31.5 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSportUDMR şi PDL vor boicota modificarea Constituţiei

UDMR şi PDL vor boicota modificarea Constituţiei

Maghiarii sunt nemulţumiţi de introducerea regiunilor, iar pedeliştii de păstrarea a două camere parlamentare.

Comisia de revizuire a Constituţiei a făcut publice ieri noi modificări pe care intenţionează să le propună pentru legea fundamentală, care vizează probleme mai degrabă administrative ale statului. Astfel, s-a stabilit că termenul în care prima Cameră sesizată trebuie să se pronunţe asupra iniţiativelor legislative scade de la 45 la 30 de zile, iar în cazul codurilor şi legilor complexe de la 60 la 45 de zile. De asemenea, parlamentarii au acceptat un amendament iniţiat de PNL care prevede că nu pot fi adoptate ordonanţe de urgenţă pentru modificarea regimului infracţiunilor, pedepselor şi duratei de executare a acestora.

În fine, în dezbaterea publică va fi propusă şi modificarea potrivit căreia organele de specialitate ale administraţiei publice centrale autonome, aflate sub control parlamentar, în subordinea Guvernului sau a ministerelor, pot fi înfiinţate numai prin lege.

Ritmul alert cu care se anunţă toate aceste schimbări i-a ne­mul­ţumit pe liderii maghiarilor. UDMR a anunţat ieri că nu va susţine viitoarea Constituţie dacă aceasta va fi mai puţin coerentă decât precedenta. „Modul de abordare şi insuficienta dezbatere publică, lipsa de transparenţă pe mine mă îngrijorează. În anumite reglementări mergem într-o direcţie greşită. Dau un exemplu privind unităţile administrativ-teritoriale: introducerea încă unui nivel administrativ între judeţele actuale şi Guvernul central, deci regiunile“, a menţionat Kelemen Hunor, la RFI. Prin urmare, Uniunea va boicota referendumul de validare a modificărilor, dacă se vor păstra amendamentele actuale.

PDL ameninţă cu atacarea la CC

De asemenea, liderul PDL Cluj, Daniel Buda, a declarat ieri că partidul va ataca la Curtea Constituţională (CC) proiectul de modificare a legii fundamentale dacă nu va fi implementat parlamentul unicameral. „CC a stabilit clar că suveranitatea unui popor se exercită prin alegeri libere, periodice şi corecte, dar şi prin referendum. Adică un referendum are aceeaşi valoare juridică cu nişte alegeri corecte. Nu există cale de întors, că vreau sau nu vreau să respect referendumul din 2009. De parlamentul unicameral nu vor scăpa niciodată cei de la USL, oricât ar fugi“, a precizat Daniel Buda. Liderul PDL a a acuzat comisia de „amatorism ieftin“, care va duce la crearea unui stat extrem de stufos şi birocratic.

Pe de altă parte, reprezentanţii Partidului Conservator (PC) au anunţat că doresc să reglementeze problema migraţiei politice prin legea fundamentală. „PC susţine cu fermitate găsirea unei formule prin care migraţia politică să fie stopată la nivel parlamentar. Până nu demult spuneam că este neconstituţional să blochezi mandatul sau să anulezi mandatul unui parlamentar pentru simplul motiv că acesta a părăsit listele sau partidul care l-a susţinut în campania electorală şi cu care s-a prezentat în faţa electoratului. Cred că este momentul, dacă tot lucrăm la Constituţie, să rezolvăm şi această problemă. Pe urmă, e o problemă de raportare onestă la cetăţean, la electorat“, a declarat Bogdan Ciucă, purtătorul de cuvânt al partidului. Acesta a adăugat că mandatul ar putea fi păstrat dacă formaţiunea politică din care pleacă un ales este în disoluţie sau şi-a schimbat radical atitudinea faţă de promisiunile din campanie.

Cele mai citite

Restanțe de 700 milioane de lei amenință programul Start-Up Nation 2022, antreprenorii sub presiunea băncilor

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) ar putea înregistra restanțe de plată de până la 700 de milioane de lei până la sfârșitul acestui...

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...

Postecoglou nu e supărat pe Drăgușin după eliminare!

Antrenorul lui Tottenham nu este supărat pe internaționalul român, după eliminarea rapidă. Radu Drăgușin, internaționalul român în vârstă de 22 de ani, a avut un...
Ultima oră
Pe aceeași temă