14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportUninominalii independenti, scosi din alegeri

Uninominalii independenti, scosi din alegeri

» Primul test electoral uninominal, primii candidati respinsi. Destul de multi au dorit
sa-si incerce fortele nu numai sub umbrela partidelor, ci si ca independenti, insa drumul lor catre un mandat de senator ori deputat a fost blocat de catre birourile electorale chiar de la depunerea dosarelor.

"Vor sa ma scoata din cursa", este concluzia Laviniei sandru dupa ce Biroul Electoral Municipal i-a respins candidatura ca independent pentru un mandat de deputat in colegiul 22 din Capitala, pe motiv ca a depus doar o lista originala si trei copii legalizate cu semnaturi in loc de patru exemplare originale. Ca o cale de atac, sandru a decis sa conteste decizia BEM la Tribunalul Bucuresti. "Eu, una, o sa ma lupt pentru ca intotdeauna mi-am dus bataliile pana la capat. Probabil ca ma vad ca un pericol. Am semnale ca o serie de candidati independenti din Gorj, Alba sau Constanta nu au avut probleme depunand un rand de semnaturi in original si trei randuri de copii", ne-a declarat sandru.

Nici vicepresedintele Agentiei de Evaluare si Asigurare a Calitatii in Educatie, contestatar al bacalaureatului din acest an, Gheorghe Radulescu, nu este de acord cu decizia BEC de a solicita candidatilor independenti, la inscrierea in cursa electorala, patru liste de sustinatori in original. "Este un atac prin care se vizeaza eliminarea independentilor", ne-a declarat Radulescu.

Cursa pentru un fotoliu de deputat in colegiul 14 din sectorul 3 a fost intrerupta la mijlocul drumului de catre BEM, care a constatat ca Radulescu a depus un singur exemplar original al listei sustinatorilor, celelalte exemplare fiind prezentate in fotocopie, contrar cerintei legale impuse de prevederile Legii 35/2008. In apararea sa, Radulescu a sustinut ca BEM a gasit o modalitate de a-i elimina din cursa electorala pe candidatii independenti, solicitand, conform OUG 97/2008, patru liste cu semnaturi in original, in conditiile in care in Legea 35/2008 era prevazuta depunerea unei singure liste de semnaturi in original si a altor trei fotocopiate. Tribunalul Bucuresti a respins ieri contestatia lui Radulescu. "Urmatorul pas este sustinerea cazului la Curtea de Apel. Intentionez sa ridic exceptia de neconstitutionalitate a OUG 97/2008 prin care se cer patru liste cu semnaturi in original."

Candidatura contracandidatului extrem de combativ al presedintelui UDMR, Marko Bela, avocatul Kincses Elod, a fost respinsa si ea de BEJ Mures pentru ca nici el nu a depus in original patru liste cu semnaturi de sustinere. Potrivit Biroului, avocatul a depus un singur exemplar in original, celelalte fiind copii legalizate de notarul public. Kinkses Elod a gasit alt cusur deciziei BEJ: orice copie a unui act legalizat la notariat este echivalenta cu originalul, spune el. Fost presedinte al UDMR Mures, Kincses Elod a vrut sa candideze in acelasi colegiu electoral cu Marko Bela, 2 Senat, in zona Sovata. In ultimii doi ani, avocatul a fost unul dintre criticii constanti ai liderului UDMR.

Biroul Electoral Central (BEC) a mai respins si candidaturile a cinci reprezentanti ai minoritatilor nationale: Nicolae Cusa din partea Comunitatii Aromane din Romania, Emanuel Palea din partea Comunitatii "Bratstvo" a bulgarilor din Romania, omul de afaceri Denis Sabit, care solicita sa candideze din partea Asociatiei Etnicilor Turci, Naim Belgin, din partea Uniunii Democrate Tatare, si Cornel Cernoschi, propus de Uniunea Persoanelor Care Nu Voteaza din Romania. Probleme semnalate de BEC in aceste cazuri au fost fie absenta organizatiei din Consiliul Minoritatilor Nationale, fie faptul ca organizatia respectiva nu a fost declarata de utilitate publica.

BEM a respins ieri listele Partidului Popular si Protectiei Sociale (opt candidaturi pentru Senat si 15 pentru Camera Deputatilor) si ale Aliantei Partidului Verde Ecologist (sapte candidaturi pentru senatori si 19 pentru Camera Deputatilor).

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă