5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSportUngureanu - „premierul perfect" în drum spre Cotroceni?

Ungureanu – „premierul perfect” în drum spre Cotroceni?

Preşedintele Băsescu nu exclude posibilitatea ca premierul Ungureanu să fie candidatul susţinut de PDL la următoarele alegeri prezidenţiale. Totuşi, pentru a intra în cursă, şeful Executivului tre-buie să fie „un premier perfect” şi să atragă, în acest an, 6 miliarde de euro din fondurile europene.

 

Prin modul în care a răspuns la întrebarea legată de perspectivele premierului Mihai Răzvan Ungureanu de a deveni candidatul PDL la următoarele alegeri preziden-ţiale, Traian Băsescu nu a făcut altceva decât să confirme un scenariu vehiculat deja în piaţa politică. Mai exact, este vorba de pregătirea actualului şef al Executivului drept contracandidat al lui Crin Antonescu, fie cu înregimentarea politică a acestuia, fie prin susţinerea sa ca independent, de către PDL sau de către mult invocata Mişcare Populară.

Despre acest scenariu au pomenit public şi vicepre-şedin-tele PDL Theodor Paleologu şi ex-consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. „O idee nouă ar fi Mihai Răzvan Ungureanu candidat la preşedinţie şi atunci da, ne putem aduna toţi în Mişcarea Populară”, explica Paleologu, în urmă cu circa două săptămâni. La rândul său, Lăzăroiu a întărit ipoteza unei candidaturi a lui Ungureanu prin raportare la sondajele de opinie realizate după instalarea acestuia în fruntea guvernului, sondaje în care acesta ar fi „cel mai bine plasat din toţi liderii politici care au o ambiţie politică”. Mai mult, Lăzăroiu a repus pe tapet, în acest context, ideea ca preşedintele Traian Băsescu să renunţe la un an şi ceva de mandat dacă USL ar accepta să fie modificată rapid Con-stituţia. Astfel, în 2013 ar putea fi organizate simultan alegeri parlamentare şi preziden-ţia-le.

De altfel, şi premierul Ungureanu a lăsat a se înţelege că ar fi interesat de cea mai înaltă funcţie în stat, dar a subliniat obstacolele pe care le are de trecut: „Indiferent ce aş putea eu gândi, nu se poate nimic construi pe aer. Deci, primul lucru pe care trebuie să-l fac, şi de asta sunt perfect conştient, este ca acest guvern să funcţioneze, să func-ţio-neze bine, să reuşească, dacă nu complet, măcar în parte, să împlinească prevederile programului de guvernare”.

Băsescu pune punctul pe „i”

Din toate punctele înscrise în programul de guvernare, cel mai important pentru viitoarea carieră politică a lui Mihai Răzvan Ungureanu este cel referitor la atragerea, până la sfârşitul lui 2012, a 6 miliarde de euro din fondurile europene. „Să absoarbă cele şase miliarde de la UE anul acesta şi putem spune toţi că am avut un premier perfect. Să ştiţi că o absorbţie de şase miliarde ne dă o creştere economică de 3%”, a explicat preşedintele Băsescu într-o emisiune la Pro Tv.

Întrebat dacă, atunci când l-a no-minalizat pe Ungureanu premier, s-a gândit la scenariul pregătirii lui pentru următoarele alegeri prezidenţiale, şeful statului a răspuns răzând: „Ştiţi ceva ce mie ar putea să nu îmi treacă prin minte în politică?”.

În programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu, aprobat de Parlament, mai figurează reducerea deficitului bugetar la cel mult 3% din PIB în 2012 (în sistem ESA), reorganizarea serviciilor publice deconcentrate, dar şi finalizarea unor procese de privatizare şi numirea de manageri profesionişti la Hidroelectrica, Romarm, Oltchim şi Electrica Furnizare.

Invitaţie pentru Dan Diaconescu

Chiar dacă ar obţine, la următoarele alegeri generale, majoritatea mandatelor de parlamentar, USL are şanse reduse să dea viitorul premier, deoarece nu este un partid, ci o alianţă, a arătat preşedintele Băsescu. Potrivit acestuia, un astfel de caz ar fi acoperit de art. 103 din Consti-tuţie, care-l obligă pe şeful statului să se consulte cu partidele reprezentate în Parlament. Totuşi, în 2009, când PSD-PNL-UDMR îl  susţineau pe Klaus Johannis pentru funcţia de premier, preşedintele îi invita pe liberali şi social-democraţi să-şi oficializeze colaborarea la tribunal ca o condiţie pentru a participa împreună la consultările pentru formarea guvernului.

În schimb, şeful statului pare să manifeste mai multă înţelegere faţă de Dan Diaconescu şi al său Partid al Poporului. Mai exact, în eventualitatea intrării acestuia în Parlament, trebuie să se ţină cont, potrivit lui Băsescu, de electoratul din spatele omului de televiziune, de „românii care au votat”. De-claraţia preşedintelui amin-teşte de cea a ex-ministrului Radu Berceanu, făcută în contextul discuţiilor despre formarea Mişcării Populare: „Nu trebuie plecat de la ideea că un partid este nefrecventabil atât timp cât are un electorat. Dacă spui că partidul nu e frecven-tabil, înseamnă că electora-tul res-pectiv nu e frecventabil”.   

Cele mai citite

Horoscop 26 decembrie 2024. Berbecii sunt îndemnați să își reevalueze atenția acordată familiei

Horoscop 26 decembrie 2024. În această perioadă de după sărbătorile de Crăciun, fiecare dintre noi este invitat să își facă un bilanț al deciziilor...

Horoscop 26 decembrie 2024. Berbecii sunt îndemnați să își reevalueze atenția acordată familiei

Horoscop 26 decembrie 2024. În această perioadă de după sărbătorile de Crăciun, fiecare dintre noi este invitat să își facă un bilanț al deciziilor...

Croația reintroduce serviciul militar obligatoriu, după 16 ani de suspendare

Ministerul Apărării din Croația, membră NATO din 2009, a anunțat marți că, începând cu ianuarie 2025, va demara procesul de reintroducere a serviciului militar...
Ultima oră
Pe aceeași temă