16.9 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSportUltimatum PSD la PNL

Ultimatum PSD la PNL

Partidul Social Democrat (PSD) ar putea depune, in cursul saptamanii viitoare, o motiune de cenzura daca Guvernul nu va veni, pana miercuri, cu solutii constructive privind cresterea pensiilor, a amenintat duminica, deputatul PSD, Ioan Cindrea, membru in Comisia de munca a Camerei Deputatilor, citat de Rompres.

El a afirmat ca PSD solicita presedintelui Comisiei de munca, democratul Gheorghe Barbu, sa convoace membrii acesteia in sedinta, luni, si sa-i invite pe ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru, si pe cel al Finantelor Publice si Economiei, Varujan Vosganian, pentru a se reanaliza, de urgenta, proiectul de modificare a Legii pensiilor, initiat de social-democrati.

Totodata, Cindrea a spus ca PSD asteapta ca Guvernul sa exprime public un punct de vedere fata de propunerile PSD si, eventual, sa vina cu alte solutii financiare 'constructive' pentru ca proiectul legislativ sa poata fi adoptat de urgenta.

"Noi, parlamentarii PSD, nu vom intra in vacanta si vom forta convocarea unei sesiuni extraordinare pentru modificare Legii pensiilor. /…/ Daca solutiile guvernului nu vor fi satisfacatoare, vom inainta o motiune de cenzura", a mai afirmat deputatul PSD.

Cindrea sustine ca motiunea de cenzura initiata de PSD, care are ca tema principala problema pensiilor, ar putea fi depusa joi daca in sedinta de miercuri a Executivului nu se va decide cresterea pensiilor, documentul fiind deja 'gata, pe masa presedintelui PSD, Mircea Geoana'.

'Problema pensionarilor este esentiala pentru noi si a venit vremea ca si ei sa beneficieze de o crestere a veniturilor', a subliniat deputatul social-democrat.

Ioan Cindrea a spus ca proiectul legislativ al PSD de modificare a legii pensiilor vizeaza o crestere a punctului de pensie de la 31% la 45%, dublarea pensiilor agricultorilor si introducerea pensiei minime gantate, de 165 lei.

Potrivit lui, PSD propune, ca solutie pentru asigurarea fondurilor necesare acestei cresteri – 27 miliarde de lei – transferarea a cate 50% din veniturile Loteriei Romane si a Fondului Proprietatea, cat si a unei cote minime din cele ale companiilor din domeniul petrolului, tutunului, alcoolului si a celorlalti operatori in domeniul jocurilor de noroc.

Proiectul de modificare a Legii pensiilor 19/2000, inscris pe ordinea de zi a sedintei plenului Camerei Deputatilor de marti dimineata, a fost retrimis la Comisia de munca.

Grupul PSD a solicitat reluarea dezbaterilor pe marginea acestuia in prezenta celor doi ministri -al finantelor si al muncii – marti dupa-amiaza, insa conducerea Camerei a decis sa amane solutionarea problemei.

 

Potrivit analistilor, santajul PSD cu motiunea este doar un exercitiu de imagine, deoarece partidul lui Geoana nu va fi in stare de un asemenea gest, in cazul in care PNL nu va da curs cererilor sale. Aceasta pentru ca PSD nu doreste cu adevarat sa cada guvernul, primul pas catre alegerile amticipate. In caz de asemenea alegeri, PSD nu ar mai obtine nici macar jumatate din numarul actual de parlamentari. In aceste conditii, PNL poate sa ramana, fara teama, ferm pe pozitii, si sa reziste presiunilor populiste ale PSD, spun observatorii. Oricum, mai spun ei, bugetul de stat nu ar putea sa faca fata unei cresteri a pensiilor cu 45 %, asa cum propune PSD.

Cele mai citite

Tottenham pierde dramatic după ce a condus cu 2-0 împotriva lui Brighton!

Ange Postecoglou, tehnicianul lui Tottenham, a avut o reacție dură după una dintre cele mai dificile înfrângeri din cariera sa, suferită pe terenul lui...

Accident cu trei persoane încarcerate pe un drum din Bihor

Un accident grav s-a produs între un microbuz și un autoturism condus de un tânăr de 25 de ani pe un drum din județul...

PAOK Salonic revine pe primul loc în Grecia după victoria contra nou-promovatei Levadiakos!

Campioana Greciei, PAOK Salonic, a pus capăt unei serii de trei meciuri fără victorie, reușind să câștige cu scorul de 2-0 împotriva echipei Levadiakos,...
Ultima oră
Pe aceeași temă