Deputatii si senatorii si-au votat ieri, pentru a doua oara, privilegiile. Daca parlamentarii opozitiei nu au ezitat sa le sustina cu vehementa, cei ai puterii s-au prefacut ca tin seama de cererea presedintelui Traian Basescu, de eliminare a drepturilor excesive. In fond, aproape toti au vrut sa transmita semnalul ca Parlamentul este „puterea suprema”, careia nimeni, nici macar seful statului, nu-i poate da sugestii.
De ochii lumii si gura presei, deputatii si senatorii s-au prefacut ca-si reexamineaza statutul, asa cum le ceruse presedintele Traian Basescu. De fapt, nu au renuntat decat la cateva drepturi minore, pastrandu-si in schimb privilegiile cu greutate: pensii grase si indemnizatii „de somaj”. Culmea este ca nici macar nu s-au sfiit sa sustina cat de indreptatiti sunt sa le primeasca! Din contra, au incercat sa aduca in favoarea privilegiilor argumente. Unele chiar penibile sau hilare.
Au renuntat la maruntisuri…
Parlamentarii au facut presedintelui „favoarea” de a renunta la cateva dintre drepturile pe care si le asigurasera initial. Maruntisuri, in general. Concret, au cedat in ceea ce priveste pastrarea, dupa incetarea mandatului, a legitimatiei si insemnului de deputat sau senator. De asemenea, au renuntat la ideea ca sotiile, sotii sau copiii sa beneficieze de pasapoarte diplomatice. Cu eliminarea acestor drepturi au fost cu totii de acord, pentru a lasa impresia ca au tinut seama de cererea sefului statului.
… dar si-au pastrat privilegiile importante
Unamitatea a disparut cand au ajuns la articolele cu adevarat importante, referitoare la pensie si indemnizatie. De altfel, taberele se conturasera de mult. PSD si PRM a sustinut fara perdea aceste privilegii. PC si UDMR s-au abtinut. PD au fost, atat in comisie, cat si in plen, impotriva, iar PNL s-a declarat impotriva, pentru a vota de fapt „pentru” sau a se abtine. Rezultatele votului din plen au demonstrat acest lucru si au contrazis declaratiile sforaitoare de pe holuri.
Liberalul Titu Gheorghioff, care a fost si presedinte al comisiei parlamentare speciale, a pregatit de altfel terenul chiar inainte de exprimarea votului. „Deputatul si senatorul vor avea cu 40% mai putin decat un magistrat care are ani de cotizare impliniti complet si varsta de pensionare”, a incercat acesta sa convinga presa de „nevinovatia” statutului, desi a recunoscut ca nu stie cat primeste un magistrat. Liberalului i-a scapat insa o apreciere care denota tensiunile existente in sanul Aliantei: „Nu stiu de unde vine supararea PD. Noi credem ca atunci erau in vale si nu erau in deal”, a spus enigmatic Gheorghioff.
Indemnizatie… tranzitorie
Potrivit formei initiale a statutului, senatorii si deputatii care nu mai sunt alesi si nici nu beneficiaza de pensie puteau primi o indemnizatie tranzitorie, maximum sase luni sau pana la obtinerea unui salariu sau a unor venituri din activitati independente. Nu erau indreptatiti la acest lucru alesii care aveau suspendat contractul de munca pe perioada mandatului. Presedintele Basescu solicitase eliminarea in totalitate a acestui privilegiu. Parlamentarii s-au facut ieri ca inaspresc conditiile de primire a indemnizatiei, dar de fapt au extins aria de acordare. Concret, au adaugat „restrictii”: respectivul sa nu aiba nici o sursa de venit si sa primeasca „somajul” maximum trei luni. In schimb, au avut grija ca indemnizatia sa se acorde tuturor, pe intreaga perioada de trei luni si nu pana la obtinerea unor venituri. Doar 58 de parlamentari, cei ai PD in principal, au votat pentru eliminarea privilegiului. Alti 145 s-au abtinut, iar 143 au votat din toata inima „impotriva” eliminarii.
Pentru a se justifica, alesii au recurs la cele mai nastrusnice argumente. De la invocarea exemplelor unor tari europene la discursuri de genul „vom ajunge un parlament de cersetori”! „Nu discutam de privilegii, discutam de locul Parlamentului in arhitectura democratica a tarii. Vreti un Parlament slab, manipulat de la Cotroceni?”, a tunat si fulgerat de la tribuna deputatul Anghel Stanciu, fost peremist, „transformat” in independent. „Sa ne pastram demnitatea si verticalitatea solutiilor pe care le propunem pentru a nu ajunge un Parlament de cersetori”, a spus si deputatul PRM Lucian Bolcas. Acesta a mers pana intr-acolo incat a invocat si platile primite de mineri si a declarat: „Oamenii acestia (senatorii si deputatii – n.r.) trebuie sa aiba o protectie sociala minima pentru ca inainte sa fie parlamentari sunt oameni”.
Pensie de 80% din indemnizatia primita in ultimul an
O situatie asemanatoare s-a inregistrat si la articolul privitor la pensii. 48 au votat pentru eliminarea pensiei, 142 s-au abtinut, iar 145 au sustinut pastrarea acestui drept. Prin urmare, la indeplinirea conditiilor legale de pensionare, senatorii si deputatii vor beneficia de pensie in valoare de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate. Procentul se refera la alesii cu cel putin trei mandate. In cazul celor cu mai putin de trei mandate, procentul se reduce proportional. In cel mai „rau” caz, cel al unui parlamentar cu un singur mandat, procentul este de 40% din media veniturilor brute. Alesii si-au pastrat inclusiv ideea retroactivitatii, in sensul ca de aceste prevederi pot beneficia toti deputatii si senatorii din 1990 incoace.