3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSportTrei pentru doi la suta

Trei pentru doi la suta

PNTCD isi va alege noua conducere la congresul din 21 ianuarie. In cursa pentru presedintia partidului extraparlamentar s-au inscris Serban Radulescu, in prezent presedintele organizatiei judetene Cluj a PNTCD, Marian Milut, fost candidat din partea Actiunii Populare la presedintia Romaniei la alegerile din 2004, unde a obtinut 0,4% din optiunile de vot si fostul premier Victor Ciorbea. Sustinator al lui Radulescu, actualul presedinte al PNTCD, primarul de Timisoara, Gheorghe Ciuhandu, nu se va retrage pe linie moarta, urmand sa preia conducerea Consiliului National.
Fost candidat CDR la primaria Clujului unde a pierdut in cel de-al doilea tur la o diferenta de 5000 de voturi de Gheorghe Funar, Serban Radulescu doreste sa puna in aplicare un program politic ce vizeaza descentralizarea decizionala, opt locuri de vicepresedinti fiind ocupate de reprezentanti ai regiunilor de dezvoltare. El intentioneaza sa desfasoare o politica de aliante cu partide de centru-dreapta. Pana in prezent, el beneficiaza de sustinerea a 23 de organizatii judetene.
Marian Milut candideaza la presedintia partidului cu o oferta politica intitulata „PNTCD – partidul Romaniei europene”. Echipa este formata din Aurelian Pavelescu pentru postul de prim-vicepresedinte, Adrian Ghita pentru fotoliul de secretar general. Un alt sustinator al lui Milut este Vasile Lupu. Cu o avere estimata de el la 100 milioane de euro, membru al PNTCD de doi ani, Milut a negociat anul trecut cu Gigi Becali unirea celor doua partide, PNTCD si PNG. Discutiile au esuat pentru ca Milut nu avea mandatul partidului. In plus, Gheorghe Ciuhandu nu s-a aratat dispus sa cedeze presedintia PNTCD fara organizarea congresului partidului. El mizeaza pe sprijinul a 20 de organizatii judetene.
Si Victor Ciorbea mizeaza pe o reintoarcere in forta in fruntea partidului. El propune introducerea votului uninominal si instituirea unei formule de conducere care sa cuprinda 8 vicepresedinti regionali si 7 vicepresedinti pe domenii de activitate.


Intepeniti in proiect

Din 1987, Corneliu Coposu a inscris PNTCD in Internationala Crestin-Democrata. Dupa ce, la alegerile din mai 1990, taranistii au obtinut 2,2% din optiunile electoratului, Coposu a realizat ca singura sansa de castig a partidului este un sistem de aliante. Formarea Conventiei Democratice din Romania a adus in 1996 taranistii la putere. Dupa o guvernare zbuciumata, in anul 2000, coalitia PNTCD, PNL, PD si UDMR se destrama, iar taranistii raman in afara Parlamentului. Scandalurile din interiorul partidului nu au facut decat sa ii scada si mai mult popularitatea, mentinand procentul de avarie 1-2% in sondaje.


Serban Radulescu, candidat:

„Structuri ineficiente in teritoriu, absenta comunicarii intre centru si organizatii, izolarea fata de societatea civila, ancorarea in trecut, slaba reprezentare la nivelul structurilor de decizie politica la nivelul PPE sunt punctele slabe ale partidului. Partidul nu poate sa mearga decat cu familia europeana. Numai o abordare dinamica si schimbarea mentalitatii pot sa urce partidul in sondaje”.


Marian Milut, candidat:

„Nu mai avem timp. Sunt hotarat. Daca partidul nu va fi relansat anul acesta, va disparea de pe scena politica”, afirma Marian Milut, excluzand varianta ca partidul sa mai stea pe tusa inca un mandat departe de Parlament. El doreste ca partidul sa candideze cu fortele proprii la alegerile pentru Parlamentul European. Optimist, el vizeaza o politica de aliante cu PD, AP si, „daca va fi cazul”, cu PLD.


Victor Ciorbea, candidat:

„Am cerut realizarea unei echipe de unitate nationala care sa uneasca toate orientarile. Acest demers ar fi o cale de salvare a partidului pentru a-l scoate din starea de adormire si sa-l aduca la un procent de 3-4%. Obiectivul meu este adoptarea de catre Congres a votului uninominal si realizarea unei echipe unite fara fractionarea partidului pentru a-l aduce la procente rezonabile”.


Ion Diaconescu, ex-presedinte:

„Insist sa revenim la vechiul statut care prevedea votul uninominal. Gheorghe Ciuhandu a fost un presedinte bun, insa nu poate indeplini indatoririle de a fi si primar la Timisoara, precum si lider la Bucuresti. Cu o conducere eficienta si cu spirit de unitate fenomenul de redresare a partidului este realizabil. La aproape 90 de ani, optimismul meu este ingradit de aceasta servitute”.

Cele mai citite

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă