Preşedintele Traian Băsescu a făcut o serie de declaraţii interesante, duminică dimineaţa, la emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV. Poate cea mai notabilă dintre ele priveşte situaţia salariilor şi pensiilor din România. Traian Băsescu a invocat din nou criza economică pentru a explica de ce bugetarii şi pensionarii nu pot primi mai mulţi bani de la stat.
„N-ai cum să mergi cu revenirea integrală la salariile din 2010 când încă ai un excedent de 200.000 de salariaţi”, a precizat preşedintele Băsescu, oferind un argument similar despre indexarea pensiilor: nu poate avea loc în condiţiile în există un deficit de 3,6 miliarde de euro.
„Guvernul s-a credibilizat prin măsurile luate în 2010, dar s-ar putea decredibiliza – şi ăsta ar putea fi şocul pe care România ar putea să-l primească – prin neîndeplinirea obligaţiilor asumate în acordul cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. O eventuală abandonare a programului cu instituţiile internaţionale ar fi pentru România mult mai rea decât o eventuală revenire la recesiune”, a explicat Traian Băsescu.
De asemenea, preşedintele a spus că este necesară o diminuare radicală a ajutoarelor sociale, pentru că inclusiv banii care se utilizează în acest domeniu sunt împrumutaţi.
Cine este „Doamna de Fier”?
Întrebat despre cine ar putea fi „Margaret Thatcher din PDL” – expresie pe care chiar preşedintele a lansat-o recent la Şcoala de Vară a partidului – Traian Băescu a răspuns râzând: „Din păcate eu nu am identificat nicio Margaret Thatcher. Dar părerea mea este că cel puţin în PDL femeile au mai multă voinţă de evoluţie decât bărbaţii”. Chiar dacă a evitat să facă vreo nominalizare, presa şi-a îndreptat atenţia către deputatul Sulfina Barbu şi către consilierul premierului, Andreea Paul Vass, care şi-au anunţat candidatura la şefia organizaţiei de femei din PDL. Alte posibile „doamne de fier” din partid ar fi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, sau secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Oana Badea.
Despre „incorectitudinea” politicienilor
Vorbind însă despre clasa politică în general, preşedintele Băsescu a ţinut să atragă atenţia că incorectitudinea „aleşilor” este un fenomen care se manifestă în întreaga Europă de la căderea comunismului până în prezent. „Politicienii nu au ştiut unde să se oprească în privinţa statutului social. Au îndatorat statele pentru a creşte continuu salariile, pensiile, programele sociale”, a precizat Traian Băsescu.
Despre Grecia şi Bechtel
Grecia a redevenit subiect de discuţie pentru preşedinte, acesta menţionând că a discutat despre criza elenă şi cu preşedintele SUA, Barack Obama.
„În discuţia cu preşedintele Obama şi cu vicepreşedintele Biden, una dintre temerile exprimate a fost legată de Grecia. Deci Statele Unite sunt extrem de îngrijorate de o evoluţie negativă în Zona euro, pentru că este unul din partenerii importanţi ai Statelor Unite eurozona”, a spus Băsescu.
Traian Băsescu a făcut noi referiri despre contractul statului cu firma americană Bechtel. „Un contract nefericit”, a spus, însă a admis că afirmaţia pe care a făcut-o pe această temă la Washington a fost „prea dură”. „Construiam cea mai scumpă autostradă din lume într-un contract în care ambii parteneri au vrut să fure. Un contract care s-a atribuit fără licitaţie şi un contract care ne-a dus la nişte preţuri exorbitante”, precizase Traian Băsescu în SUA.
Despre banii europeni
Revenind la situaţia din ţară, preşedintele Băsescu s-a arătat convins că România va avea o creştere puternică a utilizării banilor europeni.
Şeful statului a adăugat însă că banii europeni nu sunt suficienţi pentru a rezolva problema echilibrului între angajaţi şi pensionari.
Premierul Emil Boc a transmis, miercuri, celor două Camere ale Parlamentului propunerile de completare a structurii Guvernului, prin înfiinţarea Ministerului pentru Afaceri Europene şi numirea lui Leonard Orban la conducerea noului minister.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că şedinţa comună a Parlamentului, care să aibă pe ordinea de zi inclusiv aprobarea înfiinţării noului minister, ar putea avea loc marţi.