Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, este acuzat de procurorii DNA că a primit „comisionul“ în pungi de plastic, banii fiindu-i daţi în tranşe cuprinse între 400.000 şi 1.000.000 de lei, suspecţi din dosar afirmând că au fost situaţii în care s-au înâlnit cu Vâlcov chiar şi în cimitir.
Un nou caz de corupție zguduie Guvernul Ponta. Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a intrat în vizorul procurorilor DNA într-un dosar vizând fapte din perioada în care era primar al oraşului Slatina. Deși este acuzat de trafic de influență, Vâlcov a refuzat să își dea demisia din Guvern. Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat, ieri, premierului Victor Ponta să demareze procedura de revocare din funcția de ministru al Finanțelor a lui Darius Vâlcov.
De remarcat că, în vara anului trecut, înainte de numirea acestuia în Executiv, președintele Traian Băsescu a anunțat că există suspiciuni referitoare la activitatea lui Vâlcov ca primar și că premierul Victor Ponta a primit informații în acest sens.
Vâlcov este suspectat de către procurorii DNA că ar fi intervenit în favoarea unui om de afaceri în atribuirea unor contracte, cel din urmă promiţându-i 20% din sumele încasate. Este vorba de contracte care se refereau la extinderea și reabilitarea sistemului de apă și canalizare în municipiul Slatina și în orașele Scornicești, Drăgănești-Olt și Piatra Olt. Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri, spun procurorii.
În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate. Administratorul societăţii şi fostul primar al Slatinei au stabilit ca sumele de bani să fie remise celui din urmă, în numerar, în lei, şi numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înţelegeri, începând cu luna -decembrie 2010, Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii, mai arată anchetatorii.
Circuitul mitei
Informaţiile apar în referatul cu propunere de arestare emis pe numele actualului primarul din Slatina, Minel Prina (care a continuat afacerea – n.r.) şi al omului de afaceri Lucian Petruț Sușală. „Remiterea sumelor de bani către Vâlcov s-a realizat în pungi de plastic în tranșe cuprinse între 400.000 și 1.000.000 de lei, proveniența banilor remiși fiind justificată de omul de afaceri ca fiind din vânzarea unor terenuri proprietate personală sau din retrageri în numerar din contul personal“, se arată în referatul cu propunere de arestare.
Începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plăţile către primar. În acest context,Vâlcov l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu o persoană cu funcţie de conducere din cadrul primăriei, care, având cunoştinţă de înţelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens. Potrivit anchetatorilor Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ două milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.
„Pulifricii“ și ministrul, la cimitir
Mai mult, procurorii au stabilit că ministrul Finanţelor se întâlnea cu unii dintre suspecţii din dosar în cimitir, pentru a purta discuţii despre eventualele verificări ale oamenilor legii. Astfel, în 24 februarie, anchetatorii au interceptat următoarea discuţie:
Timofte Bogdan Petre: Şi zice… Şi zice că ar fi zis Darius săptămâna trecută, cât am stat noi pe aici în Bucureşti, s-au dus, s-au întâlnit în cimitir și au vorbit și…
Mocanu Marian Alexandru: Îm?
Timofte Bogdan Petre: Şi zice că ar fi zis Darius: „Bă, dacă se ajunge la nu ştiu ce…“, cu o lacrimă aşa în colţ s-a întors şi a zis ă… „Eu mi le asum pe toate. Nu o să vă las pe niciunu’ aşa.“ …[…]…
Timofte Bogdan Petre: Decât atâta i-am spus aseară când m-am despărţit de el şi o să-i mai spun încă o dată şi dacă mă cheamă să vorbesc cu DARIUS: „Fraţilor, gândiţi-vă bine, nu sunt numai eu, Bogdan Timofte, în chestia asta, pulifriciu’. Suntem toţi. O luăm toţi. Da? Nu uitaţi că am doi copii.“ Mânca-v-aş [cuvânt obscen] voastră să v-o mănânc. Ştii cum e vorba aia: „Fiecare îşi păzeşte pielea!“ La o adică, când vezi că toată lumea fuge în stânga, în dreapta. Se debarasează de tine ca de o măsea stricată la o… la o chestie de asta“.
Potrivit referatului procurorilor, pentru a împiedica efectuarea unui control de către ANAF – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, la solicitarea lui Petruţ-Lucian Şuşală, au fost distruse mai multe documente şi hard disk-uri. În acest context, anchetatorii amintesc de „consultarea permanentă şi influenţarea“ lui Darius Vâlcov, ministru al Finanţelor, de a interveni în activitatea de control desfăşurată de ANAF – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.
Vâlcov părăsește Guvernul
Darius Vâlcov a demisionat, duminică, din postul de ministru al Finanţelor. Premierul Victor Ponta a precizat că Vâlcov a avut „un rol determinant“ în cel mai important proiect al Guvernului din acest an: Codul Fiscal, că i-a acceptat demisia, dar va aștepta până proiectul Codului Fiscal va fi gata pentru a face o propunere.
De asemenea, duminică, președintele Klaus Iohannis a trimis un comunicat prin care i-a cerut lui Victor Ponta să demareze procedurile de demitere a ministrului de Finanțe.
Potrivit articolului 109 din Constituție, președintele poate suspenda un ministru împotriva căruia s-a deschis urmărirea penală, a explicat Ioan Stanomir, profesor universitar de drept constituțional, care a -afirmat că președintele Klaus Iohannis ar trebui să îl suspende pe Vâlcov. Însă, articolul menționat se referă la fapte săvârșite în timpul mandatului de ministru, ceea ce nu este cazul lui Vâlcov. De altfel, miniștrii urmăriți penal, precum Relu Fenechiu sau -Liviu Dragnea nu au fost suspendați, tocmai pentru că faptele nu erau comise în această calitate. A existat un caz de ministru suspendat pentru urmărirea penală, Teodor Atanasiu, dar faptele care i se imputau fuseseră săvârșite în calitate de ministru.
Numirea lui Darius Vâlcov în Guvern a fost una controversată tocmai din cauza informaţiilor primite de preşedintele de atunci Traian Băsescu privind mandatul de primar al acestuia, informaţii primite şi de premierul Ponta, Băsescu semnând numirea în condiţiile în care -refuzase deja o altă propunere.
Potrivit unei decizii a Curții Constituționale, președintele României poate refuza o singură dată, motivat, propunerea pentru ocuparea unui minister.
Avertismentul lui Băsescu
Vâlcov a fost propus să ocupe un loc în Guvern în vara anului trecut, ca ministru delegat pentru Buget. Ceremonia de depunere a jurământului ca ministru de către Vâlcov a fost pregătită, dar după ce premierul Ponta a anunţat că nu poate participa deoarece are “alte întâlniri importante“, Băsescu a amânat ceremonia. El i-a semnalat lui Ponta că a primit informații de la „instituțiile abilitate“ și i-a cerut să își asume răspunderea nominalizării.
“Sunt o serie de fapte, petrecute în timpul mandatului de primar, care au fost sesizate de diverse organe ale statului, către Parchete şi nu se ştie dacă începe şi când începe. Aici vroiam şi asumarea prim-ministrului, care ştia toate acestea, în aceeaşi măsură în care ştiam şi eu, pentru că am fost amândoi informaţi“, spunea Băsescu. Ceremonia a fost reprogramată pentru a doua zi şi a avut loc, în final, şi în prezenţa lui Ponta.