17.4 C
București
miercuri, 30 octombrie 2024
AcasăSportUrcan: Unificarea trebuie să ducă la un singur partid, nu la o...

Urcan: Unificarea trebuie să ducă la un singur partid, nu la o alianţă

În opinia deputatului de Mureş Florin Urcan, PNL nu poate participa la procesul de consolidare a formaţiunilor de dreapta.

Prim-vicepre­şedintele PDL Mureş, deputatul Florin Urcan, militează pentru unificarea Dreptei în jurul partidului pe care îl reprezintă. El spune că unificarea ar trebui să aibă ca rezultat un singur partid puternic pe partea de centru-dreapta a eşichierului politic, nu o alianţă, aşa cum au fost Alianţa Dreptate şi Adevăr în 2004 ori Alianţa România Dreaptă în 2012. Florin Urcan crede că PNL nu poate participa în acest moment la procesul de unificare a Dreptei, în contextul în care liberalii fac parte din USL.

USL propune un nou proiect de descentralizare. Cum vi se pare acesta?

Florin Urcan: În primul rând aş dori să răspund retoric primei părţi a întrebării. Către cine propune USL noul proiect al descentralizării? Observăm foarte clar faptul că acest important proiect este fabricat în anumite laboratoare interne, apoi dezbătut prin cafenele de către Dragnea şi Iohannis. Nu are în spate o reală dezbatere în spaţiul public: politic, academic, a structurilor asociative ale oraşelor, comunelor, municipiilor şi judeţelor. În esenţă, consider că este un proiect care conferă puteri extrem de sporite şi controlul total al noilor baroni USL. Practic, acest proiect transformă România în ţara feudelor USL.

PNL şi PSD folosesc creioane diferite atunci când lucrează la proiectul regionalizării

Regionalizarea este un proces care a intrat în impas. Cum vedeti relansarea acestui proces?

Florin Urcan: Aşa cum descentralizarea administrativă se face pe sub masă, nici proiectul privind reorganizarea administrativ-teritorială a ţării nu înaintează în dezbatere şi dialog constructiv. Din nefericire, ţara a devenit motiv de împărţeală între două structuri politice, PSD şi PNL, unite doar de interesul menţinerii unei puteri care îngenunchează România şi o trimite la coşul de gunoi al Europei. Impasul în care s-a ajuns cu acest important proiect este generat de faptul că cele două partide care propun, PSD şi PNL, nu folosesc acelaşi creion când trasează graniţe. Fiecare îşi doreşte regiunea unde să denţină ulterior controlul suprem şi autoritate maximă. Relansarea acestui proces important se poate face în mod cert, doar în condiţii de transparenţă totală şi dezbatere autentică.

Sunt tot mai multe voci care vorbesc de unificarea dreptei. Credeţi că este un ţel realist? Dacă da, care credeţi că ar fi formaţiunile care ar putea participa la acest demers?

Florin Urcan: Este cert faptul că unificarea forţelor politice de centru-dreapta este un demers politic obligatoriu de înfăptuit, iar PDL trebuie să fie portdrapelul unei asemenea acţiuni politice. De discutat este însă faptul că, în ce condiţii şi când să se realizeze o asemenea unificare. În primul rând, având şi experienţa altor structuri politice, ar fi ideal ca acestă unificare să aibă ca rezultat un singur partid de centru-dreapta şi nu o alianţă politică formată din partide. Un singur partid de centru-dreapta, cu un singur candidat de centru-dreapta la alegerile prezidenţiale din 2014. PNL şi Crin Antonescu nu reprezintă acum dreapta românească, acesta declarând că este trup din trupul USL. Mizez şi pe faptul că oamenii cu raţiune din PNL se vor alătura acestei noi construcţii, la momentul oportun.

Lista cu nume pentru europarlamentare

Care sunt numele acelor politicieni din PDL care nu ar trebui să lipsească din Parlamentul European?

Florin Urcan: Nu m-aş referi în primul rând la nume, ci la profilul candidatului ideal pentru ocuparea unei asemenea demnităţi importante. Oameni care să creadă în principiile şi valorile pe care noi, ca important partid politic popular le promovăm la nivelul Uniunii Europene, care să iubească România şi pe care să o reprezinte cu cinste. Sigur, îi avem pe Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu şi alţii care vor îndeplini, zic eu, cu real succes ceea ce îşi propun să realizeze pentru ţara noastră.

Cele mai citite

PIB-ul Italiei a stagnat în al treilea trimestru. Obiectivele de creștere ale guvernului Meloni, sub semnul întrebării

Economia Italiei a stagnat în al treilea trimestru al anului 2023, contrar așteptărilor optimiste de creștere, arată datele preliminare ale Institutului Național de Statistică...

Control al ITM București la Arena Națională: peste 600 de persoane lucrau fără forme legale complete

Inspectorii de muncă din București au efectuat un control amplu la Arena Națională în timpul unui meci de fotbal, descoperind că 610 angajați, majoritatea...

Româna, în topul limbilor predate la Cambridge, o premieră istorică pentru România

Limba română va fi, începând cu acest an universitar, parte din oferta educațională a Universității Cambridge din Marea Britanie Institutul Limbii Române anunță organizarea concursului...
Ultima oră
Pe aceeași temă