5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSportUSL, în moarte clinică. Cine anunţă decesul?

USL, în moarte clinică. Cine anunţă decesul?

Premierul Victor Ponta şi preşedintele PNL Crin Antonescu s-au întâlnit, ieri, la sediul Guvernului fără a ajunge la o înţelegere privind restructurarea Executivului. Miniştrii PNL, Daniel Chiţoiu (Finanţe) şi Andrei Gerea (Economie) şi-au înregistrat, ieri, oficial demisiile. Crin Antonescu i-a cerut lui Victor Ponta să accepte “pachetul” de nominalizări propus de PNL: Klaus Iohannis vicepremier şi ministru de Interne, Eugen Nicolăescu (Finanţe), Teodor Atanasiu (Economie) şi Cristian Buşoi (Sănătate). Ponta a refuzat, pe motiv că numirea lui Iohannis ca vicepremier, se poate face doar după restructurarea întregului Guvern, operaţiune care nu întruneşte acordul coaliţiei de guvernare.

Premierul i-a cerut lui Antonescu ca, până la rezolvarea crizei, să propună miniştrii interimari de la PNL, pe locurile demisionarilor, dar şeful liberalilor a refuzat. În cele din urmă, portofoliie vacantate de liberali au fost ocupate, interimar, de doi reprezentnaţi ai PSD: Victor Ponta la Finanţe şi Constantin Niţă la Economie. Interimarii au fost acceptaţi de preşedintele Traian Băsescu şi pot ocupa funcţiile cel mult timp de 45 de zile.  Ulterior, Victor Ponta a anunţat că aşteaptă până luni propunerile PNL.

Chiar dacă PSD şi PNL şi-au oferit un răgaz de câteva zile, până luni, o reconcilierea pare imposibilă. Pentru ca un asemenea lucru să se întâmple, unul dintre cele două partide ar trebui să facă un pas înapoi. PSD ar trebui să accepte un vot în Parlament pentru restructurarea Guvernului, prin care Iohannis să devină vicepremier şi ministru de Inerne. O altă variantă ar fi ca PNL să accepete să îl nominalalizeze pe Iohannis doar ca ministru de Interne, fără să fie viceprmieri. Atât Ponta, cât şi Antonescu au declarat, explicit, că nu vor face niciun pas înapoi. În aceste condiţii, este de aşteptat ca luni România să aibă un Guvern USD, cu Victor Ponta premier.

Antonescu: Am fost daţi afară

Imediat după eşecul negocierilor, Crin Antonescu a explicat că PNL a făcut propuneri pentru posturile care îi revin deja, fără a cere niciun post în plus. Preşedintele PNL a declarat că liberalii îi stau la dispoziţie până luni premierului Victor Ponta cu propunerile pe care le-au făcut pentru Guvern, el acuzându-l pe Ponta că a inventat pretexte pentru a nu-l accepta pe Klaus Iohannis vicepremier. ”USD, PSD, domnul Ponta au inventat pretexte pentru nu a-l accepta pe Iohannis vicepremier. Oamenii fac pe dracul în patru să nu fie Iohannis.”, a acuzat Crin Antonescu, cu referire la condiţia pusă de Victor Ponta pentru restructurare – înfiinţare aunui post de vicepremier pentru PC.

El l-a acuzat pe Ponta că urmăreşte eliminarea PNL din Executiv. Şeful PNL a afirmat că până luni răspunsul PNL nu are cum să se schimbe şi că mingea este în terenul lui Victor Ponta. “Luni seară sau marţi, România va avea fie guvern USL, fie USD, lipsit de orice legitimitate, căruia noi îi vom cere demisia imediat. “, a spus Antonescu. . “Sub beneficiul aşteptării până luni, noi am cam fost daţi afară de la guvernare, domnii Ponta, Niţă au preluat ministerele PNL.”, a comentat Crin Antonescu.

Ponta rămâne la Guvern şi fără PNL

În replică, premierul Victor Ponta a afirmat că el a acceptat deja să facă “mai mulţi paşi înapoi” pentru păstrarea USL, precum renunţarea la ideea ca PC să deţină un post de vicepremier. El a încercat să mute răspunderea în curtea lui Crin Antonescu. El a precizat din nou că, dacă va fi anunţată ruperea USL, atunci acest anunţ nu va fi făcut de el.

Ponta a susţinut că nu va exista un alt guvern decît dacă Antonescu îşi retrage miniştrii, gest pe care nu îl doreşte. În numele stabilităţii, Victor Ponta a afirmat că nu va părăsi postul de premier. Victor Ponta a declarat că a discutat la telefon cu preşedintele Traian Băsescu şi că acesta i-a transmis că aşteaptă “stabilitate”, fapt cu care şi el este de acord, şi a precizat că nu va demisiona din postul de prim-ministru dacă liberalii se retrag de la guvernare.

“Dacă aş demisiona, de abia atunci înseamnă că şi eu, şi Antonescu îi vrem binele lui Traian Băsescu – o nouă nominalizare (pentru postul de prim-ministru-n.r.) ar face-o Traian Băsescu – categoric această variantă este exclusă.”, a spus Ponta.

Ponta a declarat că intenţionează, în cazul în care PNL se retrage de la guvernare, să numească pe posturile astfel vacantate miniştri interimari dintre actualii membri ai Cabinetului şi să aştepte cele maximum 45 de zile ca liberalii să revină, eventual, în Guvern.

Scandal în jurul USD

Un alt motiv de conflict este apariţia USD, alianţă formată din  PSD, UNPR şi PC. PNL a cerut PSD denunţarea acestei alianţe, invocând protocolul USL, potrivit căruia părţile semnatare nu au voie să încheie alte alianţe. Liderii USD, Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Daniel Constantin, au emis, ieri, un comunicat prin care au refuzat cererea PNL. Ei susţin  că noua alianţă electorală s-a format în urma deciziei comune a PNL, PSD, PC şi UNPR, de a participa pe liste separate la alegerile europarlamentare din mai, iar aceasta nu încalcă protocolul USL. “Am văzut un răspuns parşiv: s-a făcut USD pentru că PNL a dorit să meargă pe liste separate la europarlamentare. Primul partid care a anunţat că merge pe liste separate a fost PSD. Doreşte PSD să vorbim despre o listă comună la europarlamentare, putem începe discuţiile imediat”, a replicat Crin Antonescu.

PNL mai are doar şapte miniştri 

În prezent, USD deţine 17 locuri de miniştrii în Guvernul Ponta, iar PNL doar şapte. Şi aceasta în condiţiile în care Guvernul Ponta a fost format pe principiul parităţii între PSD şi ACD (alianţa dintre PNL şi PC). De la formarea Guvernului, PC a trecut de partea PSD, iar PSD a preluat Justiţia de liberali. O serie de demisii ale miniştrilor PNL au fost urmate de numirea unor interimari de la PSD. Majoritatea portofoliilor deţinute de PNL sunt neimportante, excepţie făcând Transporturile (Ramona Mănescu) , Muncă (Mariana Câmpeanu)  şi Sănătate (Eugen Nicolăescu). În rest, PNL ocupă posturi precum Cultură (Gigel Ştirbu) şi trei miniştrii delegaţi la Ape, Păduri şi Piscicultură (Lucia Varga), Relaţia cu Parlamentul (Mihai Voicu) şi Românii de pretudindeni (Cristian David).

Reprezentantul SUA, la Guvern

Însărcinatul cu afaceri al SUA în România, Duane Butcher, a venit, ieri,  la Guvern pentru o discuţie cu premierul Victor Ponta. Discuţia cu premierul Ponta a avut loc în contextul actualei crize guvernamentale, generată de neînţelegerile dintre PSD şi PNL, dar şi după ce Ambasada SUA s-a pronunţat, marţi, răspunzând unei întrebări MEDIAFAX privind decizia de neridicare a imunităţii deputatului Vlad Cosma, cercetat pentru trafic de influenţă.

Astfel, Ambasada SUA a transmis că nu comentează anchete în desfăşurare, dar a subliniat că toţi demnitarii trebuie să respecte cele mai înalte standarde etice.

Filmul crizei din USL

7 februarie. PNL propune o serie de schimbări în Guvern, respectiv Klaus Iohannis – vicepremier şi ministru de Interne, Teodor Atanasiu – ministru al Economiei, Eugen Nicolăescu – ministru de Finanţe, Cristian Buşoi – ministru al Sănătăţii. În replică, PSD anunţă că numirea lui Iohannis ca vicepremier presupune restructurarea Guvernului, printr-un vot în Parlament,  ceea ce poate genera “instabilitate”.

8 februarie. Victor Ponta, aflat la Soci, afirmă că Iohannis ar fi un câştig pentru Guvern, ca ministru de Interne, dar nu spune nimic despre numirea acestuia ca vicepremier.

10 februarie. O primă rundă de negocieri între liderii USL eşuează. PNL solicită ca Iohannis să fie şi ministru de Interne şi vicepremier iar Ponta refuză. În paralel, este anunţată oficial apariţia USD, formată din PSD, UNPR şi PC.

11 februarie. Eşuează şi a doua rundă de negocieri. Daniel Constantin este propus vicepremier de Victor Ponta pe un post care ar urma să fie înfiinţat suplimentar. PNL refuză, iar Ponta anunţă că restructurarea guvermentală nu se mai face.

12 februarie. PC prezintă un protocol potrivit căruia are dreptul la şefia Senatului, în detrimentul PNL. Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, îl ameninţă pe Crin Antonescu cu debarcarea din fruntea Senatului.

13 februarie. Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că noua alianţă electorală USD, poate asigura guvernarea, din punct de vedere aritmetic, fără PNL.

16 februarie. Liberalii au întrunire informală în care este confirmat mandatul lui Crin Antonescu de a susţine nominalizarea lui Iohannis ca vicepremier şi ministru de Interne.

17 februarie. Liderii USL nu ajuns la o înţelegere privind restructurarea guvernamentală. În Parlament, majoritatea USD votează împotriva arestării preventive a deputatului Vlad Cosma, în timp ce liberalii votează “pentru”.

18 februarie. Biroul Politic Naţional al PNL cere PSD anularea documentului de înfiinţare a USD, care contravine protocolului USL. Conducerea PNL îşi menţine propunerea ca Iohannis să fie vicepremier şi ministru de Interne.

19 februarie. Victor Ponta şi Crin Antonescu se  întâlnesc la sediul Guvernului fără a ajunge la o înţelegere. “Am cam fost daţi afară de la guvernare”, a concluzionat Antonescu.

 

Cele mai citite

Temperatura și clima în Zanzibar: când este cel mai bine să vizitezi?

Destinație turistică de top în 2025, arhipelagul Zanzibar te așteaptă cu un climat tropical, caracterizat prin temperaturi ridicate și umiditate pe tot parcursul...

Situație din ce în ce mai grea în Transnistria. Oamenii sunt fără încălzire, căldură și curent electric

Locuitorii din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, resimt din plin oprirea livrărilor de gaze rusești după ce decenii întregi au beneficiat de...

Armenia face primii pași spre aderarea la Uniunea Europeană: Guvernul aprobă inițierea procesului

Guvernul armean a adoptat joi un proiect de lege care marchează începutul procesului de aderare a Armeniei la Uniunea Europeană (UE). „Proiectul de lege stabileşte...
Ultima oră
Pe aceeași temă