Alegerile pentru Primăria Baia Mare au fost câştigate, din primul tur (cu 51,66% din voturile exprimate), de candidatul susţinut de Uniunea Social-Liberală, Cătălin Cherecheş. „Se confirmă că USL este o formulă politică viabilă, de succes, care a câştigat categoric prima bătălie de anvergură”, s-a grăbit să arate liderul PNL, Crin Antonescu. „Am luat decizia politică corectă de a merge cu un candidat comun”, a spus şi liderul PSD, Victor Ponta.
Totuşi, câteva „detalii” merită a fi subliniate. Începând cu acela că la urne s-au prezentat puţin peste 27% dintre alegători şi că reprezentantul „formulei politice de succes” şi-a câştigat mandatul prin votul a doar 18.298 alegători, dintr-un total de circa 120.000. Apoi, bucuria USL pare un pic ciudată şi din perspectiva antecedentelor deputatului Cătălin Cherecheş: a trecut prin PSD şi prin PNL şi a cochetat cu UNPR şi PC.
Nu în ultimul rând, merită menţionat că o dată cu victoria lui Cherecheş se deschide o nouă competiţie electorală, pentru a fi găsit politicianul care să continue mandatul acestuia de parlamentar până la alegerile din 2012.
Desemnarea candidaţilor, motiv de gâlceavă
Dincolo de concluziile optimiste trase de liderii USL după victoria de la Baia Mare, situaţia din Uniune este departe de a fi roz. Din contră, tensiunile din filiale s-au accentuat în aşa măsură încât conducerea PSD s-a reunit aseară într-o şedinţă menită să mai calmeze spiritele.
Ce-i nemulţumeşte pe liderii locali ai PSD? În primul rând, faptul că trebuie să cedeze PNL candidaturi pentru consilii judeţene şi primării. Aceasta deoarece, potrivit protocolului semnat, PSD trebuie să desemneze candidaţi în 21 de judeţe, iar Alianţa PNL-PC în 20 de judeţe. Adică, în loc să candideze oameni agreaţi, de pildă, de Viorel Hrebenciuc, Marian Oprişan sau Gheorghe Nichita, pe buletinele de vot ar apărea nume susţinute de Romeo Stavarache, Nini Săpunaru sau Relu Fenechiu. Mai mult, social-democraţii ar fi nevoiţi să-şi pună în mişcare mecanismele de campanie pentru liberali. Iar Bacău, Vrancea şi Iaşi (menţionate mai sus indirect, prin baronii PSD şi PNL care le conduc) nu sunt singurele judeţe în care au ieşit scântei pe motiv de candidaturi. Aceeaşi situaţie este şi la Galaţi, Călăraşi, Buzău şi Vâlcea. Neclare sunt lucrurile şi la Bucureşti, în condiţiile în care Victor Ponta l-ar vrea candidat USL pe Sorin Oprescu, dar liberalul Andrei Chiliman şi-ar dori pentru el această postură.
Cine face sondajele şi cine le interpretează
Al doilea motiv de nemulţumire în PSD priveşte realizarea sondajelor de opinie judeţene pe baza cărora să se stabilească dacă să fie candidat USL un social-democrat, un liberal sau un conservator. Prima etapă de sondare ar trebui să înceapă după 15 mai, iar rezultatele vor fi comunicate întâi conducerii centrale şi de abia după aceea filialelor. În plus, institutele de sondare au fost alese de la centru, dar plata va fi făcută de filiale.
Plecând de la aceste sondaje, în câteva luni ar trebui să se afle care vor fi candidaţii USL la primăriile marilor oraşe şi la consiliile judeţene. Moment în care s-ar putea agrava în aşa măsură situaţia din USL încât am putea asista la ruperi de protocoale şi la demisii.
De altfel, o demisie cu scop electoral, a venit ieri din partea deputatului de Dolj Florentin Gust. Acesta a plecat din PSD şi s-a înscris în PC, pe motiv că partidul fondat de Dan Voiculescu îl va susţine să devină candidatul USL la Primăria Craiova. Aceasta în condiţiile în care pentru acelaşi post ar vrea să candideze şi senatorul Olguţa Vasilescu şi liderul PSD Craiova, susţinut de vicepreşedintele Ion Prioteasa.
Cu toate acestea, liderul PSD, Victor Ponta, spune că nu ar exista tensiuni în USL şi că totul ar fi speculaţii ale presei şi campanii iniţiate de adversarii de la PDL.