa fie?
» Valeriu Stoica: Ceea ce a parut a fi o reforma zgomotoasa este doar o parere. Nu vorbim de zgomot, vorbim de o dezbatere interna serioasa despre dezvoltarea institutionala a partidului. Au fost cativa reprezentanti care au lasat impresia in presa ca nu exista receptivitate in partid in ceea ce priveste aceste idei de dezvoltare institutionala.
 
D.L.: Dar exista ?
» V.S.: Este inexact. Toate ideile care au fost vehiculate in presa de Cristian Preda existau in PDL. Imediat dupa alegerile prezidentiale au inceput aceste discutii in partid. Cristian Preda probabil ca nu a fost suficient de atent sa vada ce se discuta in partid in perioada asta.  

D.L.: Nu doar Cristian Preda, ci si Sever Voinescu a facut reprosuri conducerii PDL. El vorbea despre faptul ca partidul este condus de doi-trei "ayatolaci". Impartasiti aceasta opinie?
» V.S.: Sever Voinescu a avut idei uneori si pe fond diferite de cele ale lui Cristi Preda. Cat priveste raspunsul la intrebarea dvs., noi, in PDL, suntem prea putini in momentul de fata ca sa spunem ca ii dam pe unii la o parte ca sa vina altii. Avem un partid foarte mare din punct de vedere electoral, dar foarte mic din punct de vedere institutional, adica in raport cu ceea ce se numeste cota electorala. Deci eu nu sunt de acord cu cei care spun sa-i dam pe unii la o parte, sa vina altii, nu sunt de acord nici cu formula "ayatolaci" s.a. Avem in PDL oameni care s-au validat politic in ultimii ani, care au adus o contributie majora la victoriile din ultimii ani. Nu ne putem dispensa de acesti oameni, ar fi o mare greseala.

D.L.: Totusi, domnul Preda are dreptate cand spune ca mai multi oameni pot lua decizii mai bune decat un cerc restrans format din aceiasi Boc, Flutur, Blaga, Videanu, Berceanu.  
» V.S.: Domnul Cristian Preda e suparat de altceva. Eu cred ca e suparat pentru ca el, in momentul de fata, nu face parte din nici un organism din acesta (n.r. – for de conducere). si aici cred ca ajung la esenta problemei. Nimeni nu se opune ca un membru PDL sa evolueze sub aspectul carierei politice, dar trebuie sa astepti momentele in care sa evoluezi. Deciziile majore, care tin de competenta Biroului National sau de competenta Colegiului Director, se iau in sedintele acestor foruri. Exista insa si decizii operative care trebuie luate. Este o chestiune organizationala. Noi i-am legitimat pe acesti cinci oameni in 2007 cu acest rol, deci au o legitimitate institutionala. N-au uzurpat atributiile cuiva.

D.L.: Cu alte cuvinte, spuneti ca domnul Preda isi pregateste o eventuala candidatura la Conventia Nationala?
» V.S.: Eu cred ca toata aceasta tevatura iscata de Cristian Preda este legata si de dorinta lui de a avea o mai mare vizibilitate in interiorul partidului. Numai ca aici a facut un calcul gresit. Metodele prin care castigi vizibilitate in interiorul partidului nu sunt aceleasi cu cele prin care castigi vizibilitate in afara partidului. N-a dat dovada partidul de deschidere atunci cand un om care nu a fost nici o zi in partid a fost promovat pe un loc eligibil pe lista pentru europarlamentare?

D.L.: Domnul Frunzaverde propunea interzicerea cumulului de functii guvernamentale cu cele de conducere in partid. Are sanse sa treaca de comisie aceasta idee (triada Blaga-Berceanu-Videanu este alcatuita din ministri – n.r.)?
» V.S.: N-as spune ca cei care fac parte din Guvern sa nu aiba voie sa detina functii de conducere in partid. Sunt oameni care au o mare credibilitate in partid. Cum sa le interzici sa faca parte din conducere? Ar fi o eroare. Putem avea lideri nationali care se ocupa de Guvern si lideri nationali care se ocupa de partid, dar toti sunt lideri ai partidului. Daca-i separi inseamna ca rupem segmentul guvernamental de segmentul partidului. Avem nevoie de ambele segmente.

D.L.: Ati avut disensiuni cu domnul Frunzaverde pe tema doctrinei partidului…
» V.S.: Iarasi este o perceptie denaturata a presei. Eu il pretuiesc pe domnul Frunzaverde foarte mult, pentru ca dumnealui, in 2005, a avut o contributie hotaratoare la asumarea identitatii populare a PD – integrarea in PPE. N-am fost insa  de acord cu domnia sa cand a lasat sa se inteleaga ca PDL ar trebui sa fie un partid crestin-democrat in intregime. Atunci am argumentat si am avut un dialog foarte civilizat. Am spus ca, in Europa, dintre partidele populare care fac parte din PPE, numai cele din Germania sunt crestin-democrate. Dar si acestea sunt liberale, pentru ca au ca doctrina economica neoliberalismul. Liberalismul, ca principiu economic extras din liberalismul clasic, se gaseste in platforma programatica a tuturor partidelor populare. Aceasta chestiune a fost lamurita.

D.L.: Atunci, cat din discutia despre reforma este despre doctrina si cat despre functii? Exista aceasta discutie din 2007, ca aripa democrata veche are probleme in a accepta faptul ca PD si PLD au devenit unul si acelasi.
» V.S.: Cand am facut fuziunea in 2007, am avut intelepciunea cu totii sa nu miscam nimic din structura rezultata din fuziune timp de doi ani de zile, pentru a avea timp de acomodare reciproca. Toate organizatiile, cand fuzioneaza, au nevoie de un timp de acomodare. Vin in contact doua culturi institutionale diferite. Pai, dupa doi ani de zile, nu mai exista nici PD, nici PLD. De aici inainte vorbim de membri PDL. Exista criterii de selectie interna, exista o competitie interna, cine reuseste, bine, cine nu, respecta regula.

D.L.: Care credeti ca trebuie sa fie viitorul nume al PDL?
» V.S.: Sunt de acord cu schimbarea numelui in Partidul Popular, sunt de acord cu cei care au propus schimbarea siglei si sunt de acord cu Sorin Frunzaverde, care a propus inima ca viitoare sigla, care este simbolul PPE, numai ca, in ceea ce priveste schimbarea numelui, sunt chestiuni juridice care trebuie rezolvate. Exista niste partide care poarta deja acest nume.

Cele mai citite

România, lider în implicarea angajaților, dar cu un nivel crescut de stres la locul de muncă

România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește gradul de implicare al angajaților, conform unui sondaj Gallup realizat în 2024....

Străbunicii criminali ai Europei

Uitata doamnă Merkel vrea să rămână în neuitare și își publică memoriile intitulate grandios,”Libertatea”. Titlul e de o maximă ipocrizie, libertatea individuală fiind cel...

Ligia Deca a început vizita în zonele sinistrate, cu o școală nouă din județul Galați

Cursurile sunt suspendate luni şi marţi în 25 de unităţi de învăţământ din zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi Ligia Deca, împreună cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă