17.1 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSportUninominalul a intrat in linie dreapta

Uninominalul a intrat in linie dreapta

Asociatia Pro Democratia, PNL, PD si PSD au prezentat ieri o prima forma a Legii pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, conceputa pe principiul votului uninominal.

PNL, PD si PSD au strans 114 semnaturi de sustinere a proiectului prin care se propune schimbarea sistemului electoral, astfel ca textul a fost depus ieri la Senat, in calitate de prima camera sesizata. Varianta convenita este cea a votului uninominal mixt, astfel ca jumatate din mandate sunt castigate in mod direct, iar jumatate se repartizeaza la nivelul circumscriptiei.
Potrivit proiectului, vor fi constituite 43 de circumscriptii electorale (la nivelul judetelor si al Municipiului Bucuresti, plus una pentru romanii care domiciliaza in afara Romaniei), iar in fiecare circumscriptie se formeaza colegii uninominale. Numarul acestora se calculeaza in functie de norma de reprezentare, modificata si ea, astfel ca la 72.000 de locuitori va reveni un deputat, iar la 170.000 de locuitori va reveni un senator. Cu alte cuvinte, se va reduce numarul de parlamentari cu aproape o zecime: vor fi 308 deputati (in loc de 332) si 120 senatori (in loc de 137).  Romanii domiciliati in strainatate vor avea posibilitatea sa fie reprezentati direct de patru deputati si doi senatori, jumatate pentru "zona europeana", jumatate pentru "restul lumii".
A fost mentinut pragul electoral de 5%, dar a fost introdusa si o alternativa, ca noutate, inspirata din sistemul electoral german. Concret, pentru ca un partid sa aiba reprezentanti in Camera Deputatilor, va trebui fie sa obtina 5% din voturile valabil exprimate la nivelul intregii tari, fie sa aiba candidati situati pe primul loc in sase colegii uninominale. O conditie similara este si pentru Senat, cu diferenta ca va trebui sa aiba candidati situati pe primul loc in trei colegii uninominale. In cazul aliantelor politice si al aliantelor electorale formate din doua partide, pragul electoral va fi de 8%.
Conducerea Senatului a declansat imediat procedura parlamentara de dezbatere si a trimis textul Guvernului si Consiliului Legislativ pentru formularea unui punct de vedere. Comisia de Cod electoral reprezinta structura insarcinata sa redacteze raport la proiectul de lege, iar primele dezbateri sunt programate saptamana viitoare. Potrivit reprezentantilor PNL, PD si PSD, discutiile in comisie ar trebui sa fie finalizate pana la sfarsitul vacantei parlamentare, existand intentia convocarii unei sesiuni extraordinare la Senat la sfarsitul lunii august, astfel incat legea sa fie adoptata pana in octombrie-noiembrie.

TEMERI
 "Sunt in continuare foarte multi impotriva legii si s-ar putea ca unii dintre parlamentarii semnatari sa se imbolnaveasca foarte grav saptamanile viitoare", a declarat presedintele APD, Cristian Parvulescu, referindu-se la dezbaterile programate a avea loc pe durata vacantei.

Cele mai citite

România, pe primul loc în Europa între statele cu cea mai redusă dependență de gaze

Ministerul Energiei anunță că, din 2027, vom fi tot numărul unu în Europa, dar ca producător de gaze naturale Criza energetică, volatilitatea prețurilor, războiul din...

Horoscop 9 octombrie 2024. Momentul perfect pentru berbeci ca să-și ajusteze planurile

Horoscop 9 octombrie. Bine ați venit în universul fascinant al horoscopului, unde stelele și planetele își unesc forțele pentru a ne oferi o privire...

A murit Johan Neeskens! O legendă a fotbalului olandez se stinge la 73 de ani

Fostul fotbalist și antrenor olandez Johan Neeskens a decedat pe 7 octombrie 2024, lăsând în urma sa o carieră impresionantă în fotbalul internațional. Johan Neeskens,...
Ultima oră
Pe aceeași temă