UPDATE. Într-un comunicat remis redacţiei, Mihail Neamţu a precizat că a recitat poezia „Ridică-te, Ghoerghe” pentru că şi-a dorit să onoreze memoria ţăranilor ucişi de comunişti, „iar nu să cauţionez aberaţiile politice din tinereţea lui Gyr”.
„Sub steaua lui David ori sub crucea lui Hristos, mormintele tuturor victimelor totalitarismelor pot fi plânse cu decenţă şi pietate. Negaţionismele la adresa Holocaustului sau ale Gulagului sunt respingătoare, extremiste şi inacceptabile în discursul public al secolului XXI. Nu mai puţin regretabile sunt, totuşi, încercările de-a cenzura sentimentul curat, empatia, uzul metaforei sau recursul la artă. E loc pentru emoţie în faţa unui tablou de Picasso, chiar dacă afinităţile idelogice ale pictorului sunt respingătoare. E loc pentru o educaţie literară amplă, chiar dacă discernământul politic trebuie exersat cotidian.
Ar fi trist să revenim la reflexe totalitare, care impun redactarea unui nou Index Librorum Prohibitorum. Să rămânem, aşadar, fideli crezului libertăţii şi al responsabilităţii. Să preţuim memoria victimelor totalitarismului, dincolo de graniţele confesionale sau etnice. Iubirea covârşeşte”, se arată în comunicatul Noii Republici.
–-
După ce, în martie, actualul ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, a negat Holocaustul, iar, în octombrie, şi Corneliu Vadim Tudor a făcut la fel, şi candidatul Alianţei România Dreaptă a recitat o poezie scrisă de Radu Gyr la lansarea candidaţilor ARD la parlamentare. În timp de MCA România califică discursul lui Mihail Neamţu drept „pro-legionar”, staff-ul de campanie al politicianului atrage atenţia că literatura şi politica nu trebuie confundate, conform unei declaraţii pentru România Liberă.
Liderul Noii Republici, Mihail Neamţu, a recitat o poezie de inspiraţie legionară la lansarea candidaţilor Alianţei România Dreaptă pentru alegerile parlamentare din decembrie. În acest context, Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului în România (MCA) condamnă discursul candidatului ARD în Arad şi atrage atenţia că, în lipsa unei delimitări clare, gruparea ARD aprobă tacit viitoarele politici antisemite, se arată într-un comunicat al MCA remis redacţiei.
Candidatul Alianţei România Dreaptă pentru un loc de deputat în Arad a recitat versurile poeziei „Ridică-te, Ioane, ridică-te, Gheorghe”, compusă de poetul legionar Radu Gyr, autorul mai multor imnuri legionare, la anunţarea candidaţilor Alianţei România Curată.
„Domnul Mihail Neamţu a ales să promoveze ideologi legionari care au fost şi rămân responsabili pentru crimele comise împotriva cetăţenilor români vinovaţi de a se fi născut evrei. MCA România consideră scandalos, revoltător şi împotriva legislaţiei în vigoare în România discursul domnului Neamţu din 5 noiembrie, susţinut la evenimentul public de lansare a unei noi alianţe politice. (…) Dacă, în trecut, domnul Neamţu, atunci când a îmbrăţişat doctrina legionară, a avut posibilitatea şi scuza să invoce lipsa de educaţie cu privire la crimele împotriva umanităţii comise de legionari, în prezent, conform informaţiilor publicate în presă, domnia sa se face vinovat de incitare la extremism, de ignorare deliberată a antisemitismului promovat de legionari, de promovarea publică a unor personaje de la marginea societăţii, care poartă responsabilitatea multor crime împotriva umanităţii”, se arată în comunicatul MCA România.
Pe de altă parte, Laurenţiu Teodoru, secretar executiv al Noii Republici şi membru în staff-ul de campanie al politicianului, a explicat pentru România Liberă că poezia intonată de Neamţu este o simplă poezie şi „nu are legătură cu atitudinea politicianului Radu Gyr” şi că „nu există o filiaţie antisemită” în cazul Mihail Neamţu. De asemenea, Teodoru a apreciat că „a acuza o poezie înseamnă că nu s-a întâmplat nimic în ultimii 20 de ani”, iar că poezia reflectă atitudinea demnă a românilor în faţa ameninţării tancurilor sovietice, nicidecum un antisemitism.
Organizaţia mai atrage atenţia că nu este pentru prima dată când politicienii români aleg „exaltarea sentimentelor naţionaliste şi ura ca mijloace ideale de a-şi promova şi atinge interesele electorale. Ei se adresează celor care confundă naţionalismul cu patriotismulm, ştirbind imaginea întregii societăţi româneşti”. MCA România subliniază că „în lipsa unei delimitări clare a conducerii noii grupări politice de atitudinea şi declaraţiile domnului Mihail Neamţu echivalează cu o aprobare tacită a unor viitoare politici vădit antisemite”, mai precizează organizaţia.
La sfârşitul luniii octombrie, şi Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM, a negat existenţa Holocaustului în România. Atunci, Institutul pentru Studierea Holocaustului în România a depus o plângere împotriva politicianului, în baza legii i 107/2006, care sancţionează cu închisoarea negarea Holocasutului.
De asemenea, în luna martie, Dan Şova, actual ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, a negat, la rândul lui, Holocaustul, declarând, într-o emisiune televizată, că „scrierile istorice de origine evreiască ziceau de o carte interesanta despre pogromul evreilor în România. O să vedem că Teşu Solomovici are o carte interesantă despre programul evreilor. Recunoaşte că pe teritoriul României niciun evreu nu a avut de suferit şi asta s-a datorat lui Antonescu”.
Citeşte şi Senatorul Şova, reclamat la Parchet pentru că a negat Holocaustul românesc