1.8 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSportVa reusi sa reactiveze IPS Pimen Mitropolia istorica a Bucovinei?

Va reusi sa reactiveze IPS Pimen Mitropolia istorica a Bucovinei?

Asa cum am scris in repetate randuri, scindarea Mitropoliei Ardealului, prin lovitura de palat patriarhal pusa la cale de IPS Bartolomeu Anania in noiembrie 2005, a deschis practic cutia Pandorei in Biserica Ortodoxa Romana: vechi ambitii de putere ale diversilor ierarhi, tinute in echilibru de actuala structura administrativa a BOR, se vor actualiza in perspectiva, declansand un veritabil razboi eclesial in Sfantul Sinod.
Astfel, de curand, si IPS Pimen pare sa-si fi manifestat intentia de a reactiva Mitropolia istorica a Bucovinei, dupa ce IPS Teodosie a facut ani de zile presiuni puternice asupra Sfantului Sinod pentru reactivarea Mitropoliei apostolice a Dobrogei.
Nu atat faptul ca IPS Bartolomeu a desprins din Mitropolia istorica a Sibiului opt judete, infiintandu-si la Cluj o structura mitropolitana noua, a deranjat opinia publica din Romania, ci modul pucist in care a facut-o, printr-o lovitura de forta pusa la cale in noaptea de dupa alegerea mitropolitului Ardealului, IPS Laurentiu Streza. Noul mitropolit de la Sibiu are imaginea unui ierarh cu vederi ecumenice, pro europene si ameninta sa constituie impreuna cu IPS Daniel al Moldovei si IPS Nicolae al Banatului un pol real de putere in BOR, care avea sanse reale sa controleze alegerile pentru viitorul patriarh. Perspectiva aceasta a deranjat foarte tare aripa retrograda a BOR, context in care IPS Bartolomeu s-a aliat cu ierarhii de Oradea, Maramures si Alba Iulia, (extrem de conservatori, de un nationalism la atingere cu retorica peremista), impreuna cu care si-a infiintat propria mitropolie a Clujului, ca lovitura de pedeapsa impotriva victoriei neasteptate a mitropolitului Streza.
Desprinderea prin forta a opt judete din Mitropolia istorica a lui Andrei Saguna a creat precedentul: nu mai exista nici un motiv real sa nu se reactiveze Mitropolia Dobrogei, Mitropolia Bucovinei, Mitropolia Albei Iulia, a Argesului, a Targovistei, a Dunarii de Jos etc., fiecare chiriarh al acestor eparhii avand solide argumente istorice in favoarea noii impartiri a teritoriilor eclesiale.
Desigur, restructurarea administrativa a Bisericii trebuia facuta, mai devreme sau mai tarziu, conform traditiei bizantine care muta centrele de decizie eclesiala in functie de evolutia si fluctuatiile istorice ale puterii politice.
Deranjante insa sunt modul necanonic in care si-a infiintat IPS Bartolomeu noua Mitropolie de Cluj si impresia acuta ca toate miscarile viitoarei restructurari administrative a BOR vor fi facute doar ca efect al dorintei de putere a ierarhilor nemultumiti de vechile teritorii si, mai ales, cu intentia vadita de a limita pe toate caile posibilitatile inteligentului mitropolit Daniel al Moldovei de a ajunge vreodata patriarh al Romaniei ortodoxe. Se pare ca, in aceasta clipa istorica, fortele inertiale din interiorul Bisericii Ortodoxe Romane, de franare a reformelor structurale, sunt mai puternice decat reflexele firesti ale colosului ortodox romanesc de a se regenera in pas cu timpul, in sensul in care evolueaza intreaga societate romaneasca actuala.
Mai devreme sau mai tarziu insa, ceea ce se intampla la nivelurile intregii Romanii de azi va clinti si nucleul dur de rezistenta al ortodoxei noastre, ramasa acum ultimul teritoriu in care trecutul, mai ales cel comunist, isi mentine o reduta greu controlabila.


Ce spune Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor

La solicitarea noastra, Biroul de presa al Arhiepiscopei Sucevei si Radautilor ne-a trimis un comunicat in care se neaga in termeni fermi intentia IPS Pimen de-a reactiva Mitropolia Bucovinei: „In goana dupa senzational, unii simbriasi mai recenti din presa noastra de toate zilele uita cateodata ca despre Biserica sau Ierarhii ei ar trebui totusi sa aiba retineri cand folosesc titluri ca "IPS Pimen sparge Mitropolia Moldovei", aparut intr-un cotidian central, in data de 13 iunie 2006.
Contrar celor afirmate in respectivul ziar, Inaltul nostru Ierarh n-a intreprins, nu intreprinde si nu va intreprinde nici un demers pentru reinfiintarea Mitropoliei Bucovinei. Pentru credinciosii si preotii slujitori, infiintarea Mitropoliei Bucovinei nu e o problema de actualitate. Problema reinfiintarii Mitropoliei Bucovinei este a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, daca in viitorul indepartat Inaltul nostru Ierarh sau ierarhia bisericeasca vor hotari aceasta”.

Ce spune Patriarhia Romana

Intrebat care e punctul de vedere al Patriarhiei Romane despre perspectiva ca IPS Pimen sa infiinteze Mitropolia Bucovinei, parintele Constantin Stoica, consilier patriarhal, a declarat: „Primul demers in acest sens trebuie facut la Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. La Patriarhie nu s-a primit nimic pana acum. Au existat mai multe pledoarii in Sfantul Sinod si s-au folosit unele canale media. Dar la Cancelaria Sf. Sinod nu s-a primit inca nimic oficial. Totul se ia in ordine ierarhica. Biserica are o structura piramidala. Orice problema se aduce mai intai la cunostinta Sinodului mitropolitan, unde se pune in discutia ierarhilor sinodali si se ia o hotarare de comun acord”.


Cele mai citite

Accizele la carburanți cresc de la 1 ianuarie: Prețurile la benzină și motorină vor fi mai mari

Șoferii vor plăti mai mult pentru carburanți începând cu prima zi a anului, iar scumpirile ar putea continua în 2025. De la 1 ianuarie 2025,...

Tradiții și obiceiuri între Crăciun și Revelion

Între Crăciun și Revelion, perioada sărbătorilor de iarnă este marcată de tradiții și obiceiuri care aduc familie și comunități împreună, menținând vii legăturile cu...

2024, anul căldurii extreme și al dezastrelor naturale: Cum a afectat încălzirea globală lumea

În 2024, încălzirea globală a generat condiții meteorologice extreme în întreaga lume, de la valuri de căldură insuportabile până la inundații devastatoare și cicloni...
Ultima oră
Pe aceeași temă